Nya siffror från Cancerfonden: 600 000 personer drabbade av cancer
Nu släpper Cancerfonden tillsammans med Socialstyrelsen rapporten ”Cancer i siffror”. Rapporten ger en samlad bild av cancerläget i Sverige just nu. Rapporten visar bland annat att överlevnaden i cancer ökat från 69 till 72 procent sedan 2016 och att 600 000 nu levande personer någon gång har fått en cancerdiagnos.
— Det här är en unik sammanställning som är baserad på över 200 cancerdiagnoser, med fördjupningar kring ett 30-tal cancerformer. Rapporten ger oss en klar bild av framgångarna inom cancerforskningen, men också vilka områden som inte har varit lika framgångsrika, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.
Sammantaget insjuknar cirka 190 personer om dagen i någon av de 200 cancerdiagnoser som ingår i rapporten. Allra flest som drabbas, ungefär hälften, har någon av de tre största diagnoserna; bröstcancer, prostatacancer och hudcancer. Sedan förra Cancer i siffror släpptes, år 2018, har överlevnaden i cancer ökat från 69 till 72 procent. Samtidigt lever i dag 600 000 personer i Sverige som någon gång fått en cancerdiagnos. Det är en ökning med 85 000 personer sedan rapporten 2018.
— Det är en väldigt hög siffra, 600 000 personer är lika många som bor i hela Göteborg. Den här siffran kommer bara att bli ännu högre i takt med allt fler drabbas av cancer och fler överlever. Det är därför uppenbart att livskvalitet under och efter en cancerdiagnos är ett av de områden som är viktiga att satsa mer på, säger Ulrika Årehed Kågström.
”Cancer i siffror” i korthet:
- Cirka 190 personer. Så många insjuknar varje dag i cancer i Sverige.
- 23 personer. Ungefär så många kvinnor får ett bröstcancerbesked varje dag.
- 1300. Så många kvinnor dör i bröstcancer varje år. Samtidigt ökar överlevnaden successivt.
- 73% för män vs 72% för kvinnor. Det är den genomsnittliga överlevnaden fördelat på kön. Män har historiskt sett haft lägre överlevnad i cancer än kvinnor. Idag har de kommit ikapp och överlevnaden är i princip samma totalt sett för båda könen.
- 72 år. Det är medianåldern vid en cancerdiagnos.
— Med hjälp av Socialstyrelsens statistik kan vi på ett enkelt sätt följa utvecklingen av cancer, både vad gäller insjuknande, dödlighet, antalet som lever med cancer och överlevnad i olika cancerformer samt hur det ser ut i olika grupper i samhället, säger Mona Heurgren, avdelningschef på Socialstyrelsen
Om ”Cancer i siffror”
En rapport framtagen av Socialstyrelsen och Cancerfonden som ger en lägesbild av cancerläget i Sverige idag. Rapporten släpps vart fjärde år, men till följd av pandemin har det gått fem år mellan dagens rapport och den senaste som släpptes 2018. Se rapporten i sin helhet här.
Kontakter
Jens PetersenPressekreterare
Tel:076 814 74 26jens.petersen@cancerfonden.seBilder
Om oss
Cancerfondens vision är att besegra cancer
Genom att finansiera den främsta forskningen, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare i viktiga frågor, arbetar vi för att färre ska drabbas och fler ska överleva. Cancerfonden är en fristående, ideell organisation utan statligt stöd. Vårt arbete är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Sedan 1951 har vi delat ut 12 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige.
#tillsammansmotcancer
Följ Cancerfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden
Kan hälsosamma levnadsvanor förebygga cancer hos unga med intellektuell funktionsnedsättning?7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Linköpingsforskare får 3 miljoner för att undersöka svaret Cancerfonden har fattat beslut om att bevilja tre miljoner kronor till Ulrika Müssener, forskare vid Linköpings universitet, för att utveckla ett digitalt verktyg som främjar hälsosamma levnadsvanor bland unga personer med intellektuell funktionsnedsättning. Projektet är ett viktigt steg i kampen mot cancer och andra livsstilssjukdomar för en ofta marginaliserad grupp i samhället.
Kan cancerrelaterad trötthet bekämpas med vitamin D? KI-forskare får miljonanslag för att undersöka saken7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Linda Björkhem-Bergman, forskare vid Karolinska Institutet, tilldelas 3 750 000 kronor från Cancerfonden för att genomföra en studie om cancerrelaterad trötthet, så kallad fatigue, inom palliativ vård. Studien syftar till att undersöka om vitamin D kan minska fatigue hos patienter med obotlig cancersjukdom och därigenom bidra till en förbättrad livskvalitet.
Uppsalaforskare får rekordstort anslag för att förbättra behandlingen av malignt melanom7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Gustav Ullenhag, professor i cancerimmunterapi vid Uppsala universitet, tilldelas ett anslag om 17 miljoner kronor från Cancerfonden för att leda en studie om behandling av malignt melanom, den cancertyp som ökar snabbast i förekomst. Projektet syftar till att avgöra om tillägg på ett halvår med immunterapi efter kirurgi är lika effektivt som den nuvarande ettåriga behandlingen, vilken idag ges som standard till patienter med hög risk för återfall.
Sex miljoner kronor till Umeåforskare för att utforska nya behandlingsvägar för aggressiva hjärntumörer7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Umeå universitet och forskaren Beatrice Melin tilldelas ett forskningsanslag på sex miljoner kronor från Cancerfonden. Pengarna ska gå till att utforska orsaker och möjliga behandlingsvägar för den mest aggressiva typen av hjärntumörer – gliom.
7,5 miljoner till forskare vid Lunds universitet för att bekämpa aggressiv prostatacancer7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Prostatacancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige, med över 11 000 nya fall varje år. Trots betydande framsteg inom tidig diagnos och behandling finns det fortfarande stora behov av att kunna identifiera och behandla de mest aggressiva formerna av sjukdomen i ett tidigt skede. För att möta denna utmaning har Anders Bjartell, professor och överläkare vid Lunds universitet, beviljats 7,5 miljoner kronor från Cancerfonden för sin forskning inom prostatacancer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum