Kö till yrkesprogram i Norrköping

Dela

Praktiska gymnasiet i Norrköping ser en fortsatt positiv trend kring sina yrkesutbildningar med allt fler behöriga sökande. Skolan har lyckats med det många önskar - att ge yrkesprogrammen högre status bland unga.

Nyrenoverade skollokaler på Praktiska Norrköping där Peter Varma är rektor. Fotograf: Dimitra Panagiotidou
Nyrenoverade skollokaler på Praktiska Norrköping där Peter Varma är rektor. Fotograf: Dimitra Panagiotidou

Praktiska Norrköping startade i nyrenoverade skollokaler i augusti 2021. Idag är samtliga årskurser igång och skolan har totalt 360 elever som alla läser något av skolans yrkesinriktade gymnasieprogram. De flesta inriktningarna är fulltecknade med elever på reservlista. 

– Både VVS och el- och energi har fulla årskurs 1-klasser detta läsår med elever i kö. Även programmen försäljning och service samt hotell och turism blev för första året fulltecknade, vilket är roligt. Vi har en blandad skola och på varenda program finns det både killar och tjejer, det är vi också glada för, säger Peter Varma, rektor på Praktiska Norrköping. 

Tvålärarsystem med behöriga lärare

Flera faktorer har bidragit till att skolan blivit ett attraktivt val för allt fler elever. Det handlar enligt Peter Varma bland annat om en engagerad personalgrupp som kan ge sina elever förutsättningar att lyckas: 

– Vi har skickliga lärare som har elevernas utveckling i fokus och ett mycket kompetent elevhälsoteam som ser varje individs behov. Det gör stor skillnad för eleverna som går hos oss. 

Skolan har ett tvålärarsystem som innebär att det alltid är två undervisande lärare i klassrummet samtidigt i de teoretiska ämnena. Samtliga lärare som undervisar i dessa ämnen är behöriga.

– Lektionens grundstruktur är nyckeln. När alla lärare bygger upp lektionerna på samma sätt underlättar det för våra elever, de vet vad som gäller inför och under varje lektion. Vårt tvålärarsystem bidrar till att det blir lugnt på lektionerna och att eleverna kan få den hjälp de behöver. Det är så vi lyckas med våra elever, säger Peter Varma.

Skoldagen startar med frukost

Varje morgon dukas det upp en frukostbuffé för eleverna på Praktiska Gymnasiet i Norrköping. Frukostsatsningen är gemensam för alla 36 skolor inom Praktiska. 

– Frukosten lägger grunden för en bra skoldag. Vi visar våra elever att deras välmående är viktigt för oss och vi får hit dem i god tid innan lektionerna startar för dagen. Vår skola har ett stort upptagningsområde med flera elever som reser hit med buss, för dem är frukosten extra viktig, säger Peter Varma. 

Samarbete med Norrköpings lokala näringsliv

Skolan samarbetar med många lokala företag i de branscher som eleverna utbildas inom. Målet är att anpassa elevernas yrkesutbildningar efter företagens behov. Det här läsåret har skolan startat kyl- och värmepumpsteknik som ny inriktning på VVS-programmet eftersom just den kunskapen efterfrågas bland de företag som skolan samarbetar med. 

– Vi har elever som verkligen vill gå ett yrkesprogram, de har inte bara råkat hamna här.  Våra elever kommer förberedda med bra yrkeskunskaper och de är både ambitiösa och nyfikna, därför har de också ett gott rykte bland företagen som skolan samarbetar med, säger Peter Varma. 

Många elever vill gå som lärling

Alla yrkeselever har praktik med arbetsförlagt lärande som en del av sin utbildning. Cirka 70 procent av eleverna i årskurs 2 och 3 är lärlingar på företag, vilket är möjligt när de skaffat sig grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper. 

– En yrkesutbildning är ett smart val om du vill blanda teori med praktisk kunskap och ha chans till ett jobb direkt efter gymnasiet. I vår tar vår första årskull studenten och. de flesta  kommer att ha ett jobb som väntar på dem, säger Peter Varma

För mer information eller för att boka in ett besök på skolan, kontakta Peter Varma, rektor Praktiska Norrköping på 076-103 76 45. 

Fakta om Praktiska Norrköping

Skolan finns centralt i Norrköping på Tullhusgatan 13. Totalt går det 360 elever på skolan som har programmen bygg och anläggning, el och energi, fordon och transport, försäljning och service, hotell och turism, VVS och fastighet samt introduktionsprogrammet för elever som saknar gymnasiebehörighet från grundskolan. 

Fakta om Praktiska gymnasiet Sverige

Praktiska Gymnasiet består av 36 yrkesinriktade gymnasieskolor, från Ystad i söder till Luleå i norr. Skolorna erbjuder tillsammans 13 olika program, cirka 40 inriktningar och mer än 100 yrkesutgångar där man varvar teori med praktik i form av APL, lärlingsplatser och lärlingsanställningar i nära samarbete med näringslivet. Praktiska Gymnasiet är en del av AcadeMedia.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lektionssalar för byggprogrammet på Praktiska gymnasiet i Norrköping.
Lektionssalar för byggprogrammet på Praktiska gymnasiet i Norrköping.
Ladda ned bild
Praktiska Gymnasiet Norrköping
Praktiska Gymnasiet Norrköping
Ladda ned bild

Länkar

Praktiska Gymnasiet består av 36 yrkesinriktade gymnasieskolor. Skolorna erbjuder tillsammans 13 olika program, cirka 40 inriktningar och mer än 100 yrkesutgångar där man varvar teori med praktik i form av APL, lärlingsplatser och lärlingsanställningar i nära samarbete med näringslivet. Praktiska Gymnasiet är en del av AcadeMedia.

Följ AcadeMedia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från AcadeMedia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum