Utökade befogenheter ger Konkurrensverket bättre förutsättningar att bekämpa otillåtna direktupphandlingar
Regeringen föreslår i en proposition att Konkurrensverkets befogenheter som tillsynsmyndighet över den offentliga upphandlingen ska utökas. Generaldirektör Rikard Jermsten välkomnar förslaget.
– De stärkta befogenheterna innebär att Konkurrensverket får ännu bättre förutsättningar att bedriva en effektiv och kraftfull tillsyn över den offentliga upphandlingen, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.
Enligt regeringens förslag ska Konkurrensverket som första instans få besluta om upphandlingsskadeavgift, något som myndigheten i dag måste ansöka om i domstol. Tidsfristen för att besluta om upphandlingsskadeavgift förlängs från ett till två år och taket för upphandlingsskadeavgift höjs från tio till 20 miljoner kronor.
– Jag välkomnar de utökade befogenheter som Konkurrensverket nu får till sitt förfogande. Det innebär att vi kan skärpa tillsynen ytterligare och ingripa mot fler otillåtna direktupphandlingar. Det är till nytta för så väl enskilda företag som samhället i stort, säger Rikard Jermsten.
Den 1 mars 2021 fick Konkurrensverket stärkta befogenheter för att utöva tillsyn över efterlevnaden av konkurrensreglerna vilket bland annat innebar beslutanderätt i fråga om konkurrensskadeavgift. Att Konkurrensverket nu även får utökade befogenheter inom upphandlingstillsynen säkerställer en ännu effektivare tillsynsverksamhet över breda och viktiga samhällsintressen.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.
Läs mer om konkurrens- och upphandlingsfrågor på www.konkurrensverket.se
Nyckelord
Kontakter
Marie Strömberg LindvallPressansvarig
Tel:076-542 15 92marie.stromberglindvall@kkv.seFölj Konkurrensverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket
Här är vinnarna i Konkurrensverkets årliga uppsatstävling10.12.2024 14:18:20 CET | Pressmeddelande
Om markups kan säga något om hur konkurrensen utvecklats över tid i Sverige, och hur hanterar domstolen invändningar om kravbrist vid överprövning av upphandlingar. Det är några av frågeställningarna i de vinnande bidragen i Konkurrensverkets uppsatstävling 2024
Åtaganden från drivmedelsbolag ger bättre förutsättningar för priskonkurrens2.12.2024 16:22:38 CET | Pressmeddelande
Konkurrensverket har utrett en misstanke om den löpande och offentliga publiceringen av rekommenderade priser på bensin och diesel som Circle K, OKQ8 och Preem har gjort på sina webbplatser kan utgöra en samordning som strider mot konkurrenslagen. Drivmedelsbolagen har nu frivilligt åtagit sig att upphöra med den offentliga publiceringen. Enligt Konkurrensverkets bedömning är farhågorna om konkurrensproblem till följd av publiceringen därmed avhjälpta och utredningen avslutas.
IVO gjorde otillåten upphandling av verksamhetssystem26.11.2024 15:02:40 CET | Pressmeddelande
Enligt IVO fanns det enbart en leverantör som kunde erbjuda ett verksamhetssystem som uppfyllde myndighetens krav. IVO upphandlade därför systemet utan att först konkurrensutsätta avtalet genom annonsering. Konkurrensverket anser att det är fråga om en otillåten direktupphandling och yrkar nu på 1,1 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.
Konkurrensverkets beslut att förbjuda Apotekstjänsts förvärv av Svensk dos står fast19.11.2024 14:59:10 CET | Pressmeddelande
Apotekstjänsts förvärv av Svensk dos skulle påtagligt hämma förekomsten eller utvecklingen av en effektiv konkurrens på marknaden för dosdispenseringstjänster till öppenvården i Sverige. Förvärvet får därför inte genomföras. Det meddelar Patent- och marknadsdomstolen i ett beslut i dag, där domstolen avslår Apotekstjänsts överklagande. Det innebär att Konkurrensverkets beslut att förbjuda förvärvet står fast.
Region Skåne köpte sjukvårdsmaterial utan att upphandla17.10.2024 13:40:52 CEST | Pressmeddelande
Region Skåne har ingått avtal om sjukvårdsmaterial för ett uppskattat värde av 29 miljoner kronor utan att först annonsera upphandlingen enligt LOU. Konkurrensverket anser att det är fråga om en otillåten direktupphandling och yrkar nu att regionen ska betala 2,5 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum