Många billiga elprylar innehåller otillåtna kemikalier
I Kemikalieinspektionens senaste tillsyn av laddare, hörlurar, belysning och annan hemelektronik innehöll 47 procent farliga ämnen i en så stor mängd att de inte får säljas inom EU. Störst var problemen bland billiga produkter från okända varumärken.
- Produkterna är inte akut hälsofarliga för den enskilde konsumenten, säger inspektör Mariana Pilenvik. Men de bidrar till den sammanlagda exponeringen av de farliga kemiska ämnen vi utsätts för i vår vardag och därför är det viktigt att få bort dem från marknaden.
De vanligaste problemen är bly och kadmium i lödningar och ftalater och kortkedjiga klorparaffiner i mjukgjord plast. 98 produkter från 24 olika företag undersöktes i tillsynen. Resultatet visar att det framför allt är små och till viss del medelstora företag som själva importerar varor som har produkter som inte uppfyller lagstiftningens krav. Det rör sig i flera fall om e-handelsföretag med direktimport från bland annat Kina.
CE-märkning ingen garanti för varornas kvalité
En majoritet av varorna som innehöll för hög halt farliga kemikalier hade trots det CE-märkning. Det är en märkning som tillverkaren ska sätta på elektriska produkter efter en kontroll av att produkten uppfyller lagkrav för EU-marknaden.
- Det indikerar tyvärr att för den här typen av produkter är CE-märkning inte någon garanti för varornas kvalité säger Mariana Pilenvik. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att om en elektrisk produkt saknar CE-märkning så uppfyller den inte lagkraven och risken är stor att den även innehåller ämnen som gör att produkten inte får säljas inom EU.
Företagen ansvarar men konsumenter kan påverka
Det är företagens ansvar att se till att produkterna de säljer är säkra och inte innehåller några förbjudna ämnen. I samband med tillsynen har Kemikalieinspektionen anmält 15 företag för misstänkt miljöbrott. Efter kontakt med Kemikalieinspektionen plockade samtliga företag som hade produkter med för höga halter av farliga ämnen frivilligt bort dom från försäljning.
- Som konsument kan du försöka välja bort lågprisvarorna eftersom det är bland dem som vi hittar de förbjudna ämnena, säger Mariana Pilenvik. Var också uppmärksam när du handlar på nätet från länder utanför EU eftersom produkterna kan innehålla ämnen som är förbjudna här.
Kontakter
Cecilia SobockiPressansvarig
Tel:076-5041427cecilia.sobocki@kemi.seDokument
Länkar
Om oss
Kemikalieinspektionen är en statlig myndighet som arbetar med att minska risken för att människor och miljö skadas av kemikalier.
Följ Kemikalieinspektionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kemikalieinspektionen
Barnleksak får säljförbud4.11.2024 09:04:57 CET | Pressmeddelande
Leksaken Miniverse - Make it mini innehåller ämnen som kan innebära en risk för hälsan. Kemikalieinspektionen har därför beslutat att produkten måste sluta säljas och återkallas från butiker.
Miljöfarliga ämnen hittades i kosmetika1.11.2024 09:00:43 CET | Pressmeddelande
När Kemikalieinspektionen granskade kosmetika hittade man miljöfarliga ämnen i 26 procent av produkterna. 15 företag har åtalsanmälts.
Kemikalieinspektion stöttar Ukraina att bli EU-medlem30.9.2024 09:33:50 CEST | Pressmeddelande
För att Ukraina ska kunna bli medlem i EU behöver landets lagstiftning anpassas till unionens regelverk. Kemikalieinspektionen bidrar nu med stöd för att föra Ukrainas kemikalielagar närmare EU:s krav.
Tusentals farliga produkter stoppades vid gränsen20.9.2024 09:28:43 CEST | Pressmeddelande
I ett samarbete med Tullverket granskade Kemikalieinspektionen produkter som skulle importeras till Sverige. Tack vare kontrollerna stoppades elektronik, smycken och bekämpningsmedel med otillåtna kemikalier från att säljas och användas i Sverige.
Företag vill lära sig om att ersätta PFAS2.9.2024 11:00:00 CEST | Pressmeddelande
Företag från Sverige och övriga Norden samlas idag för en kunskapsdag om att ersätta PFAS. Konferensen ordnas på regeringens uppdrag av Kemikalieinspektionen och är den största på miljöområdet under det svenska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum