TMF om budgeten: “Uteblivna byggsatsningar riskerar spridning till fler branscher”
Trä- och Möbelföretagen, TMF, välkomnar regeringens budgetsatsningar på bostadsbyggandet, minskad regelbörda och yrkesutbildningar, men saknar ordentliga insatser för att mildra byggkrisen som redan riskerar att ta med sig allt fler branscher i raset.
“Det här räcker inte. Regeringen måste leverera på den reformsatsning man aviserade när man tillträdde - i synnerhet nu givet det allvarliga läget”, säger David Johnsson, vd på TMF.
- Jag ser positiva nyheter på tre områden: bostadsbyggandet, förenklingsområdet och kompetensförsörjning men det räcker inte på långa vägar. Framför allt saknar jag ordentliga satsningar för att mildra den byggkris som våra branscher just nu är mitt uppe i - här måste regeringen leverera på den reformsatsning man aviserade när man tillträdde, i synnerhet nu givet det allvarliga läget, säger David Johnsson, och lyfter behovet av kraftfulla åtgärder på både kort och lång sikt för att hindra att byggkrisen sprider sig till fler branscher:
- Vi ser minskade orderingångar inom till exempel kök-, bad-, fönster- och dörrföretag och det är såklart ett resultat av den vikande konjunkturen och den inbromsning vi sett på framför allt bostadsmarknaden, men även byggsektorn i stort.
För att få fart på byggandet vill TMF bland annat se ökade incitament för både privata och offentliga aktörer att bygga fler bostäder, skattelättnader för investeringar i bostadsutveckling och krafttag för få stopp på de långa byråkratiska processer som ofta försenar byggprojekt.
Det är sedan tidigare känt att regeringens budget, som presenterades i sin helhet idag, innehöll en bonus till kommuner som vill omvandla kontorslokaler till bostäder, samt skapa ekonomiska incitament för kommuner att planlägga byggandet av småhus. Regeringen ger Boverket i uppdrag att kartlägga byggbar mark för småhus, samt undersöka i vilken utsträckning kommuner faktiskt upplåter tomter för småhusbyggande. Även rut- och rotavdragen kommer att höjas från 50 000 kronor till 75 000 kronor under nästa år. Ett önskvärt tillägg hade varit ett särskilt rotavdrag för nyproduktion, en fråga som TMF drivit länge.
Regeringen har även presenterat ett nytt reformpaket för att minska regelbördan för svenska företag. Det innebär bland annat att ett förenklingsråd inrättas samt att myndigheter och länsstyrelser ges i uppdrag att se över lagstiftning och tillämpning som leder till kostnader för företagen.
- På TMF har vi länge arbetat för en bättre samordning för regelförbättringsarbete. Men för att företagens regelbörda ska minska krävs att de förslag som råden kommer omsätts i konkreta handlingar. Annars är risken stor att de nya råden blir ännu en papperstiger, säger David Johnsson.
Bristen på gymnasialt yrkesutbildade är en flaskhals på den svenska arbetsmarknaden, inte minst inom trä- och möbelindustrin. I budgeten sjösätter regeringen en pilotverksamhet med en ny form av yrkesutbildning som syftar till att skapa bättre förutsättningar för företagen att anställa medarbetare med rätt kompetens.
- Som det ser ut idag går den övervägande delen av pengarna för yrkesvux till den kommunala sektorns kompetensbehov, avslutar David Johnsson.
Mer om TMF och budgeten
Ännu ett positivt budgetbesked för småhus efter TMF:s påtryckningar
”Genomslag för TMF i regeringens budget”
”TMF välkomnar regeringens regelförenklingspaket”
”Regeringen ger klartecken för etableringsjobben”
”Bättre yrkesutbildning och fler utbildningsplatser i regeringens budget”
Nyckelord
Kontakter
Alexandra HernadiKommunikationschefTrä- och Möbelföretagen
Tel:070-916 94 30alexandra.hernadi@tmf.seBilder
Om oss
Trä- och Möbelföretagen, TMF, är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag som verkar i den träförädlande industrin. Bland de cirka 650 medlemmarna finns företag som producerar fönster, dörrar, golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt trappor och träkomponenter. ”Vi bygger och inreder Sverige”. Industrin omsätter 80 miljarder kronor och har knappt 30 000 personer anställda.
Följ Trä- och Möbelföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Trä- och Möbelföretagen
”En ekvation som inte går ihop” - TMF:s förhandlingschef om yrkanden inför Avtal 202519.12.2024 08:43:32 CET | Pressmeddelande
”För att det här ska gå i mål behöver vi ta ett gemensamt ansvar”, säger förhandlingschef Anna Freij som inte tycker att fackens krav på 4,2 procent vittnar om att man inser allvaret. Under torsdagen växlade TMF yrkanden med de fackliga motparterna GS-facket, Unionen, Sveriges Ingenjörer respektive Ledarna och därmed är avtalsrörelsen i gång.
TMF satsar på kunskapsscen under Stockholm Furniture Fair12.12.2024 10:00:00 CET | Pressmeddelande
TMF, Trä- och Möbelföretagen, storsatsar på en helt ny kunskapsscen vid 2025 års upplaga av Stockholm Furniture Fair. Industry Talks i februari nästa år blir den självklara samlingsplatsen för branschens framtidsfrågor.
TMF om räntebeskedet: "Krävs fortsatta sänkningar"7.11.2024 09:30:46 CET | Pressmeddelande
Riksbanken sänker styrräntan med 50 punkter. Det efterlängtade beslutet togs under torsdagens penningpolitiska novembermöte - nu ligger styrräntan på 2,75 procent. Ett välkommet besked - om än i senaste laget, menar TMF:s näringspolitiska expert Simon Imner.
TMF om industrifackens krav: "Inte i paritet med den verklighet våra medlemsföretag vittnar om"4.11.2024 14:09:45 CET | Pressmeddelande
Facken inom industrin har presenterat sina krav inför kommande avtalsrörelse. Tillsammans kräver man 4,2 procent i löneökningar beräknat på ett ettårsavtal. I ett läge där många företag i träindustrin tvingats varsla efter flera år av minskade orderingångar är det synnerligen kontraproduktivt av facken att kräva de nivåerna, konstaterar Trä- och Möbelföretagen.
TMF om höjt bolånetak och lättade amorteringskrav4.11.2024 09:51:00 CET | Pressmeddelande
En lättnad av amorteringskraven och höjning av bolånetaket kan ge långtgående effekter - det kapital som frias upp kan leda till ökad rörlighet och att fler vågar realisera sina renoveringsdrömmar eller köpa sin drömbostad. Det menar Simon Imner, näringspolitisk expert hos Trä- och Möbelföretagen efter regeringens utredning som presenterades imorse.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum