Tekniska verken i LinköpingTekniska verken i LinköpingTekniska verken i LinköpingTekniska verken i Linköping

Pressinbjudan: Tekniska verken bygger framtidens laddplats för tung trafik

Dela

Med målet att bli en av de första i Europa med MCS-standard (Megawatt Charging System) bygger Tekniska verken i samverkan med Scania och Mjölby kommun en ny laddplats med strategisk placering längs E4:an vid Mjölby. Här ska du kunna ladda en långtradare på bara 45 minuter. Stationen kommer också att bli en pilot för nya lösningar vad gäller smarta elnät och lagring av energi. Nu är det dags att sätta spaden i backen!

Foto: Scania
Foto: Scania

Laddplatsen planeras kunna öppna i juni 2024, och då ha upp till åtta laddstationer med dagens CCS-standard (Combined Charging System), samt två stationer för pilotaktiviteter med den nya MCS-standarden (Megawatt Charging System). När MSC-standarden sedan blir tillgänglig kommer dessa att stå redo att tas i bruk.

De kommande laddarna med MCS-standard beskrivs som superladdare och möjliggör laddning på 45 minuter för körning i omkring 4,5 timmar med den nya generationens lastbilar. Teknologin, som är under utveckling, kan få sin första fysiska plats vid Mjölby. För att kunna möta kraven på hög och varierande effektleverans placeras även ett kraftfullt batteri om 4 MWh på platsen. 

Satsningen ligger helt i linje med Tekniska verkens ambition att vara en central och ledande aktör i utvecklingen mot framtidens energisystem, och genomförs i nära samverkan med Scania, Mjölby kommun och Mjölby-Svartådalen Energi AB (MSE), ett dotterbolag till Tekniska verken.

Media hälsas välkomna till första spadtaget, då laddplatsen även får sitt officiella namn.
Under eventet får man veta mer om satsningen, samt arbetet med smarta elnät och lagring av energi. En elektrisk lastbil och prototyp av en laddstolpe kommer att ställas upp på platsen, liksom en miniutställning om laddstationen. Vi bjuder på dryck, brownies och snittar.

Medverkande:
Klas Gustavsson tillförordnad vd, Tekniska verken, Cecilia Burenby, kommunstyrelsens ordförande, Mjölby kommun, Magnus Höglund, Head of Charging Solutions and Infrastructure, Scania, Michael Fahlström, vd, Mjölby-Svartådalen Energi AB samt Fredrik Hansson, senior affärsutvecklare och projektledare för laddplatsen i Mjölby, Tekniska verken

Datum och tid: onsdagen den 27 september klockan 10:00-12:00, spadtag och namngivning mellan 10:00-10:30
Plats: Trollegatan i Viringe, Mjölby

På kartan ser du var vi kommer hålla till och var du kan parkera
(Finns även tillgänglig som bilaga längre ned  i utskicket)

Meddela gärna intresse för att komma:
Länk för att anmäla intresse

För mer information, kontakta:

Katja Nilsson, marknadskommunikatör, Tekniska verken
Telefon: 013-20 81 93
E-post: katja.nilsson@tekniskaverken.se

Fredrik Hansson, senior affärsutvecklare och projektledare för laddplatsen i Mjölby, Tekniska verken
Telefon: 013-20 82 82
E-post: fredrik.hansson@tekniskaverken.se

Mer om laddstationen:
Den kraftfulla transformationen av transportsektorn och tydliga utvecklingen mot hållbar infrastruktur ställer allt högre krav på expertkompetens och samverkan. Laddplatsen skapas tillsammans med Scania, Mjölby kommun och Mjölby-Svartådalen Energi AB (MSE), där Tekniska verken står som ägare, Scania som laddoperatör, MSE drar fram nätet och Mjölby kommun upplåter marken.

Med sitt strategiska läge 4,5 timmars körning från kontinenten blir laddplatsen vid Mjölby ett naturligt stopp för den obligatoriska rast som yrkeschaufförerna i den tunga vägtrafiken måste ha efter 4,5 timmars körning – ett optimalt ställe för att ladda sitt fordon. 

Information på tekniskaverken.se

Den nya MCS-standarden är just nu under utveckling, här kan du läsa mer om arbetet

Bilder

Foto: Scania
Foto: Scania
Ladda ned bild
Kartbild för vägvisning och parkering (se även länk i brödtexten)
Kartbild för vägvisning och parkering (se även länk i brödtexten)
Ladda ned bild

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra 211 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se - http://tekniskaverken.se/ Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Satsningar från Utsikt bidrar till god måluppfyllelse för bredbandstäckning17.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Enligt den senaste statistiken från Post- och telestyrelsen (PTS) uppnår Linköping, Katrineholm och Mjölby redan idag regeringens bredbandsmål för 2025. Senast då ska 98% av landets alla hushåll ha tillgång till uppkoppling om 1 gigabit per sekund, eller fiber i den absoluta närheten. Satsningar från Utsikt – som har majoriteten av fibernäten i samtliga tre kommuner – har haft stor betydelse för måluppfyllelsen.

Tekniska verken och Bright Renewables bygger Sveriges första CCU-anläggning från biogasproduktion30.4.2024 12:56:18 CEST | Pressmeddelande

Den holländska teknikleverantören Bright Renewables har vunnit den tekniska upphandlingen för hur rening och förvätskning av koldioxid till livsmedelskvalitet vid Tekniska verkens biogasanläggning i Linköping. Därmed tar Tekniska verken ett stort kliv för ökad resurseffektivitet genom att nyttiggöra den koldioxid med biologiskt ursprung som uppstår vid biogasproduktionen.

Nu införs Tekniska verkens nya prismodell för elnätskunder i Katrineholm27.3.2024 13:20:05 CET | Pressmeddelande

Den 1 april börjar Tekniska verken gå över till en ny prismodell för elnätet, som tagits fram enligt ett direktiv från Energimarknadsinspektionen. Först ut är Katrineholm, och längre fram följer Linköping och Mjölby. Syftet är att uppmuntra till en jämnare elförbrukning. För att underlätta införandet för kunden erbjuder Tekniska verken ett antal nya tjänster på Mina sidor, där man kan ta del av sin prisprognos och sina effekttoppar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye