Sveriges Lärare: Otillräcklig skolsatsning i regeringens budget
De cirka 5,5 miljarder som skolsektorn tillförs i regeringens höstbudget är betydligt mindre än vad som hade behövts. – Läget är akut på skolor och förskolor runtom i landet. Det är positivt att regeringen satsar, men för att stoppa nedskärningarna krävs betydligt mer, säger Åsa Fahlén, förbundsordförande Sveriges Lärare.

Skola och utbildning tillförs cirka 5,5 miljarder kronor i regeringens höstbudget. Sveriges Lärares beräkningar visar att staten och kommunerna totalt hade behövt skjuta till 28 miljarder för att möta kostnadsökningarna, stoppa nuvarande nedskärningar och kompensera för tidigare besparingar. Väldigt lite talar för att kommunerna kommer att kunna skjuta till det som saknas på egen hand.
– Skolan var underfinansierad redan före lågkonjunkturen, och nu är marginalerna obefintliga. Det är en ohållbar situation som riskerar att leda till att fler lämnar skolans yrken och att fler elever slås ut. Att hänvisa till inflationstrycket duger inte – att satsa på skola och utbildning är att rusta Sverige för framtiden, säger Åsa Fahlén.
Sveriges Lärares rapport ”Döden för svenska skolan” visar att åtta av tio lärare tror att nedskärningarna kommer att leda till att färre elever når kunskapsmålen. Det är framför allt de generella statsbidragens andel av budgeten som hade behövt vara större för att vända utvecklingen.
– Riktade bidrag låser kommunerna vid satsningar som de kanske varken kan eller vågar göra i ett läge där det faktiskt råder kris. På sikt behöver hela finansieringen reformeras, men nu vilar ett tungt ansvar på kommunerna att göra det rätta, nämligen prioritera barn, elever och lärare, säger Åsa Fahlén.
5,5 miljarder – så har vi räknat:
Staten skjuter till 7 miljarder till kommunerna i ökade generella statsbidrag, vilket schablonmässigt innebär cirka 2,8 miljarder till utbildningsområdet i kommunerna. Därutöver läggs 1,2 miljarder riktade till grundskolan samt knappt 1,5 miljarder riktade till yrkesvux och SFI-undervisning.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour Sveriges Lärare
Tel:08-502 715 15press@sverigeslarare.seHanna SvenssonPresskontakt
Tel:076-844 44 34hanna.svensson@sverigeslarare.seOm Sveriges Lärare
Sveriges lärare har det viktigaste samhällsuppdraget – att ge våra barn och elever en likvärdig utbildning av hög kvalitet. Och lärare ska ha bra löner och bra villkor. Som det största akademikerförbundet jobbar vi för att göra skillnad för Sveriges lärare och studie- och yrkesvägledare. Med 300 000 medlemmar är vi en kraft att räkna med på varje arbetsplats.
Följ Sveriges Lärare
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Lärare
Sveriges Lärare säger nej till förslaget från SKR och Sobona5.4.2025 08:30:05 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Lärare har röstat nej till det slutbud som motparterna SKR och Sobona presenterade på fredagen. Det nuvarande kollektivavtalet, HÖK 24, förlängs så länge det fortsatta arbetet pågår.
Bara sju av tio som undervisar i grundskolan är behöriga lärare3.4.2025 10:22:14 CEST | Pressmeddelande
Fortfarande är det bara drygt sju av tio som undervisar i grundskolan som är behöriga lärare. Det visar statistik från Skolverket. – Regeringen måste täppa till de kryphål som gör att obehöriga fortfarande kan anställas på lärartjänster, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare.
Vinstintresse är inte rätt drivkraft för en bra skola31.3.2025 06:05:00 CEST | Pressmeddelande
Idéburna Skolors Riksförbund och Sveriges Lärare publicerar en rapport som avslöjar myter om skolan.
Steg i rätt riktning20.3.2025 12:06:01 CET | Pressmeddelande
Regeringen visar en bra och nödvändig ambition med ansats till bredare samverkan mot skolvåldet och för en ökad säkerhet och trygghet i skolan. Man har uppenbarligen lyssnat på Sveriges Lärare. Men frågan är om de extra miljonerna för skolsäkerhet kommer räcka.
Lärarutbildningsutredningen är ett steg framåt men saknar viktiga reformer19.3.2025 14:28:21 CET | Pressmeddelande
Sveriges Lärarstudenter har lämnat sitt remissvar på betänkandet Ämneskunskaper och lärarskicklighet – en reformerad lärarutbildning (SOU 2024:81). Vi välkomnar flera av utredningens förslag, men ser samtidigt att den missar avgörande aspekter för att stärka lärarprofessionen och utbildningens kvalitet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum