Vision

Vision kommenterar höstbudgeten: ”Välfärden riskerar att inte klara sitt uppdrag”

Dela

Regeringens satsningar på välfärden med totalt 16 miljarder kronor är långt ifrån tillräckliga för att täcka de stora underskotten i kommuner och regioner. Det menar fackförbundet Vision och befarar att kommuner och regioner kommer ha svårt att klara sitt välfärdsuppdrag.

Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision. Foto: Johanna Jansson
Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision. Foto: Johanna Jansson

- Förväntningarna på äldreomsorgen, vården och skolan växer för varje år men finansieringen följer inte med. Med dagens tuffa ekonomiska läge riskerar välfärden att inte klara sitt uppdrag.  När förutsättningarna saknas måste politikerna vara tydliga med vad som ska prioriteras bort, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Vision anser att regeringen behöver ge långsiktiga budgetbesked och värdesäkra de generella statsbidragen så att de räknas upp med pris- och löneökningar och samtidigt tar hänsyn till demografin.

Statens budget för klimat och miljö minskar med 259 miljoner kronor nästa år. Därmed minskar anslagen för andra året i rad. Det drabbar kommunernas klimatomställning med anpassningar till bland annat extremväder.

- Regeringen missar helt kommuners och regioners viktiga roll i omställningen till hållbara transporter och att förebygga översvämningar och extremväder. Kommunerna står redo att ställa om och öka takten i klimatarbetet och behöver få klara besked hur planeringsförutsättningarna ser ut, säger Veronica Magnusson.

Att regeringen avsätter totalt 8 miljarder kronor fram till 2028 för kommuner att arbeta med kompetens- och bemanningssatsningar inför införandet av ny socialtjänstlag välkomnas av Vision.

- Det är positivt att regeringen hörsammar det stora behovet av ökade resurser till socialtjänsten som befinner sig i en allvarlig kris. Nu förväntar vi oss att kommunpolitiker budgeterar så att socialtjänsten kan utveckla det förebyggande arbetet och behålla och attrahera personal, säger Veronica Magnusson.

 För ytterligare kommentarer, kontakta Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, tfn 070- 746 21 24.  

Kontakter

Bilder

Visions medlemmar leder, utvecklar och administrerar välfärden och jobbar i kommuner, regioner, privata företag eller kyrkan. Många är också studenter med siktet inställt på arbete inom välfärden.

Våra 207 000 medlemmar finns inom tusentals olika yrken och bildar tillsammans ett värdefullt nätverk. Vi är en feministisk organisation, partipolitiskt obundna och ingår i TCO. 

Följ Vision

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vision

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum