Konkurrensverket

Regeringen föreslår att Konkurrensverket får utökad budget för konkurrenstillsyn

Dela

Konkurrensverket får ökade resurser för att kunna upprätthålla och stärka en effektiv och tillförlitlig konkurrenstillsyn. Det framgår av den budgetproposition som regeringen presenterade i dag.

– Jag välkomnar regeringens besked om ökade resurser till Konkurrensverket. Det är en kraftfull satsning på en förstärkt konkurrenstillsyn. Den ger oss större möjligheter att utveckla vår tillsynsverksamhet. Med ökade medel till vårt förfogande får vi ännu bättre förutsättningar att ingripa mot allvarliga konkurrensproblem som skadar konsumenter och samhällsekonomi, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Enligt regeringens besked i budgetpropositionen kommer Konkurrensverkets verksamhet att få 30 miljoner kronor per år i ökat ramanslag för att stärka konkurrenstillsynen.

Konkurrensverkets uppdrag är att verka för väl fungerande marknader. Det sker genom den tillsynsverksamhet som myndigheten bedriver och genom det utredningsarbete som Konkurrensverket genomför med syfte att utveckla och sprida ny kunskap om hur marknader fungerar. Med stöd av den kunskapen kan Konkurrensverket påtala behovet av och föreslå förändringar som främjar konkurrensen.

– Ökade resurser ger oss möjlighet att intensifiera vårt arbete och prioritera fler frågor som rör konkurrenssituationen på olika marknader. En väl fungerande konkurrens och en effektiv offentlig upphandling är nödvändiga funktioner för att lösa viktiga samhällsutmaningar, säger Rikard Jermsten.

Nyckelord

Kontakter

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Konkurrensverkets årliga uppsatstävling avgjord28.11.2023 13:03:35 CET | Pressmeddelande

Vindkraft som kan ge elproducenter med diversifierad elproduktion incitament att tillfälligt minska annan elproduktion. Hur Digital Markets Act (DMA) och konkurrensrätten överlappar varandra och vilka följder det har för den rättsliga prövningen av ett agerande. Det är ämnena för de två uppsatser som vinner första pris i Konkurrensverkets uppsatstävling 2023 i kategorierna ekonomi respektive juridik.

Grossistbolag får betala sanktionsavgift för sena betalningar till leverantörer26.10.2023 16:05:49 CEST | Pressmeddelande

Frukt- och gröntföretaget Everfresh har använt sig av en otillbörlig handelsmetod genom att inte betala sina leverantörer i rätt tid. Det anser Konkurrensverket som nu har beslutat att företaget ska betala en sanktionsavgift om fem miljoner kronor. Det är första gången Konkurrensverket beslutar om sanktionsavgift enligt lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder vid köp av jordbruks- och livsmedelsprodukter, LOH.

Åtaganden från två bryggeriföretag öppnar för bättre konkurrens om leverans av starköl25.10.2023 14:52:03 CEST | Pressmeddelande

Bryggeriföretagen Carlsberg och Spendrups har åtagit sig att ändra sina villkor vid försäljning av starköl till hotell, restauranger och caféer. Företagens åtaganden kommer att göra det möjligt för andra leverantörer att konkurrera om kundernas efterfrågan genom att kunderna nu får större möjligheter att samtidigt ta in starköl från flera bryggerier.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum