Regeringens budget skär i välfärden och förstärker konjunkturnedgången
23 miljarder i nya skattesänkningar som hade behövts till välfärd och bostadsbyggande. Så sammanfattar tankesmedjan Arena Idés chefsekonom Elinor Odeberg sin analys av regeringens budgetproposition.

Hushållen är hårt pressade av inflation och räntehöjningar, arbetslösheten förväntas öka och tillväxten går ned. Trots detta väljer regeringen att prioritera skattesänkningar som främst gynnar höginkomsttagare och nedskärningar på arbetsmarknadspolitik och välfärd.
Välfärden går med stora underskott på grund av den höga inflationen och får långt ifrån tillräckligt med tillskott från regeringen. Enbart regionerna har ett underskott på 28 miljarder, men kompenseras bara med 10 miljarder i budgeten. Samtidigt satsar regeringen en miljard på att utöka rot- och rutavdragen, vilket framförallt används av dem med höga inkomster. Utöver indexhöjningar föreslår regeringen nya inkomstskattesänkningar på 14 miljarder, vilket främst gynnar de med en inkomst på över 65 000 kronor i månaden.
- Svantesson säger att hon inte vill skapa en välfärdskris – ändå lägger hon fram en nedskärningsbudget. Inflationen har slagit hårt mot sjukvård, barnomsorg och äldreomsorg och budgeten täcker knappt upp för en tredjedel av regionernas och kommunernas kostnadsökningar. Nästa år kommer innebära nedskärningar och kommunala skattehöjningar.
I stället för skattesänkningar och åtstramningar hade Elinor Odeberg velat se satsningar på välfärd, bostadsbyggande och klimatomställning.
- På grund av räntehöjningarna störtdyker nu bostadsbyggandet, samtidigt som allt fler är i behov av en trygg bostad till en rimlig kostnad. I stället för att subventionera nyrenoveringar av badrum för höginkomsttagare borde regeringen satsa på att bygga billiga hyresrätter. Särskilt som det avstannade bostadsbyggandet är en stor del av förklaringen bakom den svenska konjunkturnedgången.
Sverige står inför stora utmaningar på både lång och kort sikt som kräver en offensiv ekonomisk politik, inte minst på klimatområdet. Här går regeringen i motsatt riktning.
- Regeringen väljer att återigen gå vidare med en dyr bränsleskattesänkning, trots att varje tidigare utvärdering visat att det ökat utsläppen och mest gynnat oljebolagen som passat på att höja priserna. Sänkt punktskatt ger klirr i kassan för oljebolagen snarare än vanligt folk.
Sammantaget bedömer Elinor Odeberg att budgeten förstärker den ekonomiska nedgången i ett läge där det tvärtom behövs satsningar för att komma ur lågkonjunkturen.
Kontakter
Kristina Wicksell BukhariArena Idé
Tel:+46706440862kristina.wicksellbukhari@arenagruppen.seBilder

Om tankesmedjan Arena Idé
Arena Idé är en progressiv och partipolitiskt obunden tankesmedja. Tankesmedjans fokus ligger på arbetsmarknaden, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Arena Idé ger ut rapporter och böcker, producerar poddar samt ordnar seminarier och samtal. Arena Idé genomför egna utredningar och analyser, men samarbetar också med forskare, utredare och andra skribenter. Arbetet finansieras av fackföreningsrörelsen. Arena Idé är en del av den ideella föreningen Arenagruppen.
Följ Arenagruppen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arenagruppen
Ökad övervakning och utsatthet när arbetsgivare använder AI och algoritmer8.12.2023 09:24:12 CET | Pressmeddelande
Avancerade digitala system som arbetsleder blir allt vanligare. De negativa effekterna är många – såsom övervakning, ökat tempo och en avhumanisering av oss som jobbar. Men det finns lösningar, visar en ny rapport av Tankesmedjan Arena Idé.
Allt fler utsätts för exploatering på arbetsmarknaden, visar ny rapport från tankesmedjan Arena Idé27.11.2023 09:39:33 CET | Pressmeddelande
Exploatering och arbetslivskriminalitet är ett växande problem. En viktig riskfaktor är företag utan kollektivavtal eller där befintliga kollektivavtal inte efterlevs. Detta lyfts i en ny rapport som för första gången presenterar andelen anställda som täcks av kollektivavtal per bransch och företagsstorlek.
Varför gör vi inte uppror? Ny film av Göran Hugo Olsson och Roxy Farhat ifrågasätter konsumtionssamhället2.11.2023 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Klimatet havererar, demokratin nedmonteras och glappet mellan de fattiga och rika bara ökar. Varför gör inte fler uppror? Den frågan ställer dokumentärfilmaren Göran Hugo Olsson och konstnären Roxy Farhat i sin nya film "The Society of the Spectacle". En omskakande, vass och humoristisk dokumentär som belyser dagens passiviserade konsumtionssamhälle.
Nylansering av ekonomipodden Pengar och Politik25.10.2023 11:08:02 CEST | Pressmeddelande
Arena Idés ekonomipodcast Pengar och Politik är tillbaka. Nu med tankesmedjans chefsekonom Elinor Odeberg och Silvia Kakembo, byråchef på Arena Opinion. Tillsammans guidar de lyssnaren genom den ekonomisk-politiska tyckonomin.
Bokförlaget Atlas författare Jon Fosse tilldelas Nobelpriset i litteratur5.10.2023 14:26:44 CEST | Pressmeddelande
Den norske författaren och dramatikern Jon Fosse har tilldelats årets Nobelpris i litteratur. Bokförlaget Atlas har förra året gett ut två samlingar av Fosses prosatexter med titlarna ”Prosa 1” och ”Prosa 2”, i svensk översättning av Ragnar Strömberg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum