Industrivänlig höstbudget – oro för brist på långsiktighet
Regeringens höstbudget innehåller positiva besked inom flera områden där Teknikföretagen och den svenska industrin har efterfrågat reformer. Det finns dock en oro för att Sveriges konkurrenskraft skadas av kortsiktiga prioriteringar i budgeten.
– Inte minst välkomnar vi satsningen på STEM-ämnen i skolan, på fler ingenjörer, cybercampus och fler platser på yrkesutbildningarna. Vi ser även med intresse fram emot den nya industristrategi som regeringen aviserar, säger Maria Rosendahl, näringspolitisk chef på Teknikföretagen.
– Mycket positivt är också ökad satsning på infrastruktur för laddning av tyngre fordon, resursförstärkning av den försvarsindustriella forskningen och flera bra förslag inom klimatområdet. Väldigt viktigt är också budgetens förstärkta incitament för ökat arbetsutbud, inte minst genom sänkta marginalskatter, säger Maria Rosendahl.
Höstbudgetens fem bästa enligt Teknikföretagen:
- Satsning på STEM-ämnen och ingenjörer
- Satsning på yrkesutbildningar
- Finansiering av laddinfrastruktur för fordon och annat stöd till miljövänliga fordon
- Stöd till snabbare tillståndsprocesser
- Ett nytt innovationsprogram för civil-militära synergier
Alla utmaningar löses dock inte i ett svep här och nu. Därför är det viktigt att regeringen har fokus framåt på de strukturella frågorna som är avgörande för teknikindustrins konkurrenskraft och även Sveriges långsiktiga välståndsutveckling.
– Vi är oroade för att den industrinära forsknings- och innovationspolitiken inte ska få det långsiktiga lyft och den finansiering som behövs för att Sverige ska hävda sin tätposition som högteknologisk industrination, säger Maria Rosendahl.
– Staten ansvarar inom forskningen för flera aktörer som är viktiga för industrin att samarbeta med i form av akademi, forskningsinstitut och forskningsfinansiärer, som till exempel Vinnova. Uteblivna satsningar på forskning och innovation för att hantera kriser här och nu riskerar straffa sig dubbelt längre fram, säger Maria Rosendahl.
Teknikföretagens granskning av regeringens budget. Läs mer här.
Kontakter
Per BraconierPresschef
Tel:+46 70-534 51 66per.braconier@teknikforetagen.seTeknik gör världen bättre. Den svenska teknikindustrins företag står för de lösningar som tacklar vår tids stora utmaningar. Det är hos Teknikföretagen som dessa företag är medlemmar.
Följ Teknikföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen
Bottenkänning?6.11.2024 10:13:43 CET | Pressmeddelande
Konjunkturen förbättras 2025, men BNP-tillväxten är låg och lågkonjunkturen består in i 2026. Det är huvudbudskapet i en konjunkturprognos som Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna presenterar idag.
Tillbakablickande krav från facket bekymmersamt för industrin4.11.2024 16:02:43 CET | Pressmeddelande
Idag presenterade Facken inom industrin sitt gemensamma lönekrav inför 2025 års avtalsrörelse. Facken kräver en löneökning på 4,2 procent.
Ny kampanj visar Teknikföretagens bredd4.11.2024 10:07:05 CET | Pressmeddelande
Entreprenörer, tech, hundraåringar och startups. Nya och beprövade material och tjänster. En ny kampanj i både print och rörligt visar på tekniksveriges bredd och låter framstående företagsbyggare berätta om sin business och vad medlemskapet i Teknikföretagen betyder.
Ny chans för skolorna att få succéboken om tekniken och rymden23.10.2024 09:11:09 CEST | Pressmeddelande
15 000 skolelever får under veckan en ny lärobok, barnfaktaboken Sikta mot stjärnorna med Marcus Wandt. Teknikföretagen har bidragit med kunskap och ser till att boken går ut gratis till intresserade lärare och elever. Suget efter boken har varit enormt, därför öppnar vi nu beställningen till ytterligare 15 000 böcker.
Det ekonomiska läget inför avtalsrörelsen7.10.2024 10:32:59 CEST | Pressmeddelande
Hur utvecklas ekonomin framåt? Hur ser det ut efter de kommande avtalsförhandlingarna? Det svarar Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna på i en ny konjunkturrapport som presenteras i samband med ett seminarium den 6 november.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum