Unionen om budgeten: Sveriges konkurrenskraft riskerar att försämras
Regeringen missar på ett flertal punkter att ta tag i de problem som Sverige har att hantera. Det riskerar att få allvarliga effekter på konkurrenskraften, jobben, klimatet och i förlängningen riskerar det vårt gemensamma välstånd. Unionen varnar nu för effekterna av de brister regeringens budget uppvisar, men är positiva till de satsningar på omställning och etablering på arbetsmarknaden som nu genomförs.
- Regeringens budget saknar nödvändiga satsningar på att uppdatera utbildningssystemet. Utan ett förbättrat utbildningsutbud för yrkesverksamma riskerar Sveriges konkurrenskraft att försämras, säger Martin Linder, Unionens förbundsordförande.
- Regeringen äventyrar Sveriges konkurrenskraft. Några av de viktigaste investeringarna för att klara omställningen till ett hållbart samhälle är kompetens och omställning. Företag i såväl tjänste- som industriproduktion har en världsledande ställning i klimatarbetet som behöver försvaras. Stora utmaningar med kompetensförsörjning hotar våra gemensamma ambitioner och håller tillbaka de klimatinvesteringar som behöver accelerera. Utan ett förbättrat utbildningsutbud för yrkesverksamma kommer Sveriges försprång att försvinna. Förlorare blir inte bara Sverige som nation utan också arbetstagarna, företagen och klimatet.
- De omfattande satsningar som behövs på högskolor och universitet saknas i regeringen budget. Unionen har i undersökningar visat att det finns ett skriande behov av fler utbildningar som är anpassade till yrkesverksammas behov. Det handlar om att ge lärosäten ekonomiska resurser för att utveckla ett tillgängligt och relevant utbildningsutbud för yrkesverksamma. Regeringen presenterar en långsiktig satsning på yrkeshögskolan som är viktig för kompetensförsörjningen. Att CSN får mer pengar för att hantera omställningsstudiestödet är välkommet men regeringen är fortsatt ansvarig för att säkerställa att handläggningstiderna nu kraftigt minskar.
- Bra att etableringsjobben äntligen kommer på plats. Det är en avgörande insats för personer som står allra längst från arbetsmarknaden. Med etableringsjobben får de möjlighet till utbildning parallellt med arbetet. Att regeringen samtidigt gör en neddragning på två miljarder till arbetsmarknadsprogrammen är en kraftig felprioritering när regeringen samtidigt prognosticerar att arbetslösheten kommer att öka. Att prata stort om arbetslinjen men inte förstå behovet på arbetsmarknaden är oroväckande och slår hål på den arbetslinje som regeringen gjort ett stort nummer av att prioritera.
- Att regeringen äntligen åtgärdar den felaktiga skatten för personer födda 1957 är inte en dag för tidigt. De drabbade får i genomsnitt drygt 2 000 kr mindre i plånboken varje månad under 2023 – en stor summa för de allra flesta. Att en grupp, baserat på födelseår, får betala mer i skatt än andra pensionärer är helt enkelt inte rimligt.
Unionen, Sverige största fackförbund hade höga förväntningar på regeringens budgetproposition för 2024. För Unionens medlemmar är det helt avgörande att prioritera insatser som stärker svensk konkurrenskraft, som rustar arbetsmarknaden och skapar möjligheter för omställning, kompetensutveckling och etablering. Där tar regeringen steg i rätt riktning men måste göra mer.
Kontakter
Unionen press
Välkommen att ringa vår presstelefon. Här svarar alltid någon av våra pressekreterare.
Unionen är Sveriges största fackförbund med över 685 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 14 000 arbetsplatser.
Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.
Unionen finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.
Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.
Följ Unionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Unionen
Strömmer, dags att tillsätta en utredning som skyddar privatanställdas integritet på jobbet20.11.2024 12:26:26 CET | Pressmeddelande
Var går egentligen gränsen mellan rimlig koll och överdriven kontroll av anställda? Den ökande digitaliseringen och användningen av arbetsverktyg möjliggör omfattande spårning av anställda. Många privata arbetsgivare använder sig av dessa möjligheter, vilket ger dem stor makt över sina anställda. Samtidigt som privatanställda tjänstemän har svårt att säga emot på grund av rädslan för repressalier. — Vi måste skydda anställdas rätt till integritet. Ingen ska vara rädd för att bli av med jobbet för att de säger nej till arbetsgivares orimliga kontrollåtgärder, säger Unionens förbundsordförande, Peter Hellberg.
Unionen har ny kanslichef15.11.2024 08:16:41 CET | Pressmeddelande
Unionens förbundsstyrelse har erbjudit tillförordnad kanslichef Malin Engström tjänsten som kanslichef för förbundet. Malin Engström har varit tillförordnad sedan den 14 juni och styrelsen är enig om att detta är ett val som stärker Unionen både som organisation och gällande det arbete som ska utföras för medlemmarnas räkning.
Så kan missmatchning på svensk arbetsmarknad lösas13.11.2024 10:45:00 CET | Pressmeddelande
Unionen konjunkturprognos som släpps idag visar tydligt att matchningen fungerar dåligt på svensk arbetsmarknad. För att komma till rätta med matchningsproblematiken krävs riktad arbetsmarknads- och utbildningspolitik som stärker arbetslösas möjligheter.
Unionens prognos: Hushållens köpkraft nyckeln till konjunkturuppgång13.11.2024 06:34:00 CET | Pressmeddelande
Ekonomin kommer att ta fart nästa år när hushållens köpkraft stärks och arbetslösheten vänder nedåt. Svensk industri utvecklas starkare än i flera konkurrerande länder och exporten förväntas fortsätta öka, det visar Unionens konjunkturprognos som släpps idag.
Pressinbjudan: Unionen släpper en ny konjunkturprognos8.11.2024 09:32:24 CET | Pressmeddelande
Onsdag 13 november släpper Unionen en ny konjukturprognos. Varmt välkommen till ett frukostseminarium där Unionens chefsekonom Tobias Brännemo ger Unionens bild av det ekonomiska läget inför avtalsrörelsen. Seminariet gästas av riksgäldsdirektör, tidigare statssekreterare och vice riksbankschef Karolina Ekholm.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum