Unionen om budgeten: Sveriges konkurrenskraft riskerar att försämras
Regeringen missar på ett flertal punkter att ta tag i de problem som Sverige har att hantera. Det riskerar att få allvarliga effekter på konkurrenskraften, jobben, klimatet och i förlängningen riskerar det vårt gemensamma välstånd. Unionen varnar nu för effekterna av de brister regeringens budget uppvisar, men är positiva till de satsningar på omställning och etablering på arbetsmarknaden som nu genomförs.

- Regeringens budget saknar nödvändiga satsningar på att uppdatera utbildningssystemet. Utan ett förbättrat utbildningsutbud för yrkesverksamma riskerar Sveriges konkurrenskraft att försämras, säger Martin Linder, Unionens förbundsordförande.
- Regeringen äventyrar Sveriges konkurrenskraft. Några av de viktigaste investeringarna för att klara omställningen till ett hållbart samhälle är kompetens och omställning. Företag i såväl tjänste- som industriproduktion har en världsledande ställning i klimatarbetet som behöver försvaras. Stora utmaningar med kompetensförsörjning hotar våra gemensamma ambitioner och håller tillbaka de klimatinvesteringar som behöver accelerera. Utan ett förbättrat utbildningsutbud för yrkesverksamma kommer Sveriges försprång att försvinna. Förlorare blir inte bara Sverige som nation utan också arbetstagarna, företagen och klimatet.
- De omfattande satsningar som behövs på högskolor och universitet saknas i regeringen budget. Unionen har i undersökningar visat att det finns ett skriande behov av fler utbildningar som är anpassade till yrkesverksammas behov. Det handlar om att ge lärosäten ekonomiska resurser för att utveckla ett tillgängligt och relevant utbildningsutbud för yrkesverksamma. Regeringen presenterar en långsiktig satsning på yrkeshögskolan som är viktig för kompetensförsörjningen. Att CSN får mer pengar för att hantera omställningsstudiestödet är välkommet men regeringen är fortsatt ansvarig för att säkerställa att handläggningstiderna nu kraftigt minskar.
- Bra att etableringsjobben äntligen kommer på plats. Det är en avgörande insats för personer som står allra längst från arbetsmarknaden. Med etableringsjobben får de möjlighet till utbildning parallellt med arbetet. Att regeringen samtidigt gör en neddragning på två miljarder till arbetsmarknadsprogrammen är en kraftig felprioritering när regeringen samtidigt prognosticerar att arbetslösheten kommer att öka. Att prata stort om arbetslinjen men inte förstå behovet på arbetsmarknaden är oroväckande och slår hål på den arbetslinje som regeringen gjort ett stort nummer av att prioritera.
- Att regeringen äntligen åtgärdar den felaktiga skatten för personer födda 1957 är inte en dag för tidigt. De drabbade får i genomsnitt drygt 2 000 kr mindre i plånboken varje månad under 2023 – en stor summa för de allra flesta. Att en grupp, baserat på födelseår, får betala mer i skatt än andra pensionärer är helt enkelt inte rimligt.
Unionen, Sverige största fackförbund hade höga förväntningar på regeringens budgetproposition för 2024. För Unionens medlemmar är det helt avgörande att prioritera insatser som stärker svensk konkurrenskraft, som rustar arbetsmarknaden och skapar möjligheter för omställning, kompetensutveckling och etablering. Där tar regeringen steg i rätt riktning men måste göra mer.
Kontakter
Unionen press
Välkommen att ringa vår presstelefon. Här svarar alltid någon av våra pressekreterare.
Unionen är Sveriges största fackförbund med över 685 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 14 000 arbetsplatser.
Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.
Unionen finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.
Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.
Följ Unionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Unionen
Unionen har signerat första avtalen om etableringsjobb11.12.2023 13:27:52 CET | Pressmeddelande
Unionen har idag ingått avtal om etableringsjobb, en särskild anställning som ger långtidsarbetslösa och nyanlända en ny möjlighet att ta sig in på arbetsmarknaden. De första avtalen har antagit mellan Unionen och Teknikföretagen samt Unionen, Seko och Tech Sverige.
Unionen startar facklig skuggdirektion20.11.2023 15:09:56 CET | Pressmeddelande
Räntenivåer och inflation har stått i fokus i media under året som gått. Alla pratar om ekonomin - men sällan ur ett löntagarperspektiv. Som en reaktion på detta startar Unionen nu en facklig skuggdirektion i poddformat. Första avsnittet släpps idag.
Unionen startar facklig skuggdirektion20.11.2023 13:57:12 CET | Nyheter
Det senaste året har räntebesked, prisökningar och vikande konjunktur dominerat samtalet i media, i den politiska debatten och runt köksborden. Alla pratar om ekonomin. Men vilka är det egentligen som kommer till tals? När nya räntebesked och finanspolitiska beslut ska kommenteras lyfts ofta storbankernas ekonomer fram som neutrala experter, ibland i sällskap av finansanalytiker och ekonomiprofessorer. Här finns onekligen många värdefulla insikter att hämta. Men en viktig röst har länge saknats i det offentliga samtalet om ekonomin - perspektivet från löntagarna. Det här vill vi ändra på. Därför släpper Unionen idag det första avsnittet av podden Fackliga skuggdirektionen. Här kommer jag tillsammans med fyra andra fackliga chefsekonomer att diskutera hur finans- och penningpolitiken påverkar Sveriges och svenska löntagares ekonomi. För beslut om räntehöjningar och skattesänkningar styr inte bara förutsättningarna för banker och företag, de har en direkt effekt på arbetslöshet, löner oc
Unionens konjunkturprognos: Lågkonjunkturen har nått arbetsmarknaden15.11.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande
De fortsatta räntehöjningarna sätter större spår i ekonomin. Allt fler av Unionens medlemmar hör av sig med frågor om uppsägningar och fler företag planerar att dra ner på personal. – Försämringen är hittills mild och sker från ett starkt utgångsläge, men arbetsmarknadens motståndskraft börjar nå sin gräns, säger Tobias Brännemo, chefsekonom, som idag presenterar Unionens konjunkturprognos.
Är svensken naiv?8.11.2023 07:31:00 CET | Pressinbjudan
Att snabbt införa nya digitala arbetsredskap blev avgörande när pandemin slog till och vi på kort tid behövde ställa om till distansarbete. Vad få vet, och nästan ingen pratar om, är att de flesta digitala arbetsredskap idag erbjuder möjlighet till närgången övervakning av de anställda.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum