Unionen

Unionen om budgeten: Sveriges konkurrenskraft riskerar att försämras

Dela

Regeringen missar på ett flertal punkter att ta tag i de problem som Sverige har att hantera. Det riskerar att få allvarliga effekter på konkurrenskraften, jobben, klimatet och i förlängningen riskerar det vårt gemensamma välstånd. Unionen varnar nu för effekterna av de brister regeringens budget uppvisar, men är positiva till de satsningar på omställning och etablering på arbetsmarknaden som nu genomförs.

Unionens förbundsordförande Martin Linder
Unionens förbundsordförande Martin Linder

- Regeringens budget saknar nödvändiga satsningar på att uppdatera utbildningssystemet. Utan ett förbättrat utbildningsutbud för yrkesverksamma riskerar Sveriges konkurrenskraft att försämras, säger Martin Linder, Unionens förbundsordförande.

  • Regeringen äventyrar Sveriges konkurrenskraft. Några av de viktigaste investeringarna för att klara omställningen till ett hållbart samhälle är kompetens och omställning. Företag i såväl tjänste- som industriproduktion har en världsledande ställning i klimatarbetet som behöver försvaras. Stora utmaningar med kompetensförsörjning hotar våra gemensamma ambitioner och håller tillbaka de klimatinvesteringar som behöver accelerera. Utan ett förbättrat utbildningsutbud för yrkesverksamma kommer Sveriges försprång att försvinna. Förlorare blir inte bara Sverige som nation utan också arbetstagarna, företagen och klimatet.
  • De omfattande satsningar som behövs på högskolor och universitet saknas i regeringen budget.  Unionen har i undersökningar visat att det finns ett skriande behov av fler utbildningar som är anpassade till yrkesverksammas behov. Det handlar om att ge lärosäten ekonomiska resurser för att utveckla ett tillgängligt och relevant utbildningsutbud för yrkesverksamma. Regeringen presenterar en  långsiktig satsning på yrkeshögskolan som är viktig för kompetensförsörjningen. Att CSN får mer pengar för att hantera omställningsstudiestödet är välkommet men regeringen är fortsatt ansvarig för att säkerställa att handläggningstiderna nu kraftigt minskar. 
  • Bra att etableringsjobben äntligen kommer på plats.  Det är en avgörande insats för personer som står allra längst från arbetsmarknaden. Med etableringsjobben får de möjlighet till utbildning parallellt med arbetet.  Att regeringen samtidigt gör en neddragning på två miljarder till arbetsmarknadsprogrammen är en kraftig felprioritering när regeringen samtidigt prognosticerar att arbetslösheten kommer att öka. Att prata stort om arbetslinjen men inte förstå behovet på arbetsmarknaden är oroväckande och slår hål på den arbetslinje som regeringen gjort ett stort nummer av att prioritera.
  • Att regeringen äntligen åtgärdar den felaktiga skatten för personer födda 1957 är inte en dag för tidigt. De drabbade får i genomsnitt drygt 2 000 kr mindre i plånboken varje månad under 2023 – en stor summa för de allra flesta. Att en grupp, baserat på födelseår, får betala mer i skatt än andra pensionärer är helt enkelt inte rimligt.   

Unionen, Sverige största fackförbund hade höga förväntningar på regeringens budgetproposition för 2024. För Unionens medlemmar är det helt avgörande att prioritera insatser som stärker svensk konkurrenskraft, som rustar arbetsmarknaden och skapar möjligheter för omställning, kompetensutveckling och etablering. Där tar regeringen steg i rätt riktning men måste göra mer.  

Kontakter

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 685 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 14 000 arbetsplatser.

Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.

Unionen finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.

Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye