Svenska institutet för standarder, SIS

Återvinning i fokus vid internationellt möte om plast i Stockholm

Dela

I veckan samlas experter på plast och återvinning från ett tjugotal länder i Stockholm för att diskutera globala prioriteringar inom standardisering av plast. Sedan 2018 leder Sverige det internationella arbetet för standardisering av mekanisk och kemisk återvinning, som har till uppgift att utveckla gemensamma och globala standarder som ska bidra till en hållbar plastanvändning.

Bildern föreställer använda och kasserade plastförpackningar

Standarder spelar en viktig roll för att uppnå globala hållbarhetsmål, eftersom de blir gemensamma spelregler som alla länder kan sluta upp kring. Det behövs nya standarder för att bland annat säkerställa kvaliteten på plasten, öka återvinningsgraden och minska plastavfall, och de standarder som finns sedan tidigare behöver uppdateras för att leva upp till de behov som finns i världen i dag.

–   Standardiseringen ger oss rätt verktyg för att motverka de plastföroreningar som finns på land och i hav, eftersom standarder ger tydliga riktlinjer och vägledning som omfattar hela plastvärdekedjan, som design, produktion, sortering och återvinning, säger Bledar Beqiri, projektledare på Svenska institutet för standarder, SIS.

På mötet, som pågår den 25 – 29 september, kommer stort fokus att läggas på plaståtervinning. Ett flertal experter medverkar, bland annat Kristin Geidenmark Olofsson, specialist på plast och cirkulär ekonomi vid IVL Svenska Miljöinstitutet, Nazdaneh Yarahmadi, forskningschef vid enheten för cirkulär och hållbar materialåtervinning på RISE, Debra R Wilson, Material Science Director på Berry Global och Achim Ilzhöfer, Global Circular Economy Manager på Covestro.

Återvinningen av plast måste öka kraftigt för att nå målsättningen om en mer hållbar plastanvändning. EU-kommissionen har beställt ett stort antal nya standarder som ska vara klara 2025 för att öka möjligheterna att återvinna plast, en högprioriterad fråga i EU:s arbete med att nå klimatneutralitet. Även globalt lyfts standarders viktiga roll fram.

Vid besöket kommer den internationella delegationen även att besöka Site Zero i Motala, som räknas som världens största och mest avancerade sorterings- och återvinningsanläggning för plastförpackningar, och som invigs i november.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

SIS är en del av ISO och CEN som är ett nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer ta initiativ till standardisering som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger smart och hållbar samhällsutveckling. SIS samverkar med alla delar av det svenska samhället, som till exempel industri, akademi, offentlig sektor och frivilligorganisationer.

SIS projektleder det svenska arbetet med att ta fram standarder. Vi verkar för ökat svenskt inflytande i internationella samarbeten och för att standardisering sprids och tillämpas i Sverige. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder. SIS är utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan inom ansvarsområdena för ISO och CEN.

Följ Svenska institutet för standarder, SIS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS

Svenska institutet för standarder släpper kampanj om hur kaotisk vardagen skulle bli utan standarder30.10.2023 08:21:52 CET | Pressmeddelande

Tänk dig en verklighet där du måste plocka fram olika betalkort i varje butik, tågen står still på grund av att rälsen är bredare än hjulen, och varje spolning på toaletten leder till översvämning. I en värld utan standarder skulle många vardagliga situationer snabbt bli kaotiska. I en kommunikationskampanj lyfter Svenska institutet för standarder, SIS, fram en del av vår vardag som är osynlig för de flesta, för att belysa den avgörande roll standarder har i vår omgivning.

Hammerglass AB vinner Standardiseringspriset för arbetet med säkerhetsglas som ska förhindra arbetsolyckor med entreprenadmaskiner13.10.2023 17:43:30 CEST | Pressmeddelande

I dag, i anslutning till World Standards Day, presenterades vinnaren av Standardiseringspriset, en ny årlig utmärkelse som lyfter standardiseringens betydelse för utveckling och ett hållbart samhälle. Det blev företaget Hammerglass AB som utsågs till vinnare av priset, bland annat för hur de framgångsrikt använder standardiseringen för att nå ut med sin produkt och därmed göra arbetet i entreprenadmaskiner säkrare och förhindra olyckor.

Nytt samarbete för att stödja kvalitetsinfrastrukturen i Ukraina6.10.2023 09:17:30 CEST | Pressmeddelande

Swedac och Svenska institutet för standarder, SIS, har slutit ett fyraårigt avtal med Sida för att stötta Ukraina i att upprätthålla kvalitet och säkerhet i produkter och tjänster under kriget. Projektet kommer också att stötta en hållbar återuppbyggnad av Ukraina och processen att bli medlem i EU. Avtalet omfattar kvalitetsinfrastrukturens fyra verktyg: Standardisering, reglerad mätteknik, ackreditering och marknadskontroll.

Samhällsnytta gemensam nämnare för finalisterna till nyinstiftat pris3.10.2023 08:40:55 CEST | Pressmeddelande

Standardiseringspriset är en ny årlig utmärkelse som lyfter standardiseringens betydelse för utveckling och ett hållbart samhälle. Bland de nominerade har juryn valt ut tre finalister: Sveriges konsumenter, Hammerglass AB och Noaq Flood Protection AB, tre helt olika organisationer som alla har gemensamt att de bidragit till samhällsnytta genom standardisering. Vinnaren av Standardiseringspriset offentliggörs fredagen den 13 oktober, i anslutning till World Standards Day.

Sverige får ledande roll inom cirkulär ekonomi i Europa3.8.2023 12:23:53 CEST | Pressmeddelande

Nu är det klart att Sverige startar och kommer att leda en europeisk kommitté för cirkulär ekonomi, med uppgift att utveckla standarder inom området. Frågan är högprioriterad när Europa nu ställer om till en cirkulär grön ekonomi. Arbetet med nya standarder är en förutsättning för att lyckas med omställningen eftersom företag och organisationer är beroende av gemensamma lösningar för att använda resurser så effektivt som möjligt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum