Återvinning i fokus vid internationellt möte om plast i Stockholm
I veckan samlas experter på plast och återvinning från ett tjugotal länder i Stockholm för att diskutera globala prioriteringar inom standardisering av plast. Sedan 2018 leder Sverige det internationella arbetet för standardisering av mekanisk och kemisk återvinning, som har till uppgift att utveckla gemensamma och globala standarder som ska bidra till en hållbar plastanvändning.
Standarder spelar en viktig roll för att uppnå globala hållbarhetsmål, eftersom de blir gemensamma spelregler som alla länder kan sluta upp kring. Det behövs nya standarder för att bland annat säkerställa kvaliteten på plasten, öka återvinningsgraden och minska plastavfall, och de standarder som finns sedan tidigare behöver uppdateras för att leva upp till de behov som finns i världen i dag.
– Standardiseringen ger oss rätt verktyg för att motverka de plastföroreningar som finns på land och i hav, eftersom standarder ger tydliga riktlinjer och vägledning som omfattar hela plastvärdekedjan, som design, produktion, sortering och återvinning, säger Bledar Beqiri, projektledare på Svenska institutet för standarder, SIS.
På mötet, som pågår den 25 – 29 september, kommer stort fokus att läggas på plaståtervinning. Ett flertal experter medverkar, bland annat Kristin Geidenmark Olofsson, specialist på plast och cirkulär ekonomi vid IVL Svenska Miljöinstitutet, Nazdaneh Yarahmadi, forskningschef vid enheten för cirkulär och hållbar materialåtervinning på RISE, Debra R Wilson, Material Science Director på Berry Global och Achim Ilzhöfer, Global Circular Economy Manager på Covestro.
Återvinningen av plast måste öka kraftigt för att nå målsättningen om en mer hållbar plastanvändning. EU-kommissionen har beställt ett stort antal nya standarder som ska vara klara 2025 för att öka möjligheterna att återvinna plast, en högprioriterad fråga i EU:s arbete med att nå klimatneutralitet. Även globalt lyfts standarders viktiga roll fram.
Vid besöket kommer den internationella delegationen även att besöka Site Zero i Motala, som räknas som världens största och mest avancerade sorterings- och återvinningsanläggning för plastförpackningar, och som invigs i november.
Nyckelord
Kontakter
Anne RådestadPressansvarig
Tel:08-555 520 20anne.radestad@sis.seBledar BeqiriProjektledare
Tel:08 555 520 78bledar.beqiri@sis.seBilder
SIS är en del av ISO och CEN som är ett nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer ta initiativ till standardisering som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger smart och hållbar samhällsutveckling. SIS samverkar med alla delar av det svenska samhället, som till exempel industri, akademi, offentlig sektor och frivilligorganisationer.
SIS projektleder det svenska arbetet med att ta fram standarder. Vi verkar för ökat svenskt inflytande i internationella samarbeten och för att standardisering sprids och tillämpas i Sverige. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder. SIS är utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan inom ansvarsområdena för ISO och CEN.
Följ Svenska institutet för standarder, SIS
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS
FN-organisation ger bidrag till det svenskledda arbetet för en global standard för mensprodukter10.10.2024 07:25:10 CEST | Pressmeddelande
På svenskt initiativ utvecklas världens första globala standard för mensprodukter, ett arbete som väckt stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Nu har Svenska institutet för standarder, SIS, fått över 2,5 miljoner kronor av The Sanitation and Hygiene Fund, SHF, bland annat för att fler låg- och medelinkomstländer ska kunna delta i utvecklingen av standarden.
Säkra mensprodukter, klimatsmarta byggmaterial och hållbar textilproduktion - samhällsviktiga initiativ gemensamt för finalisterna till Standardiseringspriset26.9.2024 07:25:09 CEST | Pressmeddelande
Hälsoinvesteraren The Case for Her, familjeföretaget Målarkalk och klädföretaget Kappahl är de tre finalisterna till Standardiseringspriset. Priset delas ut varje år och lyfter standardiseringens betydelse för utveckling och ett hållbart samhälle.
Första globala standarden för jämställdhet klar16.9.2024 07:00:06 CEST | Pressmeddelande
Ojämlikhet mellan könen och könsbaserad diskriminering är fortfarande utbredd i flera länder och inom många områden. För att motverka detta har världens första globala standard för jämställdhet tagits fram. Svenska institutet för standarder, SIS, har tillsammans med flera svenska organisationer, bland annat LO, deltagit i arbetet.
Nya riktlinjer ska göra det lättare att bidra till globala hållbarhetsmål12.9.2024 15:44:18 CEST | Pressmeddelande
Nu blir det lättare för företag och organisationer i både privat och offentlig sektor att bidra till FN:s hållbarhetsmål. I dag lanserar ISO, tillsammans med FN:s utvecklingsprogram UNDP, internationella riktlinjer för att öka takten i arbetet för att uppnå de globala målen för en hållbar utveckling (SDG:s). Riktlinjerna är kostnadsfria.
Global standard ska ge säkrare skyddsrum18.6.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Svenska institutet för standarder och MSB har lett ett internationellt arbete med att ta fram världens första globala standard för skyddsrum för civilbefolkning. Standarden tillgängliggör beprövade arbetssätt, kunskap och erfarenheter till fler, och möjliggör byggandet av nya, bättre och säkrare skyddsrum.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum