Sveriges Allmännytta

Högsta höjningen av fjärrvärmepriset sedan 1996

Dela

Fjärrvärmepriserna når nya rekordnivåer. Under 2023 har fjärrvärmebolagen höjt priserna med i genomsnitt 7,8 procent. Den högsta höjningen sedan 1996.  Allra mest höjer Solör Bioenergi i Falköping där priset stigit med närmare 32 procent sedan 2022. Det visar den årliga Nils Holgerssonundersökningen.

Figur 1: De tio största ökningarna av fjärrvärmepris 2023
Figur 1: De tio största ökningarna av fjärrvärmepris 2023

Fjärrvärmebolagen har under 2023 genomfört rekordhöga prishöjningarna.  Av Nils Holgerssongruppens kartläggning framgår att priserna höjs i genomsnitt med 7,8 procent men skillnaderna mellan fjärrvärmebolagen är stora.

Falköping höjer mest

I Falköping höjer Solör Bioenergi fjärrvärmepriset med 31, 9 procent, tätt följt av Eda energi som höjer priset med 29,6 procent och Bromölla Fjärrvärme med 28,9 procent. Bland de större bolagen är det Eon som höjt mest med i snitt 14 procent, medan Vattenfall höjt med i snitt 3,6 procent.

Hela 10 fjärrvärmebolag höjer priserna med 20 procent eller mer. Ytterligare 73 fjärrvärmebolag höjer priset med 10 till 20 procent. Höjningarna är de högsta sedan 1996 då Nils Holgerssongruppen började med sina granskningar av fjärrvärmepriserna.

– Aldrig tidigare har vi sett så stora prisökningar på fjärrvärme som i år. Närmare en tredjedel av alla fjärrvärmebolag höjer sina priser med 10 procent eller mer. Det är klart att det blir kännbart för kunder när värmekostnaderna stiger så dramatiskt på kort tid, säger Louise Wall, ordförande i Nils Holgerssongruppen.Nordanstig har högst fjärrvärmepriser

Dyrast är fjärrvärmen i Nordanstig där priset nu sprängt 1 200 kr/MWh-gränsen.  Av fjärrvärmebolagen med högst priser sticker Solör Bioenergi ut, som äger sju av de tio fjärrvärmenät med högst fjärrvärmepriser i landet.

– Fjärrvärmebolag har naturligt monopol på fjärrvärmen i sitt geografiska nät och det gör det i praktiken omöjligt att byta leverantör. Att gå över till en annat uppvärmningssätt kräver mycket av fastighetsägare. Det är uppenbart att kundskyddet på fjärrvärmemarknaden behöver stärkas, säger Louise Wall.

– Fjärrvärmemarknadens uppbyggnad är komplicerad. Regeringen bör därför låta utreda hur kundernas ställning kan bli starkare och i närtid återkomma med förslag som stärker konsumentskyddet, avslutar Louise Wall.

Fakta fjärrvärmepriser:

Beskrivningen av Nils Holgersson-husets värmebehov på 193 000 kWh är baserat på en månadsfördelning av värme- och flödesbehov samt ett tydligt definierat effektbehov (en detaljerad beskrivning av värmebehovet finns på hemsidan eller i bilaga 4 till den årliga slutrapporten sedan 2015). Det beräknade fjärrvärmepriset består av fasta pris, effektpris samt energi- och flödespris.

Det ska noteras att fjärrvärmepriserna från olika leverantörer kan innefatta olika leveransåtaganden. Några fjärrvärmeleverantörer äger och sköter driften av fjärrvärmecentralerna i huset och vissa inkluderar även olika serviceåtaganden. På orter där fjärrvärmeleverantören äger fjärrvärmecentralen har ett avdrag på fjärrvärmepriset gjorts med ca 31 kr/MWh inkl. moms.

Underlaget är till största delen hämtat från Energiföretagen Sveriges prisstatistik och avser fjärrvärmepriset i kommunernas centralort.

Om undersökningen 

Sedan år 1996 ger Nils Holgerssongruppen årligen ut rapporten ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. I rapporten ”förflyttas” en bostadsfastighet med 15 lägenheter genom landets samtliga 290 kommuner för att jämföra kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning. Gruppens medlemmar är Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta. 

Rättelse: I en tidigare version uppgavs felaktigt ett högre pris för fjärrvärmen i Storfors.

Kontakt: 

Louise Wall, ordförande Nils Holgerssongruppen, 010-442 03 55

Thomas Folkesson, EKAN-gruppen, 070-556 02 58 

Presskontakter: 

Kenny Fredman, Presschef, Bostadsrätterna

0765-20 10 04

kenny.fredman@bostadsratterna.se

Niklas Stavegård, Kommunikationschef, Fastighetsägarna

072-738 22 27

niklas.stavegard@fastighetsagarna.se

Kawa Zolfagary, Pressekreterare, HSB Riksförbund

010-442 03 06

press@hsb.se

Gilda Romero, Pressekreterare, Hyresgästföreningen

010-459 10 70

press@hyresgastforeningen.se

Mira Lindahl, Presschef, Riksbyggen

070-258 36 38

mira.lindahl@riksbyggen.se

Anna Weihe, Pressansvarig, Sveriges Allmännytta

070-721 20 11

anna.weihe@sverigesallmannytta.se

Kontakter

Bilder

Fjärrvärmepriser 2023
Fjärrvärmepriser 2023
Ladda ned bild

Om oss

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Slutrapport: Energieffektivisering - så dyrt blir det14.2.2024 12:00:00 CET | Pressmeddelande

Sveriges Allmännytta, presenterar idag en viktig slutrapport som belyser den kritiska frågan om energieffektivisering i byggnader. Byggnader står för en betydande del av energianvändningen och bidrar därigenom till klimatförändringen. För att adressera detta har EU nyligen omarbetat direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD), vilket syftar till att främja energirenoveringar och övergången till förnybar eller fossilfri energi.

Nu öppnar vi för dialog om våra nya Kombohus7.2.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Byggandet har gått i stå men det finns fortfarande efterfrågan på prisvärda bostäder – inte minst lägenheter i småhus. Sveriges Allmännytta förbereder därför upphandlingen av nya Kombohus Småhus. – Vi vill öppna en dialog med branschen om hur de nya Kombohusen ska se ut och hur de kan byggas för att på bästa sätt bidra till fler goda bostäder, säger Sofia Hansdotter, fastighetsutvecklingsexpert på Sveriges Allmännytta.

Stärkt kompetens och engagemang - nya ledamöter till Vd-rådet hos Sveriges Allmännytta30.1.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Sveriges Allmännytta är glada att välkomna Ola Richards, Lotta Björklund, Cathrine Holgersson, Erik Engelbrektsson, Jennie Sahlsten, Anders Karlsson, Christina Johansson och Jonas Larsson, som nya medlemmar till Sveriges Allmännyttas vd-råd. Vd-rådet är sammansatt av 14 vd:ar från medlemsföretagen och är ett betydelsefullt organ inom ramen för Sveriges Allmännytta. Dessa vd:ar utses av övriga vd:ar inom Sveriges Allmännyttas medlemsföretag och har en central roll som rådgivare till Sveriges Allmännyttas vd. Utöver detta agerar Vd-rådet som Sveriges Allmännyttas representation i Hyresmarknadskommittén.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye