Linköpings kommun – Politik

Pilotprojekt om språkkrav i förskolan

Dela

Linköpings politiska styre vill införa språkkrav för medarbetare inom skola, förskola och fritidsverksamhet, samt inom omsorgen. I höst inleds arbetet genom ett pilotprojekt.

Förskolan har i uppdrag att lägga grunden för en god språkutveckling hos barnen, därför är det en förutsättning att all personal kan utföra uppdraget enligt läroplanen.

Som ett steg i att införa språkkrav inom förskolan inleds nu ett pilotprojekt i områdena Berga/Ekkällan och Berga/Vimanshäll. Syftet är att höja språkkompetensen hos befintlig personal genom att bedöma språknivån med  möjlighet att läsa upp svenska språket på arbetstid om behov finns. 

– Det är bra att ha medarbetare med olika bakgrund och erfarenheter, men vi måste samtidigt säkerställa att alla inom skolan och förskolan har tillräckligt hög nivå i svenska språket, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Brister i svenska leder på vissa arbetsplatser till missförstånd och går ut över barnens språkutveckling. Det vittnar chefer, medarbetare och fackliga företrädare inom kommunen om. 

– Det här pilotprojektet blir ett första steg för att komma tillrätta med språkbrister bland personalen. Vi kommer återkomma med fler åtgärder framöver, avslutar Elias Aguirre. 

Pengarna till pilotprojektet finns avsatta i S-M-styrets budget för Linköpings kommun 2024.

Fakta

Pilotprojektet kommer att utformas på så sätt att chef och medarbetare tillsammans kartlägger om det finns brister i medarbetarens språkkunskaper. I så fall görs en språkbedömning av en person på vuxenutbildningen. Med språkbedömningen som grund kommer medarbetaren få läsa upp sina svenskkunskaper på arbetstid. En vikarie sätts in medan medarbetaren studerar.  

Kontakter

Tillsammans för Linköping.

Följ Linköpings kommun – Politik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun – Politik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum