Omotiverad räntehöjning

Dela

Idag signalerade Riksbanken en höjning av styrräntan med 0,25 procentenheter till 4,00 procent. Unionens chefsekonom Tobias Brännemo ser med oro på dagens höjning.

Tobias Brännemo, chefsekonom, Unionen
Tobias Brännemo, chefsekonom, Unionen

- Dagens räntehöjning är helt omotiverad, både sett ur ett strikt samhällsekonomiskt perspektiv men också utifrån hur hårt pressade löntagarna redan är. Prisökningstrycket har avtagit tydligt och inflationen skulle fortsatt ner mot målet även utan dagens höjning, säger Tobias Brännemo.

- Därför ser jag med stor oro på att Riksbanken signalerar att höja räntan igen. Sannolikheten för en mjuklandning, där arbetsmarknaden kan klara sig helskinnad genom konjunkturnedgången, minskar därmed markant, avslutar Brännemo.

Kontakter

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

Unionen startar facklig skuggdirektion20.11.2023 13:57:12 CET | Nyheter

Det senaste året har räntebesked, prisökningar och vikande konjunktur dominerat samtalet i media, i den politiska debatten och runt köksborden. Alla pratar om ekonomin. Men vilka är det egentligen som kommer till tals? När nya räntebesked och finanspolitiska beslut ska kommenteras lyfts ofta storbankernas ekonomer fram som neutrala experter, ibland i sällskap av finansanalytiker och ekonomiprofessorer. Här finns onekligen många värdefulla insikter att hämta. Men en viktig röst har länge saknats i det offentliga samtalet om ekonomin - perspektivet från löntagarna. Det här vill vi ändra på. Därför släpper Unionen idag det första avsnittet av podden Fackliga skuggdirektionen. Här kommer jag tillsammans med fyra andra fackliga chefsekonomer att diskutera hur finans- och penningpolitiken påverkar Sveriges och svenska löntagares ekonomi. För beslut om räntehöjningar och skattesänkningar styr inte bara förutsättningarna för banker och företag, de har en direkt effekt på arbetslöshet, löner oc

Unionens konjunkturprognos: Lågkonjunkturen har nått arbetsmarknaden15.11.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande

De fortsatta räntehöjningarna sätter större spår i ekonomin. Allt fler av Unionens medlemmar hör av sig med frågor om uppsägningar och fler företag planerar att dra ner på personal. – Försämringen är hittills mild och sker från ett starkt utgångsläge, men arbetsmarknadens motståndskraft börjar nå sin gräns, säger Tobias Brännemo, chefsekonom, som idag presenterar Unionens konjunkturprognos.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum