Region Örebro län

Anpassning av IVA-platser i Lindesberg – fortsatt brist på specialistsjuksköterskor

Dela

På grund av ett ytterligare försämrat bemanningsläge kommer antalet vårdplatser vid intensivvårdsavdelningen (IVA) i Lindesberg att reduceras till två platser från dagens fyra. Anpassningen är direkt kopplad till brist på specialistsjuksköterskor, framförallt nattetid.
- Trots anpassningen ser vi att vi kommer att kunna vidmakthålla tillgängligheten till intensivvård, säger Peter Asplund, verksamhetschef för intensivvården i länet.

Peter Asplund, verksamhetschef intensivvården Region Örebro län
Peter Asplund, verksamhetschef intensivvården Region Örebro län. Foto: Håkan Risberg / Region Örebro län.

Idag finns 16 intensivvårdsplatser fördelade över länets tre sjukhus. Den tilltagande bristen på personal i Lindesberg  gör dock att lasarettets fyra intensivvårdsplatserna inte kan garanteras.

- Vi har, som alltid, prövat olika alternativ för att behålla kapaciteten, säger Peter Asplund. Bland annat har vi tittat på möjligheten till ytterligare rotation från länet och anpassningar av viss administrativ tid. Vår egen personal täcker som alltid upp en väsentlig del av extrapass. Ändå ser vi inte att detta är tillräckligt.

Ingen annan lösning än att reducera platser

Regionens ekonomiska läge ger heller inte utrymme för en utökning med ytterligare externa IVA-team. I rådande läge ser verksamhetsledningen ingen annan lösning än att reducera regionens kapacitet till totalt 14 intensivvårdsplatser.

- Anpassningar av den här arten i en i grunden välfungerande verksamhet är alltid olycklig, och det påverkar vår personal och ytterst också patienter.

Anpassningen kan föra med sig ett ökat antal förflyttningar av intensivvårdspatienter mellan sjukhus i första hand inom länet. Det går inte heller att utesluta en ökad belastning på vården i sin helhet då ett lägre antal IVA-platser tenderar att öka belastningen på ”vanliga” vårdplatser. Men alla patienter som behöver intensivvård kommer att tas om hand.

"Vi behöver bli fler"

Samtidigt, och i syfte att använda verksamhetens samlade personella resurser på bästa sätt, planerar man för att samla resurserna för den post-operativa vården och intensivvården i samma organisation. En modell som tillämpas inom motsvarande verksamhet i Karlskoga och som visat sig ändamålsenlig och effektiv.

- Den översyn som nu sker kopplat till det ekonomiska läget och översyn av sjukhusens uppdrag kan också komma att påverka den regionala fördelningen av intensivvårdsresurser. Samtidigt ligger fokus också fortsatt på att råda bot på bristen av specialistkompetent personal. Vi behöver bli fler som väljer att stanna hos oss långsiktigt, avslutar Peter Asplund.

Anpassningen av antalet intensivvårdsplatser träder i kraft den 4 december och kommer att gälla tills vidare.

-------------------------------------

På grund av personalinformation kommer inga intervjuer att kunna ges förrän 16:30.
Vi är medvetna om att det är sent och ber att de som önskar kommentarer vänder sig till presskommunikatören (se nedan) som sammanställer önskemålen. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lindesbergs lasarett.
Lindesbergs lasarett. Foto: Håkan Risberg / Region Örebro län
Ladda ned bild

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Jimmy Nivrén Olsson får ta emot Region Örebro läns kulturpris 202328.11.2023 13:00:30 CET | Pressmeddelande

Region Örebro läns kulturpris 2023 tilldelas den Norabaserade manusförfattaren Jimmy Nivrén Olsson. Han har bland annat uppmärksammats för förra årets juldagspremiär på bio, UFO Sweden, som har sålts till över 80 länder. Han har också delat med sig av sin kunskap till yngre kreatörer genom mentorskap, föreläsningar och sommarjobbscoachning. Årets två kulturstipendiater är violinisten Olof Ericsson och dansaren Jessica Andrenacci.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum