Riksteatern

Nytt dansverk säger ja till livet i en pessimistisk tid

Dela

I koreografen Viktor Fröjds nya verk Locus får publiken följa med på en resa i det lekfulla, rituella och sårbara. Tre dansare rör sig mellan improvisation och koreografi och låter publiken förstå att det går att skapa magi där man inte trodde att det fanns. En samproduktion mellan Riksteatern och Scenkonst Sörmland. Premiär 29 september i Eskilstuna.  

Foto Sören Vilks
Foto Sören Vilks

Locus är ett dansverk av koreografen Viktor Fröjd som vill få publiken att känna. Genom rörelser och rytmer vill Locus vara en plats som säger ja till livet i en tid då många tappat tron på framtiden.  

 –Locus-scenrummet är en plats likt många av de platser vi befinner oss i till större delen av våra liv. Det artificiella, arkitektritade och stadsplanerade. Dansarna är i kontrast till dessa platser, de som befolkar platsen. Det är också de som lever på platsen och vill få oss att känna livet. Dansen som uttryck och konstform har ju den potentialen att få oss i direktkontakt med det existentiella, det levande och det magiska!, säger koreografen Viktor Fröjd. 

På scen medverkar de tre dansarna Anton Borgström, Joanna Holewa Chrona och Abigail Vrede som liksom Viktor Fröjd har sin bakgrund inom streetdance. Video- och ljusinstallationer skapar tillsammans med dansarna på scenen och publiken i salongen en gemensam plats i förvandling. Den nyskrivna musiken av Dijle Neva Yigitbas rör sig mellan akustiskt och elektroniskt, mellan vardagligt och förvrängt där rytm och resonans uppstår och förändras. Locus är skapad i tätt samarbete med scenografen och ljusdesignern Anton Andersson och för kostymdesignen står konstnären Sarah Nakiito.  
 
Viktor Fröjd är danskonstnär och baserad i Malmö. Med sin grund i street och klubbdans är det improvisatoriska ständigt är närvarande i hans verk.  
 
Anton Borgström har vunnit flera prestigefyllda battles/tävlingar runt om i världen. Han arbetar med en rad koreografer såsom Kenneth Kvarnström, Fredrik ”Benke” Rydman, Cristina Caprioli och Örjan Andersson. 
 
Joanna Holewa Chrona är dansare, koreograf och DJ verksam i Sverige och Sydafrika. Med sin bakgrund i streetdance samt från väst/sydafrikanska kulturdanser är Joanna verksam inom den internationella battlescenen och den samtida dansen. 
 
Abigail Vrede är en holländsk dansare. Efter att ha börjat med hiphop och house har hon även utbildat sig samtida dans i Norge, Sverige och Nederländerna. Hon är nu verksam i Norge. 
 
En samproduktion mellan Riksteatern och Scenkonst Sörmland 

Medverkande 
Anton Borgström 
Joanna Holewa Chrona 
Abigail Vrede 

Konstnärligt team 
Koreografi: Viktor Fröjd 
Kompositör:  Dijle Neva Yigitbas 
Ljuddesigner: Dijle Neva Yigitbas, Jenni Aho 
Scenografi, ljus- och videodesign: Anton Andersson 
Kostymdesign: Sarah Nakiito 
Dramaturg: Bodil Persson 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Aejlies och Riksteatern söker urfolkskonstnärer till Jårrh! – ett globalt residens för koreografi och rörelse1.12.2023 08:43:22 CET | Pressmeddelande

För första gången utlyser Riksteatern i nära samarbete med det samiska kulturcentret Aejlies ett konstnärsresidens i Tärnaby, med fokus på koreografi och rörelse. Genom utlysningen hoppas arrangörerna nå urfolkskonstnärer på flera håll i världen. – Genom det här residenset vill vi fortsätta att utveckla Tärnaby till en knutpunkt, inte bara för de samiska kulturyttringarna, utan för alla urfolk. Ett sammanhang där olika kulturer kan speglas och korsbefruktas, säger Oskar Östergren Njajta, verksamhetschef på Aejlies.

Sverigepremiär för sista delen i Gudlejonbelönade Christiane Jatahys skräcktrilogi10.11.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Guldlejonbelönade regissören och dramatikern Christiane Jatahy är tillbaka på Riksteatern med den sista pjäsen i sin trilogi. Efter tystnaden är en pjäs om motstånd berättad genom historien om två systrar och deras far, en bondeledare och aktivist som gav sitt liv för rättvisan. En föreställning som för samman teaterscenen med filmduken och fiktionen med verkligheten. Sverigepremiär 17 november i Stockholm.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum