Prognos visar på minskad avverkning 2023
Årets avverkning i svensk skog beräknas bli lägre i jämförelse med de rekordstora avverkningsnivåerna under 2021 och 2022. Det visar Skogsstyrelsens årliga prognos över bruttoavverkningen.
Avverkningen under 2023 bedöms uppgå till cirka 93 miljoner kubikmeter. Det är en minskning med 3 miljoner skogskubikmeter jämfört med 2021 och en minskning med 2,8 miljoner skogskubikmeter jämfört med 2022.
– Orsaken till minskningen är i huvudsak en minskad produktion i den virkesförbrukande skogsindustrin men eftersom det ekonomiska läget just nu är osäkert är årets prognos mer osäker än normalt, säger Jonas Paulsson, statistiker på Skogsstyrelsen.
Sågtimmer kommer minska
Skogsstyrelsen redovisade nyligen att arealen anmälningar och tillstånd för föryngringsavverkning hittills i år ökat med 19 procent jämfört med samma period förra året. I prognosen görs bedömningen att bruttoavverkningen inte kommer utvecklas på samma sätt som den anmälda arealen. Detta är möjligt eftersom många företag anmäler objekt som man planerar att avverka under kommande år. En avverkningsanmälan gäller i fem år.
Vidare säger prognosen att avverkningen av sågtimmer bedöms minska. Detta som en effekt av att årets produktion av sågade trävaror i den svenska skogsindustrin väntas bli drygt 2 procent lägre än under 2022. Även skogsindustrins produktion av massa bedöms minska vilket medför att avverkningen av massaved väntas minska med 4 procent.
Importen väntas öka
Den minskade avverkningen av sågtimmer och massaved uppvägs i viss mån av en ökad avverkning av brännved. Brännvedsavverkningen bedöms öka med 3 procent.
Avverkningen påverkas också i viss utsträckning av import och export av rundvirke. Importen väntas öka med 7 procent medan exporten bedöms vara tämligen oförändrad.
Avverkningsnivåerna under 2021 och 2022 var de största hittills om man bortser från 2005 och 2007 då avverkningarna var mycket höga på grund av stormarna Gudrun och Per.
Siffrorna i prognosen gäller skogskubikmeter, vilket innebär stamvolymen ovan stubbskäret inklusive topp och bark. Bruttoavverkning avser den totala avverkade stamvolymen, även det som lämnas kvar i skogen.
Mer om statistiken: Avverkningen verkar minska - Skogsstyrelsen
Mer information:
Jona Paulsson, statistiker, enheten för statistik och datainsamling, 019-44 64 07, jonas.paulsson@skogsstyrelsen.se
Skogsstyrelsens presstjänst: 036-35 94 91, pressjour@skogsstyrelsen.se
Vår presstjänst är tillgänglig vardagar kl. 8.00–16.30
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Fyra av tio fornlämningsområden skadade vid skogsbruk17.12.2024 09:34:13 CET | Pressmeddelande
38 procent av de fornlämningsområden som finns i skogen har skadats i samband med skogsbruk. Det visar inventeringar som Skogsstyrelsen har gjort. Fornlämningsområdet är lagligt sett en del av fornlämningen och många miljöer som berättar människors historia riskerar att bli förstörda för all framtid.
Granbarkborrens rekordangrepp över - kraftig minskning visar inventering10.12.2024 07:41:16 CET | Pressmeddelande
Det långa utbrottet av granbarkborreangrepp som startade 2018 i Götaland och Svealand är över för denna gång. En färsk inventering visar att skadorna gått ned med 95 procent jämfört med toppåret 2021.
Ny statistik: Fem gånger fler kända kulturlämningar i tätortsnära skogar5.12.2024 07:51:40 CET | Pressmeddelande
Ny statistik från Skogsstyrelsen visar att skogar nära våra tätorter innehåller fem gånger fler kända kulturlämningar än i övriga skogar. Lämningarna sträcker sig från stenåldern till nutid och ger en unik inblick i hur människor har levt och brukat landskapet genom tiderna.
Säkerheten viktigast om du vistas i stormskadad skog2.12.2024 10:47:38 CET | Pressmeddelande
Hela Västerbottens kustland har påverkats av ovädret som drog fram för drygt en vecka sedan. En preliminär bedömning är att volymen skadad skog omfattar mellan 50 000 - 130 000 m3. Det är viktigt att beakta riskerna om man vistas i stormskadad skog.
Nationell skogskonferens med skogsutredaren, färsk omvärldsanalys och nya innovationer20.11.2024 08:20:35 CET | Pressinbjudan
Dags för en av årets stora skogshändelser: 27 november hålls nationella skogsprogrammets årskonferens 2024, den här gången på Linnéuniversitetet i Växjö. På programmet står bland annat intervju med skogsutredaren Göran Örlander, Skogsstyrelsens omvärldsanalys presenteras och det blir senaste nytt om innovationer och digitalisering i skogen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum