Socialdemokraterna

S kräver stärkt demokratisk kontroll av privata utförare i vården

Dela

Socialdemokraterna föreslår en utökad satsning på 40 miljoner kronor årligen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), i sitt budgetalternativ. Det behövs en mer omfattande tillsyn av privat vård. Samtidigt föreslås myndigheten ges utökade befogenheter för att komma tillrätta med fusk.

– De senaste veckorna har vi återigen fått se stötande exempel på upplägg där privata utförare systematiskt utnyttjat skattemedel för att fuska. Vi har också fått se hur företag inom skönhetsindustrin utnyttjat och felbehandlat patienter. Så kan vi inte ha det. IVO måste ges bättre möjligheter att granska den privata vården, säger Fredrik Lundh Sammeli, vice ordförande i socialutskottet. 

Socialdemokraterna vill också att IVO ska få utökade befogenheter när de gör sina inspektioner, och bland annat kunna utföra så kallade testköp.

–Det här är befogenheter som IVO tidigare önskat och här behöver regeringen orka agera, säger Fredrik Lundh Sammeli.

Vid medieförfrågningar kontakta pressekreterare Elin Aarflot på 076-2918443 eller elin.aarflot@socialdemokraterna.se

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

S kräver kraftpaket för att säkra svenska industrijobb6.12.2023 11:41:37 CET | Pressmeddelande

Den ekonomiska krisen rullar över Sverige. Arbetslösheten väntas öka. Tillväxten spås bli rekordlåg – svensk ekonomi ser ut att krympa. Just nu står flera industrier redo att investera hundratals miljarder i Sverige – men om regeringen inte agerar snabbt riskerar vårt land att gå miste om investeringar och trygga industrijobb i hela landet. Socialdemokraterna kräver ett kraftpaket med snabba åtgärder för att frigöra mer energi snabbt för att säkra jobben.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum