Växjö stift

Bygg en pepparkakskyrka och var med i biskopens tävling!

Dela

Växjö stifts biskop Fredrik Modéus vill lyfta kyrkornas betydelse – och utlyser en tävling i att bygga pepparkakskyrkor inför jul.

Barn- och ungdomsgrupper, glada amatörer, kockar och konditorer, hemkunskapselever, arkitekter, byggnadsarbetare, konstnärer och kakmonster och pyssliga pappor. Alla som känner sig hågade inbjuds att anta biskopens utmaning - att bygga en pepparkakskyrka.

– Pepparkaksbak och pepparkakshus är något som hör julen till för många. Varför inte då bygga en kyrka? Med den här tävlingen vill jag lyfta kyrkornas betydelse och inspirera till att bygga pepparkakskyrkor inför jul, säger biskop Fredrik Modéus.

Kyrkorna är betydelsefulla för många människor. Här döps nya familjemedlemmar, här sluts kärlekslöften och här får vi ta ett sista farväl av de som står oss nära. Många har varma minnen kopplade till kyrkorna. Kyrkorna är en plats för gemenskap, för bön, för psalmsång och doften av levande ljus. En öppen famn som finns där när livet känns svårt – och när livet leker. För många är kyrkan dessutom en viktig plats under julen. 

Biskopen vill gärna att deltagarna ska bygga sin egen församlingskyrka. Men det kan även vara en fantasikyrka, en favoritkyrka eller en framtidskyrka så som man önskar att den skulle se ut. Eller kanske en annan kyrklig miljö, som en kyrkogård.

– Det ska bli häftigt att se om det kommer in bidrag där det går att känna igen att det är någon av stiftets kyrkor. Jag hoppas på mycket kreativitet och lekfullhet, säger biskopen.

Biskopen hoppas också på en stor bredd i deltagandet.
– Min förhoppning är att många som tycker det är roligt att baka och göra pepparkakshus ska delta. Det vore roligt om barn- och ungdomsgrupper deltar, men också sådana som blivande kockar, arkitekter och duktiga konditorer från alla cafeér som finns runtom i stiftet, säger Fredrik Modéus.

Tävlingen är öppen för alla som vill delta. Senast den 18 december ska bilder tävlande bidrag skickas in till vaxjostiftinfo@svenskakyrkan.se. Biskopen kommer tillsammans med en sakkunnig jury att presentera de vinnande bidragen den 20 december. Fina priser utlovas. Det är fritt fram att dela bilder på bidragen i sociala medier, gärna under hashtaggen #pepparkakskyrkor.

Mer information och tävlingsregler finns här.

Kontakter

Bilder

– Kyrkorna är så betydelsefulla i många människors liv, vilket är något jag vill lyfta fram med den här tävlingen, säger biskop Fredrik Modéus, som för fototillfället bytt ut mitran mot en kockmössa.
– Kyrkorna är så betydelsefulla i många människors liv, vilket är något jag vill lyfta fram med den här tävlingen, säger biskop Fredrik Modéus, som för fototillfället bytt ut mitran mot en kockmössa.
Ladda ned bild
Bygg en pepparkakskyrka och var med i biskopens tävling
Bygg en pepparkakskyrka och var med i biskopens tävling
Ladda ned bild

Länkar

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Följ Växjö stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye