Svenska kyrkan

Kyrkans antijudiska arv i fokus på Bokmässan

Dela

På torsdag öppnar årets Bokmässa i Göteborg. Svenska kyrkan har under temat Judisk kultur fokus på ständigt aktuella frågor kring relationen till judendomen och den kristna kyrkans roll i antisemitisk mytbildning.

Välfyllda stolsrader vid Svenska kyrkans Se människan-scen på Bokmässan. Foto: Mikael Ringlander/Ikon.
Välfyllda stolsrader vid Svenska kyrkans Se människan-scen på Bokmässan. Foto: Mikael Ringlander/Ikon.

Från undanträngande av det judiska arvet till spridandet av dödliga konspirationsteorier. Svenska kyrkan lyfter i flera sammanhang under årets Bokmässa hur den kristna kyrkan genom historien har bidragit till antijudiska föreställningar.

Ett ämne som kommer att belysas är så kallad ersättningsteologi, tanken att kristendomen är en fulländning av den ofullkomliga judiska religionen. Redan på onsdagen hålls ett högre seminarium i ämnet i samarbete med Göteborgs universitet. Ambitionen är att det ska bli startskottet för ett fortsatt och fördjupat arbete kring Svenska kyrkans förhållande till judendomen.

- Det här är ämnen som vi långt ifrån är färdiga med. Problematiska motiv möter gudstjänstbesökare i dag, i bibeltexter, i predikningar, i psalmer och i kyrkokonst. Det är välkommet och angeläget att kunna lyfta detta i Bokmässans sammanhang, säger Mikael Ringlander, programchef för Svenska kyrkan på Bokmässan.

Bokmässedebut för ärkebiskopen
Ärkebiskop Martin Modéus gör sin första Bokmässa och medverkar i de fyra seminarier som Svenska kyrkan arrangerar under temat Judisk kultur, samt i författarsamtal på Svenska kyrkans Se människan-scen. Han kommer också i en särskild release på Se människan-scenen att avslöja vem som är den hemliga författaren av ärkebiskopens Fastebok 2024.

Här är ärkebiskopens hela program.

Klimat och samiska frågor
Parallellt med Bokmässans teman har Svenska kyrkan också två återkommande egna fokusområden, Klimatkrisen och Samiska frågor. Flera seminarier tar upp frågor om intressekonflikter kring skogen och urfolkens roll i kampen för att hantera klimatförändringarna.

Författarmöten på Se människan-scenen
Som vanligt blir det också samtal om litteratur och livsfrågor på Se människan-scenen, i år med ett drygt 60-tal aktuella författare. Alla scensamtal sänds på Youtube och via Bokmässan Play.

Act Svenska kyrkan på Globala torget
På Bokmässans Globala torg medverkar Act Svenska kyrkan med tre seminarier om biståndets utmaningar i dag, samt ett om Zimbabwes framtid efter valet nyligen. Seminarierna sänds live på Facebook och kan också ses i efterhand.

Litterär gudstjänst
Söndagens litterära gudstjänst har temat Fantasins kraft. Medverkar gör författarna John Sjögren och Judith Kiros. Gudstjänsten leds av Lars Björksell, kyrkoherde i Halmstads församling. Den sänds direkt i Sveriges radio P1.

Releasekonsert med sånger av Mikael Wiehe
Svenska kyrkan medverkar också med utställningar, konserter och andra kringarrangemang. På fredagskvällen blir det releasekonsert i Betlehemskyrkan med sånger ur artisten Mikael Wiehes nya bok Vid högtidliga tillfällen. Sångerna tolkas av musiker från Göteborg, och Mikael Wiehe medverkar själv i samtal om boken och sin låtskatt.

Här är hela Svenska kyrkans program på Bokmässan.

Bokmässan äger rum 28 september- 1 oktober. Årets teman är Judisk kultur, Staden och Ljud.

 

Nyckelord

Kontakter

Martin LarssonPressekreterare

Presskontakt för teologi, forskning, ekumenik, kultur, kulturarvsfrågor, statistik, ekonomi, ekonomi och finans, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Tel:070-609 86 89martin.larsson@svenskakyrkan.se

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Svenska kyrkan på COP28 för klimaträttvisa och framtidstro29.11.2023 14:34:25 CET | Pressmeddelande

Världens länder samlas i Dubai den 30 november för årets klimattoppmöte, COP28. Med på mötet finns bland andra biskop Marika Markovits, Linköpings stift. I år sker den första globala översynen för hur världens länder gemensamt bidragit till Parisavtalets mål. En annan viktig fråga handlar om klimatfinansiering, för anpassning och kompensation för förluster och skador, som är en fråga om klimaträttvisa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum