Stockholms stad

Välkomna att delta när unga i Skärholmen skapar urban konst!

Dela

Torsdagen 28 augusti kommer tunneln under Skärholmsvägen, som binder samman Skärholmen med Kungens kurva, förvandlas från betonggrå själlös passage till en plats med konst, färg och kreativitet! 14 lokala ungdomar, 10 konstnärer har genom vägledning och inspiration från den portugisiske konstnären och sociala innovatören Nelson Vento, grundare till organisationen Projeto Trinsheira, och projektledare från stadsdelsförvaltningen arbetat sedan i somras för att skapa en muralmålning som fångar Skärholmsbornas bild av dagens Skärholmen.

Bild på ingången till tunneln under Skärholmsvägen sett om du går mot Skärholmen från Kungens kurva.
Välkomna till tunneln under Skärholmsvägen, som länkar Skärholmen och Kungens kurva, 28 september.

Under två veckor i månadsskiftet juli/augusti arbetade ungdomarna i en lokal i Skärholmen centrum (SKHLM) tillsammans med Nelson Vento och hans kollegor i Projeto Trinsheira för att genom workshops, inspiration från närmiljön, skisser och skapande av prototyper hitta rätt uttryck och form för tunneln.      

Nu är det äntligen dags för projektets final – tunneln ska förvandlas - av ungdomar, konstnärer och besökare – tillsammans!

Välkomna till tunneln torsdagen 28 september:

  • Slå dig ned i vårt vardagsrum, lyssna på skön musik och titta på eller delta när urban konst skapas och tunneln tar form.
  • Ungdomarna, lokala konstnärer, Nelson Vento och organisationen Projeto Trinsheira är på plats och målar hela dagen.
  • Om du blir hungrig eller törstig kan du köpa något gott i Food trucks som finns parkerade vid tunneln. Boka in lunchen här denna dag!

Tider att hålla koll på:

  • Klockan 9 - arbetet börjar
  • Klockan 9 -11 – Alumni Network (SIT) är med och arbetar i tunneln
  • Klockan 12-13 - lunchspelning av Banda Kalur
  • Från klockan 13 till kvällen – målningen färdigställs   

Plats:
Tunneln ligger vid busstorget i Skärholmen, följ gångvägen förbi Mikaelikyrkan och ned under Skärholmsvägen. Du går i riktning mot Kungens kurva.  

Om projektet Change Tomorrow Today

Projektet startades som en teambuilding-aktivitet i första hand för entreprenörer genomförd av EIB Institute Social Innovation Tournament (SIT) Alumni Network. I mötet med Projeto Trinsheira, Stockholms stad, Skärholmens Centrum (SKHLM) lokala fastighetsägare och inte minst Skärholmens ungdomar växte projektet till något mycket mer kraftfullt som ger större genomslag och närhet till skärholmsborna.

Här i Skärholmen går projektet under namnet Change Tomorrow Today och är en del i stadsdelsnämndens- och förvaltningens arbete för att skapa tryggare och mer attraktiva platser genom ett aktivt samarbete med människor som bor och verkar i området. Arbetet med detta projekt i Skärholmen arrangeras av Skärholmens stadsdelsförvaltning och Projeto Trinsheira i nära samverkan med Skärholmens Centrum och Stockholmshem.

Om Social Innovation Tournament (SIT)

Europeiska investeringsbanken bjuder varje år in till tävlingen Social Innovation Tournament (SIT) som riktar sig till sociala entreprenörer, som tävlar om att få resurser och stöd för att möjliggöra och utveckla sina sociala innovationer. I år går denna tävling och prisutdelning av stapeln i Stockholm, den 28-29 september och genomförandet av målningen den 28:e september kommer att besökas av deltagare från årets tävling.

Kontakter

Skärholmens stadsdelsförvaltning:
Sara Heppling-Trygg, avdelningschef Skärholmens stadsdelsförvaltning
08-508 24 016/076-12 24 016
sara.heppling.trygg@stockholm.se

Projeto Trinsheira
Nelson Vento, projektledare/konstnär
nlsonvento@gmail.com
+351918012346

European Investment Bank
Maria Luisa Ferreira, Head of Social, Economic Advisor EIB Institute
l.ferreira@eib.org

Skärholmens Centrum SKHLM
Erika Lundström, Centrumchef
070 6674578
erika.lundstrom@grosvenor.com

Bilder

Bild på ingången till tunneln under Skärholmsvägen sett om du går mot Skärholmen från Kungens kurva.
Välkomna till tunneln under Skärholmsvägen, som länkar Skärholmen och Kungens kurva, 28 september.
Ladda ned bild
En man sitter på huk framför en grå tunnelvägg.
Bild i tunneln. Sommaren 2023.
Ladda ned bild
Bild på färgglad meddelandevägg.
Färgglad meddelandevägg i lokalen i Skärholmens Centrum. Sommaren 2023
Ladda ned bild
Ungdomarna hämtar in input till projektet i lokalen i Skärholmens Centrum. Sommaren 2023.
Ungdomarna hämtar in input till projektet i lokalen i Skärholmens Centrum. Sommaren 2023.
Ladda ned bild
Bild på händer och post-it lappar i olika färger.
Workshop med ungdomarna. Sommaren 2023.
Ladda ned bild
Bild på färgglad låda med texten Skärholmen på locket.
Protoyp inför målningen av tunneln, skapad av ungdomarna i projektet. Sommaren 2023.
Ladda ned bild
Bild på tunneln med ett däck i förgrunden och en lastbil i bakgrunden.
Tunneln, sommaren 2023.
Ladda ned bild

Dokument

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Snart börjar vi rusta upp Östermalmstorg8.12.2023 07:58:00 CET | Pressmeddelande

Just nu pågår förberedelser inför upprustningen av Östermalmstorg till ett levande, tryggt och tillgängligt stadstorg. Den första byggetappen i projektet är att renovera växtbäddarna för de befintliga träden på södra sidan av torget. Där står Östermalmsgrillen idag. En av förberedelserna inför byggstarten är att kiosken ska flytta till en annan tillfällig plats på torget under byggtiden. Ägarens plan är att flytta byggnaden söndagen 10 december. När byggnaden är flyttad startar arbetet med att rusta upp torget.

Fritids- och framtidsmässan samlar utställare för barn och unga med funktionsnedsättning6.12.2023 16:07:45 CET | Pressmeddelande

Den 16 februari 2024 arrangerar Stockholms stad Fritids- och framtidsmässan i Eriksdalshallen. Mässan riktar sig till barn och unga med funktionsnedsättning och deras anhöriga. På mässan finns utställare som exempelvis funktionsrättsorganisationer, stadens fritidsgårdar, Kulturskolan samt olika föreningar. Besökare kan få information om utbildnings- och arbetsmöjligheter anpassat för personer med funktionsnedsättning. Dessutom kan besökare även pröva på en mängd olika aktiviteter som till exempel judo, bowling och dans.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum