Linköpings stift

Orgelveckan växer i styrka

Dela

30 september–8 oktober arrangeras orgelvecka i Linköpings stift. Orgelveckan växer för varje år. I år erbjuds närmare 70 tillfällen att lyssna till den stora skatt av orglar som finns i Östergötland och norra Småland.

Orgelpipor i Linköpings domkyrka, en av många spelplatser under orgelveckan.
Orgelpipor i Linköpings domkyrka, en av många spelplatser under orgelveckan. Foto: Daniel Lönnbäck

Från Figeholms kyrka i söder till kyrkorna i Risinge och Tjällmo i norr blir det musik med orgeln i fokus. Här kan man lyssna till all sorts musik på förnämliga instrument spelade av såväl barn och ungdomar som gästande organister och stiftets egna kyrkomusiker.

Förutom att lyssna kan man också själv delta, till exempel i Törnevalla kyrka utanför Linköping. Där startar orgelveckan med en orgelworkshop för barn lördag 30 september. Senare, på kvällen blir det orgelfyrverkeri i Hedvigs kyrka, en festligt sprakande konsert som ingår i Norrköpings kulturnatt.

Vill man somna gott finns möjligheten i Gammalkils kyrka där organisten Martin Frodlund spelar besökarna till sömns med mjuk musik av Bach. Rivigare blir det i Linköpings domkyrka på fredagens After Work-konsert med orgelschlagers. Under den avslutande söndagen blir det många pampiga konserter, bland annat i Vimmerby kyrka där det blir kör, trumpet, sång – och kanske dubbelorgel.

Orgeln får också ibland sällskap av andra instrument, till exempel elgitarr. Tisdag den 3 oktober 12.00 genomförs en så kallad Bach hour, en version av Earth hour. Då kommer världens mest kända orgelstycke, Toccata och fuga i d-moll av Bach, spelas på hela 16 ställen samtidigt.

"Det är så roligt att orgelveckan växer, både sett till antalet konserter och till antalet spelplatser. Vilket crescendo!", skojar stiftsmusiker Emil Holmberg.

Orgelveckan anordnas av orgelnätverket ESOA, East Sweden Organ Academy, i samarbete med Linköpings stift.

Se hela programmet på Linköpings stifts hemsida

Nyckelord

Kontakter

Katarina Sandström Blyme
Pressekreterare
0705-182129
katarina.blyme@svenskakyrkan.se

Linköpings stift
Ågatan 65 (Box 1367)
581 13 Linköping
013-24 26 00
https://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift

Linköpings stift är en av Svenska kyrkans 13 regionala enheter och omfattar Östergötland och norra Småland. Stiftsnivåns uppgift är att stötta de 102 församlingarna i området och att förvalta kyrkans tillgångar. Marika Markovits är biskop i Linköpings stift.

Följ Linköpings stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum