Sveriges Lärare

Sveriges Lärare: Stor oro för ökat hot och våld i skolan

Dela

Hälften av lärarna känner oro för att nedskärningarna i skolor ska leda till ökade problem med hot och våld. Över en tredjedel tror att konflikterna med vårdnadshavare kommer att öka. Det visar siffror från fackförbundet Sveriges Lärare.

Förbundsordförande Åsa Fahlén, Sveriges Lärare. Hälften av lärarna känner oro för att nedskärningarna ska leda till ökade problem med hot och våld, enligt undersökningen.
Förbundsordförande Åsa Fahlén, Sveriges Lärare. Hälften av lärarna känner oro för att nedskärningarna ska leda till ökade problem med hot och våld, enligt undersökningen.

– Det handlar om lärare i alla delar av landet som känner oro över att nedskärningarna leder till mer hot och våld mot både skolpersonal och bland elever. Och det i sig innebär en ökad risk för att lärarna hamnar i otrygga situationer, inte minst då de måste avstyra bråk, säger förbundsordförande Åsa Fahlén.

Över en tredjedel av lärarna i skolan tror också att nedskärningarna kommer leda till ökade konflikter med vårdnadshavare.

– Besparingarna påverkar lärarnas arbetsmiljö och tid till att utföra kärnuppdraget. Det blir mindre resurser, mindre stöd till eleverna och därmed mer frustration hos vårdnadshavarna, säger Åsa Fahlén.

Sveriges Lärare kräver att 22 miljarder kronor skjuts till för att skapa en väl fungerande skola och förskola - samt att undervisnings- och planeringstid, minimibemanning, lärartäthet och elev-/barngruppsstorlekar regleras.

Till rapporten Döden för svenska skolan.
Se sid 26 för siffror om ökad oro ang. hot och våld

Hot och våld i skolan – tema på Lärarscenen, Bokmässan
Hot och våld i skolan är ett återkommande tema på Lärarscenen, Bokmässan i Göteborg. Se programmet här!

Sveriges Lärare välkomnar Arbetsmiljöverkets insatser
Just nu genomför Arbetsmiljöverket under ett drygt år inspektioner på svenska skolor för att granska hur de förebygger hot och våld mot skolpersonal. De senaste åren har anmälningarna legat på cirka 700 per år.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Följ Sveriges Lärare

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Lärare

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum