Sveriges kartskatt är unik – och gratis
Sverige är kartlagt på ett sätt som saknar motstycke. Det hela började när Sverige på 1600-talet skulle bli en stormakt – det krävde koll på varenda vrå i riket. Kung Gustav II Adolf lade då grunden för Lantmäteriet för att få bättre kännedom om naturresurser och hur riket såg ut. Resultatet blev de geometriska jordeböckerna, konstnärliga praktverk som nu i digital form kan laddas ner från öppna arkiv.

Krig är dyrt, och landets tillgångar skulle beskattas för att fylla statskassan. Det är bakgrunden till att kartografen Anders Bure år 1628 fick i uppgift att mäta upp och kartera Sverige. Det var inte bara städer, byar och gårdar som skulle nedtecknas, lantmätarna skulle också redogöra för skogar, gruvor, sjöar och allt annat de såg.
Anders Bure var intresserad av kartografi, men att leda Lantmäteriet var en utmaning – det fanns till exempel inte en enda lantmätare i Sverige. Bures första uppgift blev därför att efter bästa förmåga utbilda sex lantmätare som skulle fungera som hans kollegor, vilket också blev starten på Lantmäteriet.
De gav sig i kast med att kartlägga alla gårdar och byar i dåtidens Sverige – som på den tiden dessutom innefattade hela Finland. De första kartorna samlades i de geometriska jordeböckerna och hade oftast skalan 1:5 000, de äldsta av många historiska skatter som kan hittas i Lantmäteriets arkiv. De skapade kartor över åker och äng och i verken redovisades avkastning och andra förhållanden av ekonomisk natur.
Kartorna som började produceras av Anders Bure och de första Lantmätarna i Sverige kan laddas ner digitalt här
Kontakter
Lena NorbergVerksamhetsutvecklareLantmäteriet
Expert på historiska kartor
Bilder

Följ Lantmäteriet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantmäteriet
Antalet bolån minskar under första kvartalet 202524.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Lantmäteriets statistik för första kvartalet 2025 visar att trenden med ökat antal inteckningar har vänt. Minskningen för årets första kvartal är 10,5 procent för hela landet jämfört med sista kvartalet 2024. Tydligast syns minskningen i Norrlandslänen.
Lantmäteriet ökar sitt bidrag till brottsbekämpning1.4.2025 12:54:14 CEST | Pressmeddelande
Den första april införs en ny lag som innebär att Lantmäteriet ska lämna uppgifter till de brottsbekämpande myndigheterna på ett effektivt och ändamålsenligt sätt. ”Vi har tidigare lämnat sådana uppgifter på begäran men från och med nu ska vi även göra det på eget initiativ”, säger Per Sörbom, strategichef på Lantmäteriet.
Trög utveckling mot mer jämställt fastighetsägande7.3.2025 19:00:00 CET | Pressmeddelande
Det är fortfarande stor skillnad på mäns och kvinnors villkor när det gäller ägandet av fastigheter och mark. Kvinnor äger bara 14 procent av all mark jämfört med männens andel på 37 procent. När det gäller fastigheter äger kvinnor 37 procent av alla fastigheter jämfört med männens andel på 47 procent. Övriga fastigheter ägs av dödsbon, företag och andra organisationer.
Antalet bolån fortsätter att öka under fjärde kvartalet 20245.2.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Lantmäteriets statistik för inteckningar visar att antalet inteckningar har ökat med elva procent i snitt för hela landet under årets sista kvartalet 2024. Ökningen av antalet inteckningar syns i stort sett i hela landet.
Lantmäteriets värdefulla data blir avgiftsfria3.2.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Lantmäteriet släpper värdefulla datamängder avgiftsfria den 3 februari 2025. Förändringen främjar tillgängligheten av geodata samtidigt som att all data hanteras enligt gällande säkerhets och integritetskrav.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum