
Behov av att stärka brandförsvarets verksamhet
Umeåregionens brand- och räddningsnämnd redovisar ett underskott på 4,4 miljoner för perioden januari-augusti. Underskottet beror främst på personalsituationen inom deltidsverksamheten (RiB), vikarie- och övertidskostnader för heltidsbrandmän och kostnader för personal som leder räddningsinsatser. På nämndens möte den 27 september beslutade man därför om en åtgärdsplan för 2023.
Åtgärdsplanen innebär bland annat att flera övningar och utbildningstillfällen för personalen ställs in under hösten och att arbete som kan finansieras med externa medel prioriteras. Planen innebär även att personal från brandstationen i Umeå endast i begränsad omfattning täcker upp för vakanser på deltidsstationerna, vilket minskar vikarie- och övertidskostnaderna för heltidsbrandmännen. Om åtgärderna behöver pågå en längre period kommer det att leda till negativa effekter på förmågan att genomföra räddningsinsatser.
- Nu behöver vi nå en verksamhet och budget i balans och därför har vi tagit en åtgärdsplan för resten av det här året. Men det är en kortsiktig lösning och det är viktigt att vi inte bara tittar på ekonomin, utan även på de konsekvenser som det här kan få. Åtgärdsplanen ska kompletteras med en riskbedömning för arbetsmiljön, säger Lena Karlsson Engman (S), ordförande i Umeåregionens brand- och räddningsnämnd.
Utmaningar inom deltidsverksamheten
Det finns ett stort rekryteringsbehov till deltidsstationerna. Ifjol rekryterades 20 nya deltidsbrandmän och bedömningen är att lika många till behövs varje år de kommande åren. Men det medför en utbildnings- och introduktionskostnad som det i dagsläget inte finns täckning för i budgeten.
- Deltidsbrandmännen är den största personalgruppen inom brandförsvaret och de är en förutsättning för att ska vi kunna bedriva en effektiv räddningstjänst på orter som till exempel Robertsfors, Vindeln och Sävar. Det är större omsättning på personal nu än tidigare och det gör att vi behöver utbilda fler brandmän varje år. Vi behöver även vara rädda om den personal vi redan har och ge dem förutsättningar att fortsätta sitt arbete, säger Olov Nilsson (S), ledamot från Robertsfors kommun.
Möta kommande behov
- Vi måste tänka långsiktigt för att få en balans mellan verksamhet och budget. Framöver har brandförsvaret stora behov av att utöka verksamheten och rekrytera fler medarbetare för att kunna upprätthålla beredskap och möta de ökade lagkraven. De nya reglerna för dygnsvila är också något vi måste ta med i beräkningen inför kommande år, säger Lena Karlsson Engman (S).
Budgetavvikelse januari-augusti
Deltid brandmän (RiB) -2,9 miljoner
Heltid brandmän -0,8 miljoner
Dagtid (inkl ledning av räddningsinsatser) -0,8 miljoner
Drift +/- 0
Umeåregionens brand- och räddningsnämnd är en gemensam nämnd för Umeå, Vindelns och Robertsfors kommuner. Verksamheten innefattar räddningstjänst och olycksförebyggande arbete i de tre kommunerna.
Kontakt
Lena Karlsson Engman
ordförande, Umeå kommun
070-296 12 32
lena.karlsson-engman@umea.se
Olov Nilsson
ledamot, Robertsfors kommun
070-588 83 22
olov.nilsson@robertsfors.org
Nyckelord
Kontakter
Elisabeth Husingkommunikatör
Umeåregionens brandförsvar
Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet och tillit och strävar ständigt efter att förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 132 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.
Följ Umeå kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun
Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.
Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.
Förstärkt satsning på unga ska förebygga skolmisslyckande och utanförskap13.12.2023 12:20:51 CET | Pressmeddelande
Kommunfullmäktige har beslutat att satsa 60 miljoner kronor extra på verksamhet med inriktning mot utsatta barn och ungdomar. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden får en miljon kronor som ska användas till en fortsatt satsning på elevkonsulenter och till elever som läser Introduktionsprogram (IM).
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder 13 december11.12.2023 08:30:28 CET | Pressmeddelande
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder onsdag 13 december kl. 09.00-13.00 i lokalen Kommunstyrelsen, Stadshuset.
Pressinbjudan: Forslundagymnasiets julmarknad är tillbaka8.12.2023 08:15:02 CET | Pressinbjudan
Lördag 16 december, klockan 11–16, är det traditionell julmarknad på Forslundagymnasiet. Marknaden samlar omkring 80 utställare, varav 40 UF-företag (Ung företagsamhet), som säljer sina produkter och tjänster. Gårdsbutiken och djurstallarna är öppna och fika finns till försäljning.