Region Örebro län

Ekonomiska krisen i fokus när Region Örebro län summerar årets sju första månader

Dela

Årets första sju månader har präglats av det bekymmersamma ekonomiska läge som råder i världen. Det visar Region Örebro läns delårsrapport som regionstyrelsen behandlade vid dagens sammanträde.

- Region Örebro läns ekonomi har, i likhet med landets övriga regioner, försämrats snabbt på kort tid. Det är en väldigt allvarlig situation men förhoppningsvis ser vi snart effekten av de skatte- och avgiftshöjningar som regionfullmäktige beslutat om, av det arbete som nämnderna nu gör för att reducera sina kostnader och av de besparingsåtgärder som förvaltningarna redan har beslutat om, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande.

Resultatet för perioden januari till juli 2023 är minus 424 miljoner kronor vilket är 310 miljoner kronor sämre än samma period i fjol. Det går att notera kostnadsökningar inom en rad olika områden. Det handlar bland annat om ökade kostnader för löner, hyrläkare, läkemedel och trafik. De statsbidrag som regeringen aviserat kommer till nytta men de är inte av den storleksordningen att Region Örebro läns ekonomiska bekymmer är över. Fortfarande återstår mycket arbete för att vända den ekonomiska utvecklingen.

Den senaste prognosen visar på ett underskott på mer än 1 miljard kronor vid årets slut.

Säkerhetspolitiska läget

En fråga som hamnat lite i skuggan av ekonomin, men som ändå är högaktuell, är det säkerhetspolitiskt läget. Region Örebro län har följt utvecklingen i så väl närområdet som omvärlden och vidtagit åtgärder inom det civila försvaret i samverkan med andra myndigheter.

- Region Örebro län bedriver en samhällsviktig verksamhet som måste fungera oavsett om det inträffar olyckor, kriser, extraordinära händelser eller krig. Tillsammans med övriga aktörer inom det civila försvaret ska vi bidra till att stärka samhällets förmåga att förebygga och hantera svåra påfrestningar, säger Charlotta Englund (C), regionstyrelsens vice ordförande.

Inom hälso- och sjukvårdsområdet har Region Örebro län tillsammans med kommunerna fortsatt omställningen mot en mer nära vård i Örebro län. Som en del av detta har tillgängligheten till vården förbättrats genom införandet av den digitala tjänsten 1177 direkt.

- Vi startade upp 1177 direkt under våren för att ge länets invånare ytterligare ett sätt att komma i kontakt med vården och därmed förbättra tillgängligheten till det vi kallar första linjens vård. Innan året är slut är målsättningen att alla regiondrivna vårdcentraler i länet har lösningen på plats, säger Behcet Barsom (KD), ledamot i regionstyrelsen.

Kontakt

Andreas Svahn, ordförande i regionstyrelsen, telefon: 070-524 22 66

Charlotta Englund, vice ordförande i regionstyrelsen, telefon: 076-725 78 20

Behcet Barsom, ledamot i regionstyrelsen, telefon: 073-077 77 36

Kontakter

Bilder

Andreas Svahn S ordförande i regionstyrelsen
Andreas Svahn S ordförande i regionstyrelsen
Ladda ned bild
Charlotta Englund C vice ordförande i regionstyrelsen
Charlotta Englund C vice ordförande i regionstyrelsen
Ladda ned bild
Behcet Barsom KD  ledamot i regionstyrelsen
Behcet Barsom KD ledamot i regionstyrelsen
Ladda ned bild

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Jimmy Nivrén Olsson får ta emot Region Örebro läns kulturpris 202328.11.2023 13:00:30 CET | Pressmeddelande

Region Örebro läns kulturpris 2023 tilldelas den Norabaserade manusförfattaren Jimmy Nivrén Olsson. Han har bland annat uppmärksammats för förra årets juldagspremiär på bio, UFO Sweden, som har sålts till över 80 länder. Han har också delat med sig av sin kunskap till yngre kreatörer genom mentorskap, föreläsningar och sommarjobbscoachning. Årets två kulturstipendiater är violinisten Olof Ericsson och dansaren Jessica Andrenacci.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum