Jönköpings kommun

Kommunstyret vill undanta kommunala verksamheter från informationsplikt

Dela

Om informationsplikt införs i kommunal verksamhet skulle det både försvåra kommunens uppdrag, skapa oro hos medarbetare och påverka viljan att arbeta i välfärdsverksamheter. Det menar de styrande partierna i Jönköpings kommun som nu uppmanar kommunstyrelsen att lämna svar i en skrivelse till regeringen.

Partierna i Samverkan för Jönköping vill uppmana regeringen att undanta kommunala verksamheter från informationsplikt.

Skrivelsen gäller tilläggsdirektivet i utredningen om stärkt återvändarverksamhet som tillsatts av regeringen. I uppdraget ingår att lämna förslag på ett ökat informationsutbyte för att försvåra för möjligheterna att leva i Sverige utan tillstånd. Utredningen tittar också på eventuella konsekvenser för anställda som inte följer en eventuell informationsskyldighet.

Samverkan för Jönköping är medvetna om att utredningen pågår och att det ännu inte finns några förslag framme. I förslaget till skrivelse påtalar partierna i kommunstyret vikten av att undanta kommunala verksamheter från informationsplikt. En sådan informationsplikt står i strid med både barnkonventionen, som är svensk lag och gäller alla barn som befinner sig i Sverige, utan åtskillnad.

Samverkan för Jönköping, där Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ingår, föreslår att kommunstyrelsen fattar beslut om att skicka skrivelsen till regeringen.

Bifogat i pressmeddelandet finns förslaget till skrivelsen i sin helhet.

Nyckelord

Kontakter

Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande 0705785524

Mona Forsberg (S), kommunalråd 0725733269

Andreas Persson (S), kommunalråd 0735155007

Ann-Marie Hedlund (L) 0764966313

Malin Skreding Hallgren (MP) 0707282232

Julia Löf (V) 0768235693

Dokument

Jönköpings kommun

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra drygt 145 000 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye