Rasism och kulturella krockar – Sverigepremiär för prisbelönta Nu är jag Medea
I kritiker- och publiksuccén Nu är jag Medea vävs Khadija El Kharraz Alamis självbiografiska berättelse om att växa upp mellan två världar ihop med Euripides klassiska drama om Medea. En föreställning som beskrivs som en övning i att acceptera det okända, omfamna ilska och tillåta sig att förlåta. Premiär den 1 oktober i Stockholm.

I Nu är jag Medea får vi följa en uppväxt där skillnaderna mellan den västerländska och marockanska världen ger upphov till en rikedom av kultur, språk, religion, musik och mat ända tills de två världarna kolliderar.
– Jag hade mycket ilska inom mig och fick ofta höra att jag var för mycket och för känslostyrd. Jag upptäckte Medea när jag läste Martha Nussbaums ”Ilska och förlåtelse” och bestämde mig för att omfamna min inre Medea, säger Khadija El Kharraz Alami.
I ett nära möte med publiken och med en slående närvaro skapar El Kharraz Alami en kompromisslös, känslomässigt laddad resa. En story som berättas med humor, ungdomlig lätthet och med lika roliga som överraskande vändningar.
– Vi lever i tider där jag tror att vi fruktar det okända. Med denna föreställning försöker jag uppmuntra till att och omfamna det som känns främmande och
möta sig själva ur ett annat perspektiv, säger Khadija El Kharraz Alami.
Khadija El Kharraz Alami står för ett nytt mycket spännande konstnärskap som Riksteatern är först med att introducera i Sverige. Nu är jag Medea vann KBC Young Theatre Prize 2018 på den stora scenkonstfestivalen Theater Aan Zee där juryn beskrev Khadija El Kharraz Alami som en ”anmärkningsvärd och oförsonlig teaterpersonlighet”.
Föreställningen spelas på engelska och är ett gästspel från Productiehuis Theater Rotterdam i Holland.
Medverkande
Khadija El Kharraz Alami
Konstnärligt team
Av och med: Khadija El Kharraz Alami
Scenografi: John Thijssen
Ljusdesign: Axel Dikkers
Kostymdesign: Erik Bosman
Konstnärligt stöd: Luk Perceval, Jip Vuik, Robbert van Heuven
Nyckelord
Kontakter
Anna GerdinPR och PressansvarigRiksteatern
Tel:08-531 99 188Tel:070-637 59 62anna.gerdin@riksteatern.seLänkar
Om oss
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Benny Marcel utsedd till ny ordförande för Riksteatern7.12.2023 13:50:00 CET | Pressmeddelande
Idag, 7 december, utser regeringen Benny Marcel till ny ordförande för Riksteatern. Benny Marcel har lång erfarenhet av internationellt arbete med inriktning på bistånd och mänskliga rättigheter och har de senaste 25 åren varit verksam inom konst- och kulturområdet. 1 januari 2024 tar Benny Marcel över ordförandeposten och efterträder Karin Thomasson.
Aejlies och Riksteatern söker urfolkskonstnärer till Jårrh! – ett globalt residens för koreografi och rörelse1.12.2023 08:43:22 CET | Pressmeddelande
För första gången utlyser Riksteatern i nära samarbete med det samiska kulturcentret Aejlies ett konstnärsresidens i Tärnaby, med fokus på koreografi och rörelse. Genom utlysningen hoppas arrangörerna nå urfolkskonstnärer på flera håll i världen. – Genom det här residenset vill vi fortsätta att utveckla Tärnaby till en knutpunkt, inte bara för de samiska kulturyttringarna, utan för alla urfolk. Ett sammanhang där olika kulturer kan speglas och korsbefruktas, säger Oskar Östergren Njajta, verksamhetschef på Aejlies.
Kärlek och krig från Västerbotten till Palestina – Riksteaterns vår 202414.11.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Våren hos Riksteatern sträcker sig från stenåldern till 2020-talets Zoom-möten. Rör sig mellan förbjuden kärlek i Västerbotten till livsöden i Palestina. Från Kiruna till Malmö finns Riksteatern, hela Sveriges scen, med teater, dans, musik och cirkus för alla överallt.
Sverigepremiär för sista delen i Gudlejonbelönade Christiane Jatahys skräcktrilogi10.11.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Guldlejonbelönade regissören och dramatikern Christiane Jatahy är tillbaka på Riksteatern med den sista pjäsen i sin trilogi. Efter tystnaden är en pjäs om motstånd berättad genom historien om två systrar och deras far, en bondeledare och aktivist som gav sitt liv för rättvisan. En föreställning som för samman teaterscenen med filmduken och fiktionen med verkligheten. Sverigepremiär 17 november i Stockholm.
TV-spel inspirerar till nytt dansverk om kollektiv sorgebearbetning18.10.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Marit Shirin Carolasdotter är koreograf med samiska rötter från Jämtland och kurdisk bakgrund från Irak. I sitt nya verk Jarkelidh tar hon avstamp i det vakuum som uppstår av att berättelser gått förlorade genom generationerna. Inspirerad av ett TV-spel utforskas sorg hos såväl individ som kollektiv och hur ett gemensamt sörjande ska få ta plats. Premiär 29 oktober Luleå.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum