Byggnads

Arbetsgivare krävde tillbaka pengar för utbildning – sju år senare

Dela

En arbetsgivare krävde att en anställd skulle betala tillbaka kostnaden för en utbildning, sju år efter att den genomfördes. När arbetstagaren vägrade stämde bolaget den anställde i tingsrätten. Den anställde vände sig till sitt fackförbund och nu har Arbetsdomstolen ogiltigförklarat stämningen.

Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.
Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Ett ställningsföretag i sydöstra Sverige ville att en anställd skulle genomgå en körkortsutbildning för att kunna köra lastbil när kollegan inte kunde. I samband med utbildningen förmådde man den anställde att skriva under ett enskilt avtal att utbildningskostnaden skulle betalas tillbaka om den anställde slutade inom sju år.

Efter att den anställde sagt upp sig innan de sju åren passerat krävde företaget tillbaka pengarna för utbildningen, totalt över 120 000 kronor.

Ställningsbyggaren bestred kravet varpå företaget stämde honom i tingsrätten. Men då företaget har kollektivavtal med Byggnads och ställningsbyggaren dessutom var medlem i facket krävs fackliga förhandlingar innan det kan vara aktuellt att ta fallet till domstol. Något Arbetsdomstolen nu fastslagit.

– Det här företaget har både lurat sina anställda att skriva regelvidriga avtal för att låsa in dem i sina anställningar och dessutom försökt runda förhandlingsordningen. Det här är en farsot som måste bort från byggbranschen, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads.

Vanligt att arbetsgivare kräver tillbaka pengar

Det är inte första gången Byggnads vinner ärenden där arbetsgivare försökt tvinga anställda att betala för sina utbildningar. Nu varnar Byggnads för att upplägget blir allt vanligare och uppmanar medlemmar att inte skriva under den här typen av avtal, samt att kontakta facket om de ändå tvingats att göra det.

– Ingen av våra medlemmar är någonsin skyldiga att betala för en utbildning som arbetsgivaren anser att man behöver för att kunna utföra sitt jobb. Arbetsgivarna ska alltid betala de utbildningar som byggnadsarbetare behöver för att utföra sitt arbete, säger Anneli Ohlsson-Anderbjörk, Byggnads förbundsjurist.

Beslutet i Arbetsdomstolen innebär att ärendet inte kan drivas vidare i tingsrätten och att en arbetsgivare som vill stämma sin anställde först måste gå förhandlingsvägen med sina krav.

Nyckelord

Bilder

Annelie Ohlsson Anderbjörk, Byggnads förbundsjurist
Annelie Ohlsson Anderbjörk, Byggnads förbundsjurist
Ladda ned bild

Om oss

Byggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.

Följ Byggnads

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye