Socialdemokraterna

Regeringen gör inte tillräckligt – Socialdemokraternas krav på åtgärder här och nu för att stoppa den brutala gängkriminaliteten

Dela

Den råhet och brutalitet som den senaste tidens gängrelaterade våldsdåd visat hotar hela samhället. Vi ser rekord i antal sprängningar, som också blir grövre och mer brutala. Samtidigt rapporteras det om barn som skjuts till döds i gängkonflikterna. Gängen göds av narkotikahandeln och Sverige ses som ett transitland för narkotikasmuggling. Sverige bir farligare för varje dag. Åtgärder krävs här och nu. Socialdemokraterna presenterar därför förslag på att bryta nyrekryteringen och stoppa vapnen och knarkhandeln.

Mer behöver göras för att hålla vapen och narkotika borta från vårt land. Knarket är den livsnerv som håller gängen vid liv. Mer bör göras för att stoppa knarket och här har tullen en central roll. Varje gram narkotika som beslagtas är en tappad intäkt för den kriminella ekonomin. Varje stoppat vapen kan vara en skjutning mindre. Därför kommer vi i vår budget dubbla förstärkningen av Tullverkets brottsbekämpande arbete.

- Den råhet och brutalitet som vi nu ser hotar hela samhället. Vi har en nattsvart månad bakom oss – en skoningslös september. Barn och unga mördas och mördar. Så kan vi inte ha det, säger partiordförande Magdalena Andersson.

Knarket måste stoppas vid gränsen – men det måste också bort från våra gator. Vi behöver säkra att svensk polis har tillgång till de senaste och mest effektiva metoderna för att stoppa gängen och narkotikahandeln. Därför presenterar Socialdemokraterna ett teknikpaket på 100 miljoner kronor. Vi vill att man i större grad än idag kunna använda automatisk registrering av bilars registreringsskyltar och stärka upp arbetet med ansiktsigenkänning. Möjligheterna att bevaka drogscenerna med drönare ska stärkas. Polisen ska ges bättre möjligheter att använda ny teknik för att effektivt kunna spåra upp gängen.

- Det är dags för alla att släppa prestigen. Vi måste med all kraft se vilka åtgärder som kan göra skillnad här och nu för att bryta nyrekryteringen av unga till gängen och få stopp på det brutala våldet, säger Ardalan Shekarabi, rättspolitisk talesperson.

Regeringen behöver också ta vidare vårt förslag om att höja straffen för köp av narkotika där minderåriga är involverade – så att gängen inte kan utnyttja barn till drogförsäljning.

För att stoppa gängkriminaliteten, skjutningarna och våldet måste samhället bryta nyrekryteringen. Vi vill tillföra 170 miljoner som behövs för det brottsförebyggande arbetet i utsatta kommuner, att jämföra mot regeringens 80 miljoner. Socialdemokraternas totala satsning på kommunernas brottsförebyggande arbete landar då på 250 miljoner kronor.

- I Sverige talar vi ofta om danska straff för svenska brott – och det är en riktning vi går mot i bred politisk enighet. Men lika viktigt är att vi inför danska åtgärder för att bryta svensk nyrekrytering, säger Magdalena Andersson.

Vi måste också ta kontrollen över institutionerna. Personalens befogenheter och säkerheten behöver öka på HVB-hemmen. Avhopparverksamheten för barn förbättras. Kriminalvården bör ta över ansvaret för unga som begår särskilda brott. Det gör man genom inrättande av särskilda ungdomsavdelningar, det som kallas ungdomsfängelser. Vilket också gör att SiS-vården kan renodlas och förbättras så att de kan vårda rätt målgrupp, inte tungt gängkriminella.

Sverige befinner sig i ett farligt läge. Samhällets fulla kraft behövs för att knäcka kriminaliteten som förgiftar vårt land. Barn dödar andra barn i Sverige. I ett läge som detta krävs ett tydligt ledarskap och handlingskraft.

Sammanfattning av dagens förslag

Stoppa narkotika och vapen vid gränsen – stärk tullen

  • Fördubblat anslag till Tullverket jämfört med regeringens budget, så att tullen får totalt 200 miljoner för att stoppa införseln av narkotika och vapen vid gräns.

Ge polisen nya verktyg och stoppa de öppna drogscenerna

  • Omintetgör öppna drogscener med drönare samt nollvision för öppna drogscener
  • Fånga kriminella genom att tillåta övervakning i realtid med trafikkameror, kameror för trängselskatt mm. Se över regelverket för att ta bort eventuella hinder för att använda ansiktsigenkänning för att identifiera gängmedlemmar.

Tillför resurser som krävs för att bryta nyrekryteringen och ta tillbaka kontrollen över institutionerna

  • Resurser till kommuners brottsförebyggande arbete (170 miljoner)
  • Ta kontroll över HVB-hemmen, gå vidare med förslaget om ungdomsfängelser och reformera SiS som då kan renodla rollen.
  • Förbättra avhopparverksamhet för barn

Kontakt

Mirjam Kontio, pressekreterare hos Magdalena Andersson

073-562 77 43 mirjam.kontio@socialdemokraterna.se

Ebba Kock, pressekreterare hos Ardalan Shekarabi

073-555 36 75, ebba.kock@socialdemokraterna.se

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

Tobias Baudin besöker Umeå1.12.2023 14:58:50 CET | Pressinbjudan

Måndag den 4 december besöker Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin Umeå. Dagen inleds med ett besök hos IF-Metalls strejkvakter utanför Tesla för att visa stöttning i kampen för kollektivavtal. Därefter följer besök hos polisen och Umebrå med fokus på det förebyggande arbetet. Dagen avslutas hos Umeå stadsmission och deras verksamhet ”Matmissionen”, ett initiativ i deras arbete att bekämpa fattigdom.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum