Umeå kommun

Inflationen ger stora kostnadsökningar för fritidsnämndens verksamheter

Dela

Fritidsnämnden redovisar ett negativt resultat efter årets åtta första månader. Underskottet beror främst på kostnader för SM-veckan och pågående inflation som har inneburit ökade kostnader för framför allt bad- och driftverksamheten.

För stora delar av fritidsnämndens verksamheter har fokus under året legat på förberedelser inför och genomförande av SM-veckan vilket påverkat den ordinarie verksamheten och inneburit omprioriteringar av resurser. Resultatet blev en riktig idrottsfest med 25 idrotter, nöjda deltagare, mycket publik och stor medial uppmärksamhet.

– SM-veckan var ett fantastiskt idrottsarrangemang och en stor folkfest. Det är många på förvaltningen och i andra delar kommunen som gjort ett otroligt bra jobb men det har också inneburit bland annat många övertidstimmar, minskade intäkter på grund av att vi hade Navet stängt för allmänheten samt höga kostnader för nämnden, säger Ari Leinonen (S), ordförande i fritidsnämnden.

För perioden januari till augusti redovisar fritidsnämnden en budgetavvikelse på -12 miljoner kronor. SM-veckan står för -9 miljoner kronor vilket framför allt beror på inflation, ökade kostnader för arenaanpassningar samt el och fiberdragning för SVT:s räkning. Underskottet är dock missvisande då medfinansiering om 6,5 miljoner kronor inte finns med i redovisningen. Kommunen ska medfinansiera ytterligare 1,5 miljoner kronor samt Umeå kommunföretag 5 miljoner.

Även ordinarie verksamhet drabbad av ökad inflation

Fritidsförvaltningens ordinarie verksamhet påverkas också negativt av inflationen där bland annat badverksamheten har ett underskott som främst beror på höjda hyror samt ökade kostnader för el, värme och vatten. Även Fritid drift redovisar ett underskott som delvis kan kopplas till inflationen som har medfört ökade kostnader för el, fjärrvärme, drivmedel samt reparation av maskiner och fordon. De stora kostnadsökningarna innebär att driftverksamheten nu ser över kvalitetsnivåerna.

Prognosen på helår är -4,9 miljoner kronor för fritidsnämnden, där -3,5 miljoner kronor avser SM-veckan och -1,4 miljoner kronor avser ordinarie verksamhet. Budgetavvikelsen för verksamheterna förväntas minska kommande månader eftersom september–december brukar innebära goda intäkter för inomhusanläggningarna. Prognosen förutsätter att nämnden får ersättning om 1 miljon kronor från Inab på grund av att Navet hölls stängt under 2020.

Prognosen för investeringsbudgeten visar på ett överskott på 6,3 miljoner kronor. Orsaken är att upphandlingen av två konstgräsplaner har överklagats och de kommer inte att hinna bytas i år. I övrigt görs bedömningen att resterande budget kommer att användas.

Mer information

Nämndens sammanträde pågår till cirka 16.30.

Ari Leinonen (S)
ordförande
fritidsnämnden
070-567 92 14
ari.leinonen@umea.se

Joline Göttfert (M)
vice ordförande
fritidsnämnden
070-750 08 13
joline.gottfert@umea.se

Stefan Hildingsson
fritidsdirektör
070-343 26 80
stefan.hildingsson@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet och tillit och strävar ständigt efter att förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 132 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye