Järfälla och lokalpolisen förnyar och utökar samarbetet

Dela

Järfälla kommun och Polisen är överens om ökad samverkan inom det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet. En gemensam lägesbild har bland annat lett fram till sex prioriterade fokusområden och ett medborgarlöfte.

Torgny Söderberg och Eva Ullberg

Det gemensamma trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet sammanfattas i sex fokusområden som tagits fram utifrån den gemensamma lägesbild som kommun och polis skapat med hjälp av inhämtad data, kunskap från dialoger, samverkansforum och trygghetsundersökningar:

 • Utsatta områden
 • Trygga offentliga miljöer
 • Kommunikation
 • Barn och unga
 • Utsatta och sårbara brottsoffer
 • Myndighetssamverkan

– Jag är glad att kommunen och lokalpolisen återigen tecknar ett avtal för samverkan och förnyar löftet till Järfällaborna. Vi måste öka tryggheten i vår kommun, vilket kräver ett kraftfullt förebyggande arbete och effektiva brottsbekämpande insatser. Genom det här avtalet och medborgarlöftet fördjupar vi nu kommunens och polisens gemensamma arbete, säger Eva Ullberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Medborgarlöfte med tydliga insatser

I anslutning till samverkansöverenskommelsen ges också ett medborgarlöfte som bygger på det som de som bor och verkar i ett område upplever som viktigast att åtgärda för att känna sig trygga och säkra. Löftena är åtgärder som hanterar lokala problem, ökar tryggheten och minskar brottsligheten. Det beskriver vad polisen, kommunen och andra aktörer i lokal­samhället lovar att åstadkomma tillsammans.

– Det är bra att Polisen och kommunen nu tecknar samverkansöverenskommelse och medborgarlöfte. Det befäster den goda samverkan som finns och visar på de områden som är våra gemensamma och som vi tillsammans prioriterar, säger Torgny Söderberg, lokalpolisområdeschef.

Polis och kommun kommer under medborgarlöftets giltighetstid att göra följande:

 • Lokalpolisen i Järfälla och Järfälla kommun ska ha gemensam närvaro på platser i kommunen som i förväg kommunicerats, där medborgarna har en möjlighet till dialog. Detta kan ske genom till exempel medborgardialoger, tematräffar eller trygghetsvandringar.
 • Lokalpolisen i Järfälla ska genomföra flertalet trafik- och synlighetsinsatser vid skolor och riktade insatser med fokus mot mopeder/motorcyklar och cross-motorcyklar.
 • Lokalpolisen Järfälla och Järfälla kommun kommer gemensamt kommunicera information om trafiksäkerhet till vårdnadshavare och elever.
 • Tvåhjulsproblematiken ska följas upp i relevanta samverkansforum under aktuell säsong.
 • Lokalpolisen i Järfälla och Järfälla kommun ska genomföra gemensamma informationstillfällen och samverka i att förebygga bedrägerier mot äldre i Järfälla.
 • Lokalpolisen i Järfälla och Järfälla kommun ska ha regelbunden kommunikation om trygghetsarbetet i Järfälla kommun. Kommunikationen ska vara riktad så att den når alla åldersgrupper.

Nyckelord

Kontakter

Eva Ullberg (S)Kommunstyrelsens ordförande

Presskontakt: Jakob Amnér, 070-002 79 78 eller jakob.amner@jarfalla.se

Tel:070-002 79 78

Länkar

Om oss

Järfälla strax nordväst om Stockholm, med sina grönområden, sin Mälarkust och sitt fantastiska kollektivtrafikläge, är en attraktiv inflyttningskommmun. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum