Flygtransport av patient i högisolering övas gemensamt
På lördag denna vecka genomför Universitetssjukhuset i Linköping tillsammans med Norrlands universitetssjukhus och Svenskt Ambulansflyg en transportövning. Syftet är att testa flygtransport av en högisoleringspatient.
Scenariot för övningen den 30 september är att en patient som insjuknat i en form av blödarfeber ska transporteras från infektionskliniken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå till högisoleringsenheten på Universitetssjukhuset i Linköping.
Transporten genomförs av högisoleringsenhetens transportteam, som isolerar patienten i en särskild typ av transportkuvös. Patienten flygs sedan till Linköping av ett ambulansflygplan från Svenskt Ambulansflyg.
Övningen, som alltså sker under den nationella beredskapsveckan, syftar till att testa genomförandet av denna avancerade typ av transport. Den är en del i ett större projekt samarbete med Folkhälsomyndigheten och finansieras av anslag 2:4 Krisberedskap. Före transportövningen har även rutiner för provtagning, transport och analys av prover testats i samarbete med Folkhälsomyndigheten.
– Genom övningen vill vi ytterligare utveckla samarbetet med andra infektionskliniker, Svenskt Ambulansflyg och nationella myndigheter. Målet är att förbättra möjligheterna att transportera patienter med högsmittsamma allvarliga infektioner, säger övningsledare David Ekqvist, specialistläkare och ansvarig för högisoleringsenheten på infektionskliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping.
Det är viktigt att kunna flytta patienter till högisoleringsvård i Linköping och Stockholm under förhållanden som är säkra för såväl patienten som vård- och flygpersonalen och allmänheten.
– Vården av patient med högsmittsam infektionssjukdom som viral blödarfeber är avancerad och kräver mycket resurser. Den sker därför lämpligen vid en högisoleringsenhet som långsiktigt kan vårda patienten på ett säkert sätt. Samtidigt kan en patient med sådan sjukdom upptäckas vid ett annat sjukhus som kan ligga långt ifrån en högisoleringsenhet, säger Johan Rasmuson, överläkare på infektionskliniken vid Norrlands universitetssjukhus.
– Regionernas egna ambulansflygplan är förberedda för den här typen av transport och det är ett viktigt steg att vi gemensamt kan testa möjligheten i praktiken. Ambulanstransport med flygplan tillgängliggör den sjukvård som bedrivs i Linköping och Stockholm oavsett geografiskt avstånd, säger Anna Alm Andersson, förbundsdirektör, Svenskt Ambulansflyg.
Region Östergötland har ansökt om att få bedriva nationell högspecialiserad vård inom högisolering och även ansvara för transporterna.
Kontakter
Bodil KnuthammarPressekreterare
Tel:0101039488Tel:0702931334bodil.knuthammar@regionostergotland.seBilder
Följ Region Östergötland
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Östergötland
Varning för telefonbedrägerier19.11.2024 12:01:07 CET | Pressmeddelande
Ett flertal bedrägeriförsök på telefon har inträffat under november i Östergötland, främst i västra länsdelen. Det är personer som har utgett sig för att arbeta i sjukvården som har ringt upp privatpersoner.
Ansökan om nytt tillstånd för nationell högspecialiserad vård vid US23.10.2024 15:56:28 CEST | Pressmeddelande
Region Östergötland kommer att ansöka om att få bedriva nationell högspecialiserad vård inom rekonstruktiv kirurgi vid inflammatorisk tarmsjukdom vid Universitetssjukhuset i Linköping (US).
Regionens ekonomi förbättras enligt senaste delårsrapporten23.10.2024 15:32:27 CEST | Pressmeddelande
Åtgärderna för att få en ekonomi i balans i Region Östergötland har effekt, visar delårsrapporten efter augusti. Helårsbedömningen pekar på att resultatet blir bättre än tidigare prognos. Den främsta förklaringen är att kostnaderna för både egen och inhyrd personal minskar.
Fler patienter med benskörhet ska upptäckas i AI-projekt18.10.2024 10:40:42 CEST | Pressmeddelande
Den 20 oktober är det internationella osteoporosdagen. Benskörhet (osteoporos) är en vanlig sjukdom där rätt utredning och behandling gör stor skillnad för patienten. I ett projekt på Universitetssjukhuset i Linköping ska modern bildteknik med AI användas för att hitta patienter som har nytta av behandling och som vården idag ofta missar.
Kultur för barn och unga ska stärkas14.10.2024 14:06:51 CEST | Pressmeddelande
Region Östergötland vill stärka tillgången till kultur för barn och unga. Nästan en miljon kronor ska användas till ett subventionssystem för kulturaktiviteter inom utbudskatalogen Barnkultur öst som länets kommuner kan nyttja.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum