Koranbränning i rätten för första gången – Civil Rights Defenders positiva
Idag startar rättegången mot den person som för tre år sedan brände koranen i Linköping. Civil Rights Defenders är positiva till att frågan om huruvida koranbränningar kan utgöra hatbrott nu för första gången prövas i svensk domstol, men understryker vikten av att alla relevanta omständigheter i det specifika fallet analyseras när man bedömer om en handling utgör hets mot folkgrupp eller inte.
– Vi är positiva till att frågan om koranbränningar nu prövas i rätten eftersom det fortfarande saknas svensk rättspraxis i denna fråga. Först nu kan en sådan praxis växa fram som kan bli vägledande för liknande händelser i framtiden och ge ett starkare skydd mot hatpropaganda som riktar sig mot minoritetsgrupper, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.
Händelser av hatpropaganda i en större kontext
Muslimer utgör en utsatt minoritetsgrupp i Sverige, och i dag växer islamofobin. Såväl Diskrimineringsombudsmannen som Brottsförebyggande rådet har larmat om att antalet hatbrott och islamofobiska diskrimineringsärenden ökar kraftigt. Civil Rights Defenders har tidigare argumenterat för att Sverige i frågan om koranbränningar bör tillämpa den hatbrottslagstiftning som redan finns och som ligger i linje med de internationella konventioner vi har åtagit oss att följa.
– Den hatbrottslagstiftning som finns är tillräcklig, men polisen och Åklagarmyndigheten tillämpar den alltför snävt. Den behöver tillämpas bredare och sätta händelser av hatpropaganda i en större kontext. För att säkerställa detta kan lagstiftningen behöva förtydligas. Det handlar inte om att ändra lagstiftningen för att fler gärningar än tidigare ska omfattas av bestämmelsen hets mot folkgrupp utan om att den ska tillämpas på rätt sätt där alla relevanta omständigheter analyseras, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.
Kritik från FN
Förarbeten, praxis från Högsta domstolen och de internationella konventioner Sverige skrivit under gör tydligt att alla relevanta omständigheter ska analyseras vid bedömning om ett uttalande eller handling utgör hets mot folkgrupp eller inte. Där framgår att platsen, tidpunkten, syftet, hur uttalandet framförs, förekomsten av diskriminering mot minoritetsgrupper och att även det ekonomiska, sociala och politiska klimatet som råder vid tidpunkten för uttalandet är faktorer som ska påverka bedömningen.
– Det är viktigt att lagtexten tydliggörs och beskriver vilka faktorer och omständigheter som ska analyseras vid varje händelse för att åklagare och polis ska ha de verktyg de behöver för att kunna tillämpa hatbrottslagstiftningen så som det är tänkt. Sverige behöver ett starkare skydd mot hatbrott, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.
Rätten att inte diskrimineras och skyddet mot rasdiskriminering är grundläggande för ett demokratiskt samhälle och Sverige har fått återkommande kritik från bland annat FN, som menar att Sverige behöver bekämpa hatbrott mer effektivt.
Handling riktad mot människor
– Sverige har en starkt skyddad yttrandefrihet, vilket går i linje med mänskliga rättigheter. Men yttrandefriheten är inte absolut och det finns gränser för vad en person får säga eller uttrycka. En sådan begränsning är hatbrottet hets mot folkgrupp som finns till för att skydda minoritetsgrupper mot hatpropaganda. Med tanke på att muslimer utgör en utsatt minoritetsgrupp i Sverige kan inte koranbränningar här ses som en yttring som vilken annan, utan bör främst ses som en handling riktad mot människor och inte religion, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.
Förra året polisanmälde Civil Rights Defenders Rasmus Paludan, partiledare för det högerextrema och antimuslimska partiet Stram Kurs, för hets mot folkgrupp efter att Paludan bränt koranen vid ett flertal tillfällen runtom i Sverige. Civil Rights Defenders gjorde då bedömningen att Paludan vid dessa tillfällen överskridit gränsen för vad yttrandefriheten tillåter och gjort sig skyldig till hatbrottet hets mot folkgrupp.
– Vi hoppas att rättegången i Linköping kan leda till att åtal väcks i flera av de fall där Koranen har bränts i Sverige och där det just nu pågår förundersökning, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.
Kontakta oss
Våra juridiska experter finns tillgängliga för kommentarer. Kontakta vår pressjour via press@crd.org eller på telefonnummer +46 (0)76 576 27 62.
Bilder
Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.
Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.
Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.
Följ Civil Rights Defenders
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders
Demonstrationer dygnet runt i Georgien – vi finns på plats och kan kommentera19.11.2024 13:40:16 CET | Pressmeddelande
Efter Georgiens ifrågasatta parlamentsval den 26 oktober har nu stora protester brutit ut i landet. I söndage blockerade demonstranter en av huvudstadens centrala gator och lovade att stanna där tills deras krav uppfylls. Protesterna har mötts med våld från polisen. Vår medarbetare, Moreta Bobokhidze, har bevakat demokrati- och människorättsfrågor i landet under lång tid. Hon finns på plats bland demonstranterna och kan kommentera läget i landet.
Paludan döms för hets mot folkgrupp – vi kan kommentera5.11.2024 12:51:52 CET | Pressmeddelande
Rasmus Paludan dömdes under förmiddagen för två fall av hets mot folkgrupp och ett fall av förolämpning till fyra månaders fängelse, bland annat för koranbränningar han utförde under 2022. Civil Rights Defenders var en av de som anmälde en av de händelser som låg till grund för åtalet, och kan kommentera domen.
De riskerar sina liv för mänskliga rättigheter – imorgon kommer de till Stockholm28.10.2024 11:29:17 CET | Pressmeddelande
Den 29–31 oktober kommer närmare 150 människorättsaktivister till Defenders’ Days i Stockholm. Bland dem finns anhöriga till personer som försvunnit och avrättats i Syrien, en venezuelansk människorättsaktivist som utsatts för regimens förtryck efter valet och en affärsjurist från Ukraina som sadlat om för att kartlägga krigsbrott. De har alla en sak gemensamt – de utför ett av världens viktigaste, och farligaste, arbeten.
Ödesval i Georgien – demokrati och mänskliga rättigheter på spel24.10.2024 08:55:51 CEST | Pressmeddelande
På söndag 26 oktober hålls ett av de mest avgörande parlamentsvalen i Georgien sedan självständigheten för mer än 30 år sedan. Valet kommer att avgöra om landet närmar sig västvärlden eller faller tillbaka under ryskt inflytande. Civil Rights Defenders har länge arbetat nära civilsamhället i landet och kan kommentera läget utifrån ett människorättsperspektiv. – De människor i Georgien som vi möter i vårt arbete med demokrati och mänskliga rättigheter är oroliga. Läget för mänskliga rättigheter riskerar att förvärras ytterligare efter valet, säger Helen Rask, chef för Eurasienavdelningen på Civil Rights Defenders.
Tolkavgifter i Blekinge stoppas – vi kan kommentera18.10.2024 16:41:09 CEST | Pressmeddelande
Idag kom domen från Förvaltningsrätten i Växjö som upphäver Region Blekinges beslut från tidigare i år att införa tolkavgifter i vården, efter att Civil Rights Defenders överklagade beslutet i mars.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum