Samordning är nyckeln för att förhindra könsstympning
Skolan, sjukvården, polisen och andra som förebygger och bekämpar könsstympning av flickor och kvinnor behöver samordna sitt arbete bättre. Det konstaterar Jämställdhetsmyndigheten i en ny rapport.
– Målet är att ingen flicka eller kvinna ska bli utsatt för könsstympning. För att det ska vara möjligt behöver myndigheter och andra aktörer ha kunskap om var deras eget ansvar slutar och var någon annans ansvar tar vid. Utvecklingen har gått framåt men hela kedjan behöver fungera, från läraren som informerar om könsstympning till åklagaren som ser till att åtal väcks och personer kan dömas för brottet, säger Madelene Larsson, utredare på Jämställdhetsmyndigheten.
Den rapport som Jämställdhetsmyndigheten lämnar över till regeringen i dag pekar på en rad områden som behöver utvecklas.
– Det handlar exempelvis om att ta fram verktyg så att skolpersonal bättre ska kunna förebygga att flickor blir könsstympade. Det handlar också om att aktörer i samhället behöver bli bättre på att upptäcka, ge vård och utreda brott, säger Mikael Thörn, enhetschef på Jämställdhetsmyndigheten.
Utvecklingsområden kring könsstympning av flickor och kvinnor
- Personal inom skolan, inklusive elevhälsa och fritidsledare, behöver verktyg för att kunna arbeta förebyggande.
- Kunskap om könsstympning behöver nå fler genom informationsinsatser.
- Vården för könsstympade flickor och kvinnor behöver bli mer jämlik över landet. Fler utsatta flickor och kvinnor behöver få den vård de har rätt till och behov av.
- Fler misstankar om könsstympningsbrott behöver polisanmälas, och utredningsarbetet behöver förbättras så att fler åtal kan väckas.
Nytt kunskapsunderlag
Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) har på uppdrag av Jämställdhetsmyndigheten tagit fram ett kunskapsunderlag om förebyggande arbete mot könsstympning av flickor och kvinnor. Underlaget visar att stora kunskapsluckor finns inom området, och att fortsatt forskning behövs för att kunna identifiera, utveckla och utvärdera effektiva förebyggande insatser.
Nyckelord
Kontakter
Simon FalkPressansvarig
Tel:031-392 90 52press@jamstalldhetsmyndigheten.seDokument
Länkar
- Jämställdhetsmyndighetens rapport Från förebyggande till brottsbekämpande – hela kedjan behövs (2023:16)
- SBU:s kunskapsunderlag Preventiva insatser mot könsstympning av flickor och kvinnor
- Jämställdhetsmyndighetens sammanställning av material och produkter för att förebygga och bekämpa könsstympning av flickor och kvinnor
Om oss
Jämställdhetsmyndigheten är en statlig expertmyndighet som följer och analyserar utvecklingen inom jämställdhetsområdet. Myndigheten arbetar med att säkerställa att regeringens jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag, genom att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.
Följ Jämställdhetsmyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Jämställdhetsmyndigheten
Statsbidrag ska främja jämställdhet bland unga25.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Jämställdhetsmyndigheten beviljar elva projekt statsbidrag för jämställdhetsprojekt. Åtta av dem har fokus på jämställdhet mellan unga, ett område som var särskilt prioriterat i år.
Tvångsarbete vanligast vid upptäckta fall av människohandel8.5.2024 07:58:00 CEST | Pressmeddelande
Tvångsarbete är nu vanligare när det gäller upptäckta fall av människohandel än människohandel för sexuella ändamål. Det visar den senaste rapporten från de regionkoordinatorer som arbetar mot prostitution och människohandel i hela Sverige.
Ensamhet vanligt bland de som ger vård till en äldre partner2.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den ofrivilliga ensamheten ökar när allt fler äldre vårdar sin partner. Ensamheten leder i sin tur till bland annat en högre risk för depression och självmordstankar för framför allt kvinnliga omsorgsgivare, då fler kvinnor än män ger anhörigomsorg.
Män får oftare regionalt stöd till företagande än kvinnor26.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
De 700 miljoner kronor som regionerna använder för att stödja företagande går oftare till män och mansdominerade branscher än till kvinnor. Det finns också stora skillnader över landet.
Minst 40 år till jämställda pensioner – om arbetslivet blir jämställt i dag24.4.2024 07:58:00 CEST | Pressmeddelande
Även om arbetslivet plötsligt skulle bli jämställt i dag så skulle det ta 40 till 50 år tills kvinnor och män får lika mycket i pension. Jämställdhetsmyndigheten efterlyser förändringar både i och utanför pensionssystemet för att Sverige ska kunna nå målet om ekonomisk jämställdhet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum