Vänsterpartiet Skåne

Regionstyret riskerar att splittra vården för barn och unga med läs- och skrivsvårigheter

Dela

Under dagens möte med hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne la styret fram ett tillfälligt vårdval för logopedi för barn och unga under 18 år. Anledningen är att köerna är långa och växande: idag kan man få vänta upp till 18 månader på att få hjälp och på många orter saknas det logopeder helt. "Vi skapar inte fler logopeder genom ett vårdval", säger Peter Ahlbom, Vänsterpartiets representant i nämnden.

- Det är ett stort problem att det är så svårt att få hjälp med läs- och skrivsvårigheter, men vi löser det inte genom att splittra upp vården ytterligare och hoppas att privata företag ska öppna på ställen som idag saknar mottagningar. Det fungerar inte så inom något annat vårdval, där öppnar privata kliniker i västra Skåne där det finns vinst att göra. Att låta våra skattepengar gå till vinst i privata företag istället för till vården i sig är aldrig bra, men det blir ännu värre när det är barn som hamnar i kläm. Regionen har ansvar för att vården ska fungera, och det behövs bättre samverkan mellan regionen och kommunerna, menar han.

Vänsterpartiet lämnade in ett yrkande där man istället för vårdval vill se en satsning på samverkan och förtydligad ansvarsfördelning mellan region och kommun, där regionen arbetar med diagnosticering och kommunerna med uppföljning.

- Det räcker inte bara med att konstatera att barnet har en diagnos: vid tal-, läs- och skrivsvårigheter ska insatser från logoped sättas in direkt. Ett för hårt fokus på diagnoser riskerar att tränga undan ett bredare stöd i tal-, skriv- eller lässvårigheter. Det stödet behöver finnas utifrån vardagligt behov. 

De tillfälliga vårdvalen antogs av mötet men kommer slutligen avgöras av regionfullmäktige. Yrkandet om regional och kommunal samverkan kommer att tas med i arbetet framåt, men kan komma att genomföras parallellt med införandet av privata utförare. 

-  Vi är glada att man vill stärka samarbetet. Tillgängligheten till logopedi och språkstöd måste säkras för varenda barn i Skåne. Däremot ser vi det som väldigt allvarligt om det ändå kommer att äventyras genom att vårdvalsutsättas, avslutar Peter Ahlbom.

Nyckelord

Kontakter

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden! Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

Bädda för hållbar, enkel och effektiv transport genom Skåne9.2.2024 12:27:32 CET | Pressmeddelande

Under dagens möte med regionala utvecklingsnämnden la Vänsterpartiet ett initiativ för att förbereda regionen på sin del av uppbyggnaden av framtidens transportsystem. Orosmolnen är många, men med rätt förberedelser och helhetssyn kan vi tillsammans arbeta för en omställning inom transportsektorn som är hållbar, enkel och effektiv för den som ska resa och för gods att fraktas med så lite påverkan på miljö och klimat som möjligt, menar Vilmer Andersen, representant i regionala utvecklingsnämnden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye