Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Ryska och belarusiska idrottare får tävla under neutral flagg vid Paralympics i Paris

Dela

Under fredagens generalförsamling röstade Internationella Paralympiska Kommitténs (IPC) medlemsorganisationer för att Ryssland och Belarus ska förbli medlemmar i IPC. Men att de paralympiska idrottarna från Ryssland från Belarus endast får delta under neutral flagg.

Fotomontage med Åsa Llinares Norlin, ordförande Sveriges Paralympiska Kommitté och en miljöbild från en paralympisk rullstolstennismatch.
Åsa Llinares Norlin, ordförande Sveriges Paralympiska Kommitté Sveriges Paralympiska Kommitté

För knappt ett år sedan röstade Internationella Paralympiska Kommitténs medlemsländer för att utesluta Ryssland och Belarus ur IPC. Under fredagens årsmöte i Bahrain var det återigen dags att ta ställning i frågan. Beslutet blev att ryska och belarusiska idrottare får delta i Paris 2024, men under neutral flagg.

– Vi har varit tydliga i vår position, tillsammans med hela den nordiska idrottsrörelsen. Vi anser inte att det är läge att släppa in ryska eller belarusiska idrottare i Paralympics. Situationen i Ukraina har inte förändrats sedan sist vi fattade beslut i frågan och därför står vi fast. Vi vill visa vägen och vara tydliga i våra värderingar, säger Åsa Llinares Norlin ordförande för Sveriges Paralympiska Kommitté. 

Den Svenska Paralympiska Kommittén har varit tydliga i sin position sedan februari 2022.

– Jag var en av många som ställde mig i talarstolen och talade från hjärtat. Jag var tydlig med att det inte handlar om de enskilda idrottarna, utan att det här är en möjlighet för den paralympiska rörelsen att dra sitt strå till stacken för att stoppa invasionen av Ukraina, säger Åsa Llinares Norlin.

Beslutet att först utesluta Ryssland och Belarus ur den Internationella Paralympiska Kommittén fattades under hösten 2022. Läs utlåtandet här.

De nordiska idrottsorganisationerna har under året varit tydliga i den här frågan, senaste utlåtandet gjordes så sent som i september 2023 och finns att läsa här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ordförande Sveriges Paralympiska Kommitté
Ordförande Sveriges Paralympiska Kommitté
Ladda ned bild

Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) är den svenska idrottsrörelsens högsta instans i paralympiska frågor. SPK:s uppgift är att utveckla och värna om den paralympiska rörelsen i Sverige. Den huvudsakliga uppgiften för Sveriges Paralympiska Kommitté är att förbereda och leda det svenska deltagandet i Paralympics och att utveckla konkurrenskraftiga svenska trupper till kommande spel. Paralympics eller Paralympiska spelen är motsvarigheten till OS och Olympiska spelen. I Paralympics tävlar idrottare med rörelsenedsättning, synnedsättning eller intellektuell funktionsnedsätning och spelen arrangeras i anslutning till Olympiska spelen på samma ort. Det finns 28 paralympiska idrotter på det paralympiska programmet. Första sommarspelen arrangerades 1960 i Rom medan det första vinterspelet arrangerades i Örnsköldsvik 1976.

Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye