Arla

Mjölkpriset till Arlabönderna är oförändrat i oktober

Dela

Priset som Arlabönderna får betalt för sin mjölk är oförändrat i oktober, både för konventionell och ekologisk mjölk. Hållbarhetsersättning och valutaeffekt påverkar dock priset positivt.

För fjärde månaden i rad är mjölkpriset till Arlabönderna oförändrat.
För fjärde månaden i rad är mjölkpriset till Arlabönderna oförändrat. Bild: Arla

Det grundläggande mjölkpriset till Arlabönderna är oförändrat i oktober för både konventionell och ekologisk mjölk. Men eftersom Arlas hållbarhetsersättning och valutamodell uppdateras kvartalsvis påverkas a contopriset positivt med 8,7 öre. Arlas a contopris för konventionell mjölk är därmed 437,4 öre per kilo, och för ekologisk mjölk 493,7 öre per kilo. 

– Det är en fortsatt pressad marknad och värld vi lever i vilket påverkar såväl konsumenter som producenter. Den prissänkning som gjordes på våra produkter i slutet av augusti har börjat ge effekt och vi är glada över att se fler konsumenter komma tillbaka till Arlas varumärken och på så sätt stötta mjölkbönderna. Jag är också stolt över att vårt hållbarhetsarbete fortsätter att utvecklas och att ägarna gör alltmer hållbarhetsåtgärder på gårdarna, säger Cecilia Kocken, vd Arla Sverige.   

För att belöna och finansiera åtgärder som bidrar till att minska klimatutsläppen på Arlagårdar betalas sedan i augusti 2023 en hållbarhetsersättning ut till den enskilda bonden tillsammans med det månatliga a contopriset. Målet är att minska gårdarnas klimatutsläpp med 30 procent till 2030. Läs mer om hållbarhetsersättningen: https://www.arla.se/hallbarhet/ersattning/ 

Marknadsöversikt  

Invägd mjölkråvara: De globala mjölkvolymerna fortsätter att öka. Tillväxttakten fortsätter dock att mattas av och i vissa områden ses nedgångar.  

Ost: Den europeiska marknaden befinner sig i relativt god balans.  

Mjölkpulver: Mjölkpulvermarknaden har stabiliserats och även återfått viss styrka. De låga priserna på världsmarknaden verkar ge en något högre efterfrågan från MEA och SEA. Samtidigt som Kina inte aktivt deltar i handeln, finns det efterfrågan på mjölkpulver i de övriga regionerna.   

Smör: Trots den senaste tidens höjningar av gräddpriserna verkar smörmarknaden vara ganska stabil och välbalanserad.  

Fakta om Arlas mjölkpris  

Arlas 8 500 mjölkbönder, varav 2 100 i Sverige, är både ägare av företaget och leverantörer av mjölken. Tillsammans har Arlabönderna beslutat att priset som de får betalt för mjölken ska vara gemensamt i kooperativets sju nordeuropeiska länder. På så vis är det möjligt att dela lika på både intäkter och kostnader. Priset baseras främst på protein- och fettinnehåll, samt den enskilda gårdens hållbarhetsarbete.  

A contopriset ligger närmast det löpande priset som Arlabönderna får betalt under året. Det kommuniceras varje månad. Här finns en graf för att följa mjölkprisets utveckling över tid. Priset som konsumenter betalar för mjölk och andra mejeriprodukter bestäms av butikerna.  

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Arla – böndernas eget mejeri 

Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Med visionen att skapa framtiden inom mejeri för att sprida hälsa och inspiration i världen, helt naturligt, är Arla i Sverige hem åt varumärken som Arla Ko, Bregott, Keso och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.

Följ Arla

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arla

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum