Svenska Friidrottsförbundet

Svenskt rekord på 5 kilometer av Jonas Glans: "Riktigt bra"

Dela

Jonas Glans imponerade stort när han blev VM-tia på 5 kilometer väg i Riga. Dessutom sänkte han det svenska rekordet på distansen med tio sekunder ned till 13:32.

För första gången arrangerades VM i halvmaraton, 5 kilometer och 1 mile på väg tillsammans och den första upplagan av det samlade mästerskapet avgjordes i Lettlands huvudstad Riga.

Jonas Glans berättade tidigare i veckan för friidrott.se att han framöver kommer att fokusera mer på landsvägslöpning och i Riga visade han att satsningen redan gett resultat.

På 5 kilometer var Jonas Glans ensam svensk deltagare i det 41 man stora startfältet och han placerade sig inledningsvis i mitten av fältet. Efter tre kilometer var Jonas uppe på tionde plats, elva sekunder bakom ledaren Yomif Kejelcha från Etiopien.

Jonas tappade ytterligare elva sekunder till den fjärde kilometern och låg då på elfte plats precis bakom norrmannen Magnus Tuv Myhre. Den avslutande kilometern var snabb både för Jonas och täten där det blev dubbelt Etiopien längst fram med Hagos Gebrhiwet som guldmedaljör på 12:59, tre sekunder före Kejelcha. Jonas avslutade urstarkt med en sista kilometer på 2:41 och kom in i mål som tia på det nya svenska rekordet 13:32, en sänkning av David Nilssons tidigare rekord med tio sekunder.

– Loppet var jobbigt som vanligt men det var fint att springa om världslöpare. Det kändes hyfsat behärskat och slutade med ett svenskt rekord. I starten var det uppförsbacke och blåste mycket vilket gjorde att inledningen inte blev så snabb som jag trodde den skulle bli. Jag blev förvånad när jag sprang om bra löpare och kände mig starkare än dem. Från tre kilometer så tappade jag inte mer än en eller två placeringar som mest så det var riktigt bra, säger Jonas till landslagsledare Lorenzo Nesi efter loppet.

Loppet avslutades med ett långt upplopp där Jonas var stark på slutet vilket bidrog till att han kunde hålla tiondeplatsen.

– Jag vet att de här upploppen brukar vara långa så det gäller att ha is i magen och det var först med 70 meter kvar som jag vågade sprinta så gott jag kan.

Jonas Glans har nu svenskt rekord både på 5 och 10 kilometer väg.

Se alla resultat här.

Kontakter

Följ Svenska Friidrottsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Friidrottsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye