Svenska Cykelförbundet

Amanda Bohlin är stark även i gravel – slutade 14:e i vasst startfält på EM

Dela

Amanda Bohlin, som vann Cykelvasan och XCM-SM i mountainbike, är vass även i gravel och var 14:e på EM som avgjordes i Oud-Heverlee utanför Leuven i Belgien. Fina insatser även av Clara Lundmark och Mika Söderström i damelit. Två svenska bronsmedaljer i åldersklasserna genom Maja Johansson och Bo Dertell samt lika många fjärdeplatser.

I damelit hade vi fyra svenska startande; Hanna Johansson, Amanda Bohlin, Clara Lundmark och Mika Söderström.

I age group hade vi nio cyklister till start; Karolina Reinhold, Maja Johansson, Lovisa Nyman, Åsa Hjalmarsson, Björn Drakenward, Bo Dertell, Rolf Berglund, Håkan Samuelsson, Göran Lennartsson.

Loppet blev ungefär som förväntat med högt tempo från start. Ganska tidigt blandades klasserna ihop och det blev en tävling med mixade klasser.

Amanda Bohlin, som först denna säsong har bytt fullt ut från triathlon till olika långlopp på cykel där segrarna på Cykelvasan och XCM-SM sticker ut, visade styrka från start och låg bra placerad länge.

Mot slutet av loppet tappade hon placeringar, men lyckades vända trenden och tog placeringar mot slutet. Amanda kom in på en 14:e plats vilket är mycket meriterande i detta starka startfält där Lorena Wiebes vann den nederländska EM-guldkampen i spurten mot Fem van Empel. Vann loppet gjorde Tiffany Cromwell, som är australiensare och inte körde om EM-medaljerna.

Clara Lundmark gjorde ett stabilt lopp och blev 24:a. Mika Söderström gjorde också ett bra lopp och körde in på en 30:e plats – därmed också hon på övre halvan i startfältet.
Hanna Johansson klev av efter två varv med en känsla i kroppen som inte var riktigt bra. Hon valde att ta det säkra före det osäkra och klev av för att inte riskera VM-starten i helgen som kommer.

Gravel-EM damelit

 • 1 Lorena Wiebes, Nederländerna 3.50.14
 • 2 Fem van Empel, Nederländerna +0
 • 3 Elena Checchini, Italien +0.02
 • 14 Amanda Bohlin, Sverige +17:37
 • 23 Clara Lundmark, Sverige +23:15
 • 29 Mika Söderström, Sverige +33:30
 • DNF Hanna Johansson, Sverige

Europamästaren på herrsidan där det inte fanns svenskt deltagande i seniorelit blev belgaren Jasper Stuyven. Noteras: STOR hemmadominans.

I age group-loppen märks att Maja Johansson blev trea och Lovisa Nyman i åldersklass 19–34. Kul! Brons också till regerande världsmästaren Bo Dertell i herrar 65–79. Karolina Reinhold var fyra i damer 45–49.

Tidernas första officiella gravel-EM var ett utmärkt genrep för VM i Italien som avgörs 7–8 oktober. Här är alla cyklister som kör för Sverige i elitklasserna i Treviso, damerna på lördagen och herrarnas lopp avgörs under söndagen.

VM-truppen damer elit

 • Hanna Johansson, Baroudeur Fietsclub
 • Amanda Bohlin, CK Hymer
 • Hanna Nilsson, Åhus Cykelklubb
 • Clara Lundmark, Norbergs CK
 • Tilde Hammarström, Vincents CC

VM-truppen herrar elit

 • Johan Norén, Serneke Allebike CK
 • Michael Tjulander, CK Sundet
 • Richard Larsén, Motala AIF Serneke Allebike
 • Eric Pedersen, Motala AIF Serneke Allebike

Text och foto: Svenska Cykelförbundet /fria för publicering), fler bilder på SCF.se

Bilder

Bo Dertell är regerande världsmästre i gravel i sin åldersklass och slutade trea på EM
Bo Dertell är regerande världsmästre i gravel i sin åldersklass och slutade trea på EM
Ladda ned bild

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

Lidl-Treks utvecklingslag nästa för Jakob Söderqvist – men behåller trygg bas i Falun24.10.2023 17:16:45 CEST | Pressmeddelande

Jakob Söderqvist är MTB-cyklisten som slog igenom stort på landsväg under 2023. Nästa år blir det minst sagt landsväg fullt ut för 20-åringen. Han är klar för Lidl-Trek Development Team och Mattias Reck blir ansvarig tränare. Men Jakob kommer att ha kvar den trygga basen i Falun även i vinter. ”Jag är precis där jag vill med min cykling och trivs faktiskt på isiga vintervägar”, säger Söderqvist.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye