Stockholms läns sjukvårdsområde

Överviktscentrum byter namn till Centrum för obesitas

Dela

Överviktscentrum inom Akademiskt specialistcentrum kommer från och med 3 oktober 2023 att heta Centrum för obesitas. 

Foto: Yanan Li
Foto: Yanan Li

—  Sedan Överviktscentrum startades för över 20 år sedan har kunskapen om viktrelaterad ohälsa utvecklats mycket. Vi behandlar inte personer som har renodlad övervikt, det vill säga ett BMI mellan 25 och 29.9. De patienter som kommer till oss för behandling har högre BMI, och där är den korrekta benämningen obesitas, säger Maria Lidman, enhetschef för Centrum för obesitas.

Tidigare har obesitas kallats fetma i Sverige, men fler och fler överger det begreppet av följande skäl:

Medicinskt korrekt

Världshälsoorganisationen WHO, Socialstyrelsen samt sjukhus och mottagningar som är specialiserade på behandling av obesitas har kommit överens om att använda begreppet obesitas, i stället för fetma.

Forskning och kunskapsutveckling

Begreppet obesitas används också internationellt och på många språk, vilket bidrar till en gemensam förståelse och kommunikation kring problemet globalt. Detta är särskilt viktigt inom medicin och forskning där enhetlig terminologi krävs.

Mindre stigmatisering

Dessutom anser många att begreppet ”fetma” är stigmatiserande och laddat med negativa associationer. Att använda begreppet obesitas ses som mer neutralt och kan bidra till en mer respektfull och icke-dömande dialog kring ämnet. Även patientföreningen HOBS (Hälsa beroende av storlek) anser att termen obesitas är att föredra.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare.

Följ Stockholms läns sjukvårdsområde

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde

7,4 miljoner kr i forskningsbidrag för tidig upptäckt av demens och Alzheimer i primärvården9.11.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

En unik satsning som kombinerar artificiell intelligens, blodprov och digitala kognitiva tester för att förutse och upptäcka patienter i primärvården med tidiga tecken på demenssjukdom har tilldelats 7,4 miljoner kronor av Vetenskapsrådet. Enligt docent Axel Carlsson vid Akademiskt primärvårdscentrum förväntas forskningen skapa betydande fördelar för både patienter, vården och samhället i stort.

Ny avhandling visar lovande behandlingsresultat av kontrollerat drickande27.10.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag disputerar Stina Ingesson Hammarberg, psykolog vid Beroendecentrum Stockholm, med avhandlingen Controlled drinking - a Viable Treatment Goal in Alcohol Use Disorder? på Karolinska Institutet. Avhandlingen bygger på en studie där majoriteten personer med alkoholberoende efter behandling med KBT eller motiverande samtal kunde minska sin alkoholkonsumtion till ett kontrollerat drickande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum