Svenska institutet för standarder, SIS

Samhällsnytta gemensam nämnare för finalisterna till nyinstiftat pris

Dela

Standardiseringspriset är en ny årlig utmärkelse som lyfter standardiseringens betydelse för utveckling och ett hållbart samhälle. Bland de nominerade har juryn valt ut tre finalister: Sveriges konsumenter, Hammerglass AB och Noaq Flood Protection AB, tre helt olika organisationer som alla har gemensamt att de bidragit till samhällsnytta genom standardisering. Vinnaren av Standardiseringspriset offentliggörs fredagen den 13 oktober, i anslutning till World Standards Day.

Bilden föreställer logotyp för Standardiseringspriset.

Standardiseringsprisets jury består av Jan Larsson, vd Business Sweden, Mattias Lindahl, professor Linköpings Universitet, Susanne Nellemann Ek, vd BIM Alliance, Pia Sandvik, vd Teknikföretagen och Annika Andreasen vd Svenska institutet för standarder, och kommer att tillkännage vinnaren av det nyinstiftade priset. I sin bedömning värderar juryn nya kreativa sätt att stärka svensk konkurrenskraft och bidra till samhällsnytta genom standardisering.

–   Med Standardiseringspriset vill vi lyfta nytänkande initiativ och inspirera fler till att bana väg för reell samhällsnytta och innovation med stöd av standardisering, säger Annika Andreasen, vd, Svenska institutet för standarder, SIS.

I en tid med ett stort antal arbetsolyckor, kan Hammerglass produkt, som är 300 gånger starkare än glas men bara hälften så tungt, bidra till att bättre skydda några av de yrkesgrupper som löper risk att skadas i sin arbetsmiljö. Noaq Flood Protections innovation med mobila skyddsvallar hindrar vatten från att svämma över med hjälp av vattnets egen tyngd, och underlättar hanteringen av en allvarlig konsekvens av klimatförändringarna. Sveriges konsumenter är en stark röst för alla Sveriges konsumenter och verkar för kvalitet, säkerhet och hållbarhet genom att aktivt delta i standardiseringsarbete inom allt från barnartiklar, skor och livsmedel till förpackningar, estetiska ingrepp och hållbara städer.

Vem som tilldelas Standardiseringspriset offentliggörs vid ett event fredagen den 13 oktober klockan 15:00 – 17:00, på Svenska institutet för standarder, Solnavägen 1E

Keynote-speaker är Daniela Kragic Jensfelt, robotforskare och professor på KTH.

World Standards Day firas över hela världen den 14 oktober varje år, för att uppmärksamma det gemensamma arbete som görs av tusentals experter globalt, för att ta fram och komma överens om internationella standarder.

Läs mer om Standardiseringspriset och finalisterna här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

SIS är en del av ISO och CEN som är ett nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer ta initiativ till standardisering som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger smart och hållbar samhällsutveckling. SIS samverkar med alla delar av det svenska samhället, som till exempel industri, akademi, offentlig sektor och frivilligorganisationer.

SIS projektleder det svenska arbetet med att ta fram standarder. Vi verkar för ökat svenskt inflytande i internationella samarbeten och för att standardisering sprids och tillämpas i Sverige. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder. SIS är utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan inom ansvarsområdena för ISO och CEN.

Följ Svenska institutet för standarder, SIS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS

Svenska institutet för standarder släpper kampanj om hur kaotisk vardagen skulle bli utan standarder30.10.2023 08:21:52 CET | Pressmeddelande

Tänk dig en verklighet där du måste plocka fram olika betalkort i varje butik, tågen står still på grund av att rälsen är bredare än hjulen, och varje spolning på toaletten leder till översvämning. I en värld utan standarder skulle många vardagliga situationer snabbt bli kaotiska. I en kommunikationskampanj lyfter Svenska institutet för standarder, SIS, fram en del av vår vardag som är osynlig för de flesta, för att belysa den avgörande roll standarder har i vår omgivning.

Hammerglass AB vinner Standardiseringspriset för arbetet med säkerhetsglas som ska förhindra arbetsolyckor med entreprenadmaskiner13.10.2023 17:43:30 CEST | Pressmeddelande

I dag, i anslutning till World Standards Day, presenterades vinnaren av Standardiseringspriset, en ny årlig utmärkelse som lyfter standardiseringens betydelse för utveckling och ett hållbart samhälle. Det blev företaget Hammerglass AB som utsågs till vinnare av priset, bland annat för hur de framgångsrikt använder standardiseringen för att nå ut med sin produkt och därmed göra arbetet i entreprenadmaskiner säkrare och förhindra olyckor.

Nytt samarbete för att stödja kvalitetsinfrastrukturen i Ukraina6.10.2023 09:17:30 CEST | Pressmeddelande

Swedac och Svenska institutet för standarder, SIS, har slutit ett fyraårigt avtal med Sida för att stötta Ukraina i att upprätthålla kvalitet och säkerhet i produkter och tjänster under kriget. Projektet kommer också att stötta en hållbar återuppbyggnad av Ukraina och processen att bli medlem i EU. Avtalet omfattar kvalitetsinfrastrukturens fyra verktyg: Standardisering, reglerad mätteknik, ackreditering och marknadskontroll.

Sverige får ledande roll inom cirkulär ekonomi i Europa3.8.2023 12:23:53 CEST | Pressmeddelande

Nu är det klart att Sverige startar och kommer att leda en europeisk kommitté för cirkulär ekonomi, med uppgift att utveckla standarder inom området. Frågan är högprioriterad när Europa nu ställer om till en cirkulär grön ekonomi. Arbetet med nya standarder är en förutsättning för att lyckas med omställningen eftersom företag och organisationer är beroende av gemensamma lösningar för att använda resurser så effektivt som möjligt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum