Järfälla bästa miljökommun i Stockholmsregionen –tredje bäst i Sverige

Dela

Järfälla har ökat takten ytterligare för att snabba på omställningen och det har givit resultat. I årets ranking från Aktuell Hållbarhet får Järfälla tack vare goda resultat sin hittills högsta placering och hamnar på tredje plats bland Sveriges 290 kommuner, högst av alla i Stockholmsregionen.

Två personer på en bänk blickar ut över Mälaren vid Kallhäll i Järfälla en solig höstdag.

Järfälla klättrar en placering i rankingen Miljöbästa kommun och hamnar 2023 på tredje plats bland landets 290 kommuner.

– Jag är mycket glad över den här rankingen. Den är ett kvitto på att de insatser vi gjort har haft effekt. Vi kommer fortsätta satsa på miljö och klimat - det är en ödesfråga för Järfälla, Sverige och hela världen, säger Aphram Melki (C) Kommunalråd med ansvar för miljö, integration och trygghet.

Resultat baserat på fakta

Rankningen Bästa miljökommun baseras på Aktuell Hållbarhets årliga kommunenkät samt aktuell data från tio andra källor, bland annat statistik från Vattenmyndigheten, SCB, SKR:s databas Kolada, Djurens rätt och Avfall Sverige samt nyckeltal om klimatdata. Nytt för i år är att de konsumtionsbaserade utsläppen även kartlagts.

– Det här är resultatet av ett systematiskt och långsiktigt arbete både från kommunen och i samverkan med flera andra aktörer. Bland annat var vi 2017 med och såg till att Järfälla var först i landet att ta fram en koldioxidbudget, i början av 2023 antog vi en ny ambitiös miljöplan och i stadsutvecklingen är hållbarhet ett bärande perspektiv, säger Eva Ullberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Viktigt med samverkan

En framgångsfaktor i hållbarhetsarbetet är samverkan med såväl offentlig sektor som näringsliv och därför ingår Järfälla i det regionala initiativet Klimatarena Stockholm. Kommunen har de senaste åren även skrivit under ett politiskt förankrat klimatkontrakt med Viable Cities. Järfälla har arbetat länge med klimatfrågor och var först i Sverige med att ta fram en koldioxidbudget.

Mer om kommunrankingen

  • Kommunrankingen Miljöbästa kommun har tagits fram av Aktuell Hållbarhet i samarbete med Miljöbarometern, Klimatsekretariatet och New Republic.
  • Kommunrankningen baseras på en enkät som skickats ut till alla Sveriges 290 kommuner, samt på data från ett flertal offentliga källor.
  • 2022 placerade sig Järfälla på fjärde plats i rankingen.

Läs mer på https://kommunrankning.miljobarometern.se/

Kontakter

Eva Ullberg (S)Kommunstyrelsens ordförande

Presskontakt: Jakob Amnér, 070-002 79 78 eller jakob.amner@jarfalla.se

Tel:070-002 79 78

Länkar

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye