Svensk Betong

Färdplanen visar – Svensk Betongs medlemmar klarar klimatmål

Dela

För fem år sedan lanserades Färdplan för klimatneutral konkurrenskraft betongbranschen inom ramen för Fossilfritt Sverige med målet att sätta klimatneutral betong på marknaden 2030 samt att all betong ska vara klimatneutral 2045. I färdplanen från 2018 var målsättningen också att det senast 2023 skulle vara möjligt att halvera klimatpåverkan för betong till husbyggnation. Nu är det målet uppfyllt.

Gjutning av betongplatta för projekt Förbifart Stockholm av ett medlemsföretag.
Gjutning av betongplatta för projekt Förbifart Stockholm av ett medlemsföretag. Foto: Per-Åke Andersson

"För 5 år sedan utlovade vi att det skulle vara möjligt att nå halverad klimatpåverkan för betong till husbyggnation till 2023. Nu kan vi visa att betongbranschen uppnått delmålet att tillverka betong med halverat klimatutsläpp. Men inte bara för betong till husbyggnad, det kan även uppnås i vissa anläggningskonstruktioner,” säger Malin Löfsjögård, VD på Svensk Betong.

Den uppgraderade Färdplanen för klimatneutral konkurrenskraft presenteras för regeringen under förmiddagen. Färdplanen innehåller information om utvecklingen som sker inom betongbranschen, uppmaningar till politiker samt politiska hinder som behöver röjas för att nå färdplanens övergripande målsättningar till år 2030 och 2045.

”Vi i betongbranschen gör vårt jobb för klimatomställningen, nu är det dags för politiken att fatta beslut som möjliggör oss att nå hela vägen med Färdplanen,” säger Malin Löfsjögård.

Stora byggbolag nyttjar klimatförbättrad betong

Stefan Ohlsson, ordförande för Svensk Betong samt VD på företaget Strängbetong: ”Vi och andra medlemsföretag inom Svensk Betong jobbar intensivt med att utveckla produkter som minskar betongens klimatpåverkan. Med stort engagemang men även allvarlig förpliktelse har många betongföretag gjort stora investeringar för att kunna uppnå Färdplanens delmål. Det visar hur beslutsamma vi i branschen är för att skapa en hållbar framtid.”

Den uppgraderade Färdplanen presenteras för Johan Davidson, statssekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson, klockan 09:00 - 10:15 hos Fossilfritt Sverige.  

Se den uppgraderade Färdplanen i bifogade dokument nedan. Läs mer om den intensiva utveckling som sker i betongbranschen just nu på Forumbetong.

Kontakter

Bilder

Malin Löfsjögård, vd Svensk Betong
Malin Löfsjögård, vd Svensk Betong
Ladda ned bild
Stefan Ohlsson, ordförande för Svensk Betong
Stefan Ohlsson, ordförande för Svensk Betong
Ladda ned bild
Färdplan för klimatneutral konkurrenskraft Betongbranschen
Färdplan för klimatneutral konkurrenskraft Betongbranschen
Ladda ned bild

Dokument

Svensk Betong är branschorganisation för företag som till­verkar fabriksbetong, utövar betongpumpning samt företag som tillverkar och/eller monterar betongprodukter. Medlems­företagen finns över hela Sverige och bidrar till sysselsättning och samhällsutveckling på många orter i landet. 

Betong- och cementindustrin omsätter årligen mer än 30 mdkr och sysselsätter nästan 9 000 personer. Till detta kommer betongarbetare som är anställda av byggentreprenörsföretag. De senaste åren har det årligen producerats mer än 6 miljoner kubikmeter betong i Sverige.

Följ Svensk Betong

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Betong

Klimathandlingsplanen: ”Regeringen ska inte styra val av byggmaterial”21.12.2023 16:44:02 CET | Pressmeddelande

- Det är inte politikens uppgift att prioritera ett byggmaterial före något annat. Betongbranschen har en färdplan med målsättningen att all betong på marknaden ska vara klimatneutral 2045 med delmålet att klimatneutral betong ska finnas på marknaden redan 2030. Regeringens övertygelse om att materialet trä är bäst lämpat för att uppnå EU:s och Sveriges klimatmål utgår inte från vetenskap och fakta, säger Malin Löfsjögård, Vd Svensk Betong.

Löfsjögård: ”Regeringens budget lämnar mer att önska”20.9.2023 09:57:46 CEST | Pressmeddelande

Regeringen Kristersson har presenterat 2024 års budgetpropositionen. Budgeten innehåller en del positiva inslag för Svensk Betongs medlemsföretag, men dessvärre finns det betydligt mer att önska. - Vi uppmanar regeringen Kristersson att överväga ytterligare strukturreformer för att öka byggtakten och därmed även möta det akuta bostadsbehovet som finns i Sverige, säger Malin Löfsjögård.

Svenska kraftnäts beslut för elförsörjning till Gotland inte tillräckligt skarp30.5.2023 13:28:56 CEST | Pressmeddelande

Svenska kraftnät har meddelat sitt beslut om att driftsätta två nya kraftledningskablar till Gotland 2031. - Att Svenska kraftnät nu tagit ett beslut välkomnar vi, men tyvärr är tidsplanen inte tillräckligt skarp för vi ska känna oss trygga i att klara av delmålet i vår Färdplan att börja producera klimatneutral betong till 2030. För att nå dit är vi beroende av att CCS-fabriken för koldioxidinfångning i Slite som planeras att driftsättas 2030 inte försenas på grund av för långsam utbyggnad av elförsörjningen till Gotland, säger Malin Löfsjögård, vd Svensk Betong.

Svensk Betong lanserar nyhetssajten Forum Betong1.2.2023 09:11:26 CET | Pressmeddelande

- Det händer väldigt mycket inom samhällsbyggnadssektorn just nu vilket gör det svårt för många att hålla sig uppdaterad om den intensiva hållbarhetsutvecklingen som sker i betongbranschen. För att öka kunskapsspridningen om betong och hur viktigt materialet är för vår samhällsutveckling och klimatomställning har vi skapat en naturlig hemvist med de senaste nyheterna och reportagen om det som händer i betongbranschen, säger Mattias Borrelid, Kommunikationsansvarig på Svensk Betong.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye