WWF

Claes Grundstens bok ”Skärgård” utsedd till Årets pandabok 2024

Dela

I boken Skärgård visas skärgårdens omväxlande natur och vildmark upp i en sällan skådad bildprakt. Claes Grundsten, bosatt på Ingarö, är fotografen och författaren bakom boken som idag tagit emot utmärkelsen för bästa naturskildring i WWFs anda. Prisceremonin ägde rum på WWFs höstmöte den 5 oktober i närvaro av H.K.H. Kronprinsessan.

Naturfotografen Claes Grundsten vann Årets pandabok 2024 med sin nya fotobok "Skärgård". Kronprinsessan Victoria var med vid ceremonin.
Naturfotografen Claes Grundsten vann Årets pandabok 2024 med sin nya fotobok "Skärgård". Kronprinsessan Victoria var med vid ceremonin.

–  Jag är oerhört stolt och glad över utmärkelsen eftersom boken handlar om min hembygd. Tidigare har jag gjort många böcker om avlägsna platser. Att skildra sin hemtrakt är både lättare och svårare på samma gång. Lättare för att den finns lättillgängligt utan för bostaden, svårare därför att man lätt kan bli blind för särarten i sin vardagsmiljö, säger Claes Grundsten.

Knappast någon naturmiljö förekommer så ofta i kulturen som skärgården – i målningar, dikter, sånger och romaner. Ändå är skärgårdens vildmark obekant för de flesta av oss. Fotografen Claes Grundsten har ägnat ett helt liv åt att utforska och dokumentera dess ständiga skiftningar.

–  Jag tyckte det behövdes en ny bok om naturen i skärgården. Visst har det gjorts sådana böcker tidigare, men alla är ju tidsmarkörer. Jag ville dessutom berätta utifrån mina personliga perspektiv och erfarenheter, säger Claes Grundsten.

Redan som barn vistades Claes Grundsten regelbundet i skärgården på olika släktingars sommarställen. Det var också där intresset för fotografering väcktes och själv bor han på Ingarö i Stockholms skärgård.

null
Vy från Kvinnholmen mot norra udden av Mörtö-Bunsön och Norrfjärden. Juni. Foto: Claes Grundsten

–  För många författare har skärgårdslandskapet varit en bakgrundskuliss till något annat. Jag vill plocka fram kulissen och sätta den i fokus. Jag har släppt sommarstugeromantiken, båtpassionen, det är en värld för sig. Det är naturen som gör den här miljön så värdefull och attraktiv och det är det jag velat få fram. 

Stockholms skärgård är med sina 25 000 öar, kobbar och skär inte bara världens största skärgård, den är med sin täta koncentration av holmar och grynnor (mindre undervattensgrund), också tydligt annorlunda än världens övriga skärgårdsmiljöer. Mångfalden av naturtyper gör den också unik, från de inre delarna av idylliska odlingslandskap till de vackra fjärdarna innanför det yttre havsbandet med sina karga kobbar.

Årets Pandabok 2024: Skärgård

Juryns motivering:

Claes Grundsten låter oss komma nära skärgårdens vildmark, både känslomässigt och konkret, på ett sätt som bara enastående konstnärlig skicklighet kombinerad med stor friluftsvana kan åstadkomma. Praktverket ”Skärgård” förmedlar kärlek och respekt för denna – också i globalt perspektiv – verkligt unika natur. Det här är fotokonst på absolut högsta nivå, parat med djup kunskap, som visar hur mycket vi alla har att vara rädda om.

Claes Grundsten

Fotograf och författare, flerfaldigt prisbelönt, utnämnd till hedersdoktor vid Stockholms universitet för sina naturskildringar. Claes Grundsten har specialiserat sig på motiv i väglösa vildmarker, ofta i svenska fjällvärlden. Hans bilder har visats på en rad utställningar och muséer. Han har gjort ett 35-tal böcker som gått ut i över en halv miljon exemplar sammanlagt. Han mottog senast Årets Pandabok 2009 för ”Sveriges Nationalparker”.

Claes Grundsten har universitetsexamen i geologi och biologi.

Tusenlappen – det är Claes Grundstens bild från Sarek som pryder ena sidan av de nya svenska tusenkronorssedlarna.

För frågor, kontakta:

Cecilia Gustavsson, pressekreterare WWF, cecilia.gustavsson@wwf.se,
073- 514 34 98

Pristagaren: Claes Grundsten, info@claesgrundsten.se, 070 – 716 28 72,

Bilder

Ladda ned bild
Foto: Claes Grundsten
Foto: Claes Grundsten
Ladda ned bild
Foto: Claes Grundsten
Foto: Claes Grundsten
Ladda ned bild
Foto: Claes Grundsten
Foto: Claes Grundsten
Ladda ned bild
Gustaf Lind, generalsekreterare WWF, Claes Grundsten, vars fotobok Skärgård utsetts till Årets pandabok 2024 och Leif Johansson, ordförande i WWF styrelse.
Gustaf Lind, generalsekreterare WWF, Claes Grundsten, vars fotobok Skärgård utsetts till Årets pandabok 2024 och Leif Johansson, ordförande i WWF styrelse.
Ladda ned bild

Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.

Följ WWF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från WWF

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye